Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tykání ve večerkách je zlozvyk, který posiluje stereotypy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Toàn Văn / Pexels

Tykání ve večerkách a dalších místech, kde se objevují lidé, kteří nejsou původem Češi je vrchol drzosti a buranství. Přesto se stále objevují lidé, kteří se ještě nezvládli vykání naučit a dělají cizincům v hlavě guláš.

Článek

Večerky jsou dnes už skoro na každé větší vesnici a známe je všichni. Vstoupíme, vybereme si, zaplatíme a jdeme domů. Ale je tu něco, co často probíhá bez povšimnutí, ale přesto má obrovský dopad – způsob, jakým komunikujeme s prodavači. Zvyk tykat Vietnamcům ve večerkách se stal natolik zakořeněným, že si mnozí ani neuvědomují, že se chovají jako burani.

Počátek tykání

Tykaní se ve večerkách rozmohlo pravděpodobně díky několika faktorům. Prvním je jazyková bariéra. Mnozí vietnamští prodavači, zejména ti starší, nemluví perfektně česky. Díky tomu neuměli vykat, a tak svým zákazníkům tykali. Ti jim to oplácejí dodnes. Druhým faktorem je neúcta. Češi jsou uzavřený národ, který dlouho roky nemohl cestovat a nějak si v sobě vypěstovali falešný pocit vlastní důležitosti. Ti jednodušší dodnes považují cizince za „něco míň“ a dávají jim to najevo mimo jiné právě tykáním.

Hrubost a neúcta

I když se tykání může zdát nevinné, ve skutečnosti jde o projev neúcty a nerovnosti. V české kultuře je vykání projevem respektu a uznání. Když tykáme někomu, koho neznáme dobře, naznačujeme tím, že si jej nevážíme stejně jako ostatních, kterým vykáme. Tento postoj vede k posílení dosud přetrvávajících stereotypů a nerovností mezi Čechy a vietnamskou komunitou.

Proč je důležité vykat?

Vykání je projevem respektu, který si zaslouží každý člověk bez ohledu na svůj původ či profesi. Když vykáme, uznáváme druhého jako sobě rovného a projevujeme mu úctu, která je základem každé slušné komunikace. Pro vietnamské prodavače, kteří se často snaží integrovat do české společnosti a přizpůsobit se našim zvyklostem, je vykání důležitým krokem k vytvoření vzájemného respektu a porozumění.

Začněte každý u sebe

Příště, když půjdete do večerky, zkuste místo automatického tykání vykat. Zeptejte se prodavače, jak se má, poděkujte mu a popřejte hezký den. Tímto jednoduchým gestem můžete přispět k vytvoření respektujícího a přátelského prostředí.

Navíc, pokud máte děti, můžete je rovnou na příkladu učit, že vykání je projevem úcty, který bychom měli používat ve všech situacích, nejen v obchodech. Vysvětlujte jim, že každý člověk si zaslouží respekt, a že tykání cizím lidem je drzost.

Vykejte!

Večerní nákupy ve vietnamských večerkách jsou nedílnou součástí našeho každodenního života. Přestože se tykání může zdát nevinné, jeho důsledky na vzájemný respekt a soužití jsou významné. Začněte vykáním projevovat úctu a uznání, které si každý člověk zaslouží. Malé změny ve vašem chování mohou vést k velkým změnám ve společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz