Hlavní obsah
Aktuální dění

Svátek matek - komerční přežitek, nebo hezká tradice?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gustavo Fring / Pexels

Je svátek matek komercializovaný, povrchní a podporuje konzumní chování, nebo je to hezká tradice, která si zaslouží uchovat?

Článek

Dneska máme druhou květnovou neděli a s ním přichází svátek matek. Každý o něm ví, protože reklamní masáž se nedá přehlédnout, ale ne každý ho slaví.

Matka Alice Masaryková

Historie svátku matek sahá až do antiky, kdy byly matky uctívány v různých kulturách jako bohyně plodnosti a mateřství. Moderní verze svátku matek však vznikla ve Spojených státech v 20. století díky aktivistce Anně Jarvisové, která chtěla zasadit tento den jako způsob, jak ocenit matky za jejich obětavost a lásku. V roce 1914 byl svátek matek oficiálně ustanoven jako státní svátek v USA a od té doby se slaví druhá neděle v květnu. V Československu se svátek matek začal slavit v roce 1923 díky úsilí Alice Masarykové, která se stala jeho propagátorkou.

Svátek matek dnes

Svátek matek je také příležitostí k připomenutí si významu mateřské lásky a péče ve společnosti. Matky hrají nezastupitelnou roli v životech svých dětí a jejich vliv se odráží nejen v jejich výchově, ale také v růstu a rozvoji celé společnosti. Každá rodina slaví svátek matek trochu jinak. Někteří děti své matce dávají květiny, dárky nebo ručně vyrobené kartičky plné vděčnosti a lásky. Jiní tráví tento den společně s matkou, dopřávají jí odpočinek a připravují jí oblíbená jídla.

Já už mám odbyto

Osobně zastávám názor, že každý důvod k oslavě a vylepšení všedních dnů se hodí. Takže podobné příležitosti neignoruju a dneska už mám za sebe odbyto. Sice se to obešlo bez nějaké zákusku či květiny, protože jsme aktuálně doslova na opačných koncích republiky, ale zvednout telefon a popřát je základ. Myslím, že jsem nikdy nevynechala. U nás tuhle tradici dodržujeme, stejně jako přání ke dni dětí, Mikuláše a podobně. Každý to má, jaké si to v životě udělá a já osobně mám tradice ráda. Ne ty obecné, ale ty naše, které jsme přijali za své nebo si je vytvořili.

Jak to máte s tradicemi vy?

Anketa

Slavíte svátek matek?
Ano, je to milá tradice.
72,2 %
Ne, nezajímá mě to.
27,8 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz