Hlavní obsah

Podpatky vznikly jako ochrana před hnojem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jv Franes / Pexels

Podpatky dokážou jakýkoliv outfit proměnit v sexy záležitost. Důvod proč podpatky vznikly, ale neměl s estetikou společného vůbec nic. Šlo o praktický prostředek, aby se lidé vyhnuli hnoji a odpadkům v ulicích. Nevěříte?

Článek

Podpatky, symbol elegance a sofistikovanosti, mají za sebou fascinující a nepříliš známý původ, který v ničem nepřipomíná dnešní módní ikony. Zatímco dnes jsou považovány za výrazný prvek dámské módy, historické kořeny podpatků sahají do daleké minulosti, kdy jejich účel měl daleko od estetické stránky. V minulosti byly podpatky praktickým nástrojem, který pomáhal ženám překonat opravdu nemalé nepříjemnosti spojené s životem v historických městech.

Od praktického nástroje k módnímu symbolu

Podpatky byly poprvé používány ve starověkém Egyptě, kde byly spojeny s posilováním autority a symbolikou, ale skutečně široce se podpatky rozšířily v Evropě během 16. století. Zpočátku sloužily mužům, především jezdcům, kteří je nosili k lepšímu upevnění nohy v třmenech. Ženy se k podpatkům dostaly až v pozdějších letech a zprvu byly považovány za mužský módní doplněk.

Jak ale tento stylový prvek přešel od praktických k módním důvodům, jeho původní smysl byl často zapomínán. To, co se dnes může zdát jako symbol ženské elegance, mělo ve skutečnosti zcela jinou funkci – pomáhalo ženám vyhnout se nebezpečným a nepříjemným podmínkám v ulicích.

Vyhýbání se hnoji a nečistotám

V období před průmyslovou revolucí byly městské ulice a chodníky většinou nezpevněné a často plné hnoje, odpadků a dalších nečistot. Život ve městě byl spojen s neustálým riskováním kontaminace a zápachu. Vysoké podpatky byly navrženy jako praktický nástroj, který pomáhal ženám zůstat co nejvýše nad tímto nepořádkem.

Když ženy nosily podpatky, jejich obuv je udržovala mimo přímý kontakt s městským smetím a blátem, čímž přispívala k udržení jejich oděvu a hygieny. To bylo dost podstatné v době, kdy byly hygienické standardy výrazně nižší než dnes a časté nákazy a zdravotní problémy byly běžné.

Módní symbol

Jak se životní podmínky zlepšovaly a městské ulice se stávaly čistšími, praktická funkce podpatků ztrácela na důležitosti. S postupem času se podpatky začaly transformovat z praktického nástroje na módní doplněk, který si ženy začaly vybírat podle trendů a estetických preferencí.

Módní průmysl začal podpatky přetvářet na symbol elegance a společenského postavení. Během 19. století a začátku 20. století se podpatky staly neodmyslitelnou součástí ženského oděvu, a to i přesto, že jejich původní účel – ochrana před nečistotami – už byl passé.

Dnešní pohled na podpatky

Dnes jsou podpatky především módním trendem a symbolem, který si ženy vybírají kvůli jejich estetickému vzhledu a efektu na postavu. Přestože se z historického hlediska podpatky používaly k praktickým účelům, jejich současná role v módním světě je zcela odlišná.

Pochopení původního účelu podpatků nám může pomoci ocenit, jak se móda vyvíjela a jak se měnily potřeby a přání lidí v průběhu času. Zatímco dnes mohou podpatky symbolizovat eleganci a sofistikovanost, je zajímavé si připomenout, že jejich počáteční funkce byla mnohem praktičtější – chránit před hnojem a zápachem městských ulic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz