Hlavní obsah
Finance

Průměrná česká domácnost má přes 90 000 Kč na měsíc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Divá

Podle statistik má průměrná česká domácnost přes 90 000 Kč měsíčně a stejně má problém na konci měsíce vyjít s penězi. Je to špatnou finanční gramotností, nebo 90 000 Kč prostě není dost peněz?

Článek

Lidé si neustále stěžují, že nemají peníze. Uvádí proto tisíc a jeden důvod od špatné práce, nespravedlnosti po drahotu. Ve skutečnosti si ale průměrná česká domácnost přijde měsíčně skoro na 100 000 Kč.

Průměrný plat je 43 967 Kč

Průměrný plat je v roce 2024 podle statistik 43 967 Kč. Vzhledem k tomu, že průměrná česká rodina zahrnuje 2 dospělé a 2 děti, jen platy dospělých členů dají dohromady 87 934 Kč. Což je samo o sobě velmi slušná částka, která by měla průměrné rodině bohatě stačit na pokrytí běžných nákladů, včetně budování úspor. Přesto to často není dost a rodiny jsou rády, že vyjdou.

Statisíce na spořících účtech

Dalším příspěvkem do rodinného rozpočtu pak jsou úroky, ze spořících účtů. Podle statistik má průměrná česká domácnost naspořeno cca 900 000 Kč. Tato částka mě celkem překvapila, nejde mi to dohromady s neustálým remcáním na drahotu, které se všude ozývá, ale statistiky nelžou. Z uložených 900 000 Kč na spořícím účtu s 5% úrokem do rodinného rozpočtu každý měsíc přiteče dalších 3 750 Kč, takže se částka úroků neustále zvyšuje. To mimochodem ukazuje, jak moc jsou úspory důležité a že zisky z nich plynoucí mohou být příjemným příspěvkem do rodinného rozpočtu. Navíc vás ochrání před půjčkami ve chvílích nečekaných výdajů a díky tomu nebudete kromě nové věci platit ještě úroky z půjčky.

Nestačí to

I když to na první pohled vypadá, že průměrná česká domácnost je pěkně za vodou, stále se však mnoho rodin potýká s problémy s hospodařením. Jedním z důvodů ja často neuvážené utrácení. Díky špatné finanční gramotnosti, nekontrolování výdajů často žijí od výplaty k výplatě a jen taktak, že nemusí sahat do úspor.

Dalším z důvodů, proč ani 90 000 Kč měsíčně nemusí běžné rodině stačit, jsou vysoké náklady na bydlení, zejména v městských oblastech. Nájemné, hypotéky a další náklady spojené s bydlením často představují značnou část rodinného rozpočtu.

Bez finanční gramotnosti není budoucnost

I když statistiky ukazují, že průměrná česká domácnost má relativně vysoké příjmy a úspory, je důležité, jak s těmito prostředky nakládá. Rozumné plánování, uvážené utrácení a investice do finanční gramotnosti rodinám pomůžou lépe využít své možnosti a připravit se na budoucnost. Rodiny, které se naučí efektivně spravovat své finance, lépe využijí své příjmy a úspory a čeká je příznivější budoucnost a méně stresu z nedostatku peněz.

P.S. Částky jsou uváděné před zdaněním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz