Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politici udělali z Čechů bezdomovce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Athena Sandrini / Pexels

Výstavba nových bytů letos ještě zpomalila.

Češi dopadli na úplné dno v dostupnosti vlastního bydlení. Každý čtvrtý člověk musí žít v nájmu, protože nemá peníze na vlastní. Ceny nemovitostí dál rostou, výstavba zpomaluje a nedá se očekávat, že by se situace brzy zlepšila.

Článek

A je to tady! Už je oficiální, že Češi mají nejtěžší cestu k vlastnímu bydlení z celé Evropy. Ceny nemovitostí však dál rostou, hypotéky zůstávají drahé a úroky na spořicích účtech už se propadly. Pro velkou část Čechů se rychle stalo vlastní bydlení nedostupným snem.

Jsme na dně

Že je dostupnost vlastního bydlení v ČR hodně zlá, to už nějaký ten pátek víme a hodně lidí si to už vyzkoušelo na vlastní kůži. Na pořízení průměrného bytu musí Češi našetřit cca 13,3 ročních výplat. To se od minulého roku nezměnilo. Jenže zatímco minulý rok, jsme se mohli utěšovat alespoň tím, že Slovensko je na tom ještě hůř než my, tak letos už máme utrum. Slovensko si totiž polepšilo na 12,7 ročních mezd, čímž se dostali nad nás a už je to oficiální - v Česku je to s pořízením vlastního bydlení nejhorší v celé Evropě. Jen pro srovnání, nejlepší to mají Norové a Dánové, těm stačí necelých 5 ročních platů, což je oproti nám obrovský rozdíl.

Nejspíš bude ještě hůř

Aby toho nebylo málo, tak ceny bytů i nájmů neustále rostou. Ono je sice moc zábavné, střílet si z mamahotelů, jenže když máte na vybranou mezi spolubydlením s cizími lidmi nebo pokojem doma u rodičů, který budete mít pro sebe, tak jde hrdost stranou. Já si z mamahotelů střílím dost, ale vnímám obrovský rozdíl mezi tím bydlet u rodičů a normálně se finančně podílet, jako by byl člověk v nájmu, nebo zůstat rodičům na krku a nechat se živit a obsluhovat. Každopádně, mladí lidé mají těžkou volbu - dětský pokojíček nebo cizí lidé v osobním prostoru. Hrdost vs. soukromí. Jsem ráda, že tohle období už mám za sebou.

Každý čtvrtý Čech nemá na vlastní bydlení

V nájmu už končí skoro čtvrtina lidí, zatímco dříve to byla cca pětina. Je tedy vidět, že jde opravdu o skutečný problém a dá se očekávat, že bude ještě hůř. Výstavba v ČR je malé peklo a dostat se přes úřady je malý zázrak. Politici to evidentně moc neřeší, protože zatímco vloni, jsme rychlost výstavby měli ve srovnání s ostatními státy Evropy průměrnou, tak letos jsme ještě zpomalili. Jsem moc zvědavá, jak to vyřeší. Začnou instalovat postele pod mosty, budou si brát lidi k sobě domů, nebo se vzpamatují a urychleně výstavbu odbrzdí, dřív než se situace ještě zhorší?

Asi teď nemá smysl hádat se, kdo konkrétně za to může a ukazovat prstem. Teď je důležité najít z toho cestu ven. Nedostupnost vlastního bydlení a neochota spousty majitelů své nemovitosti pronajímat, kvůli tomu, že nemají v zákonech dostatečnou ochranu proti neplatičům, je recept na pořádný malér.

Anketa

Jak bydlíte vy?
V nájmu
21,1 %
Ve vlastním
78,9 %
Celkem hlasovalo 57 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz