Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přestaňte nám říkat, jak máme žít!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Málokterá rada je skutečně nad zlato. Většina z nich je nepoužitelná a vede jen k větším problémům. Přesto si spousta lidí neuvědomuje a svoje rady ostatním vnucuje jako obecnou pravdu. Kdo poslechne, má zaděláno na problém.

Článek

Čím dál častěji se na internetu objevují vzkazy od starších generací, které nám „mladým“ říkají, jak máme žít. V překladu jde o to, že pokud nebudeme poslouchat rady starších, čeká nás strašná a temná budoucnost.

S vašimi výsledky nemáte, co radit

Současný stav republiky je velkým terčem kritiky, nikdo z něj není nadšený a obavy z budoucnosti vzrůstají. Překvapujeme, že generace, které republiku do tohoto stavu svým chováním dostaly nyní mají tu drzost udílet mladým rady, jak mají žít a co mají dělat. Čím se mohou pochlubit, že teď mají pocit, že by na jejich slova měl někdo dát? Tohle se netýká jen starších lidí, tohle se týká absolutně každého, kdo si svůj život podělal, jak nejvíce mohl, ale teď rozdává lidem tady, jak mají žít, jakoby on měl patent na rozum. A běda těm, kdo ho neposlechnou. Ti určitě špatně skončí.

Jiná doba, jiný přístup

Nechápu, proč si nikdo neuvědomuje, že dnešní doba je úplně jiná, než časy, kdy byli oni moudří a radící v našem věku. Vyznáváme úplně jiné hodnoty, úplně jiný životní styl, máme jiné životní cíle a jiná přání. Podívejte se, na nějaký černobílý film, jak lidé žili dříve. Máte pocit, že byste se stejným chováním obstáli dnes? Ne! Prostě je to nepřenosné a je velká škoda, že všichni ti „radiči“, kteří to myslí dobře si neuvědomují, že těmi svými x desítek let starými radami lidem vlastě škodí.

Obecná moudra

Na druhou stranu existují moudrosti, která jsou platná napříč všemi generacemi. Například, že čas je ta nejcennější komodita. Že zdraví je to nejdůležitější. Že by člověk neměl pro peníze zanedbávat čas s blízkými. Pospíchat se má jen pomalu. Důvěra je nenahraditelná. A podobně, to jsou věci, které si stojí za to zapamatovat. A ne připomínky, jak jsou, že chlap potřebuje teplou večeři, okna se musí mít minimálně dvakrát ročně, člověk má příkoří raději spolknout a moc se neozývat, staří lidé už v životě moc nepotřebují nebo, že děti je lepší nechat vybrečet, než ze sebe dělat jejich otroka. Třeba s těmi dětmi je ukázkový příklad, jak se doba mění. Pokud musíte ručně prát, ručně vytírat, ručně mít nádobí, každý den vařit jídlo, protože máte jen chladničku a ne mrazák, tak chápu, že nebylo tolik prostoru mrňata chovat, když to potřebovala. Jenže dneska máme robotické vysavače, myčky na nádobí, automatické pračky a navařit si můžeme třeba na týden dopředu a jídlo uskladníme do mrazáku nebo použijeme nějakou hotovku. Ušetřený čas je pak možné věnovat právě tomu, aby děti dostaly tolik péče a lásky kolik potřebují a ne tolik, nakolik má uhnaná matka čas.

Takže až budete příště někomu radit, jak má žít svůj život, uvědomte si kolik desítek let vás dělí od doby, kdy jste byli ve stejném věku a zamyslete se nad tím, nakolik jsou vaše rady relevantní. Někdy totiž „mlčeti zlato“ fakt platí.

Jakou radu, který byla úplně mimo, jste za poslední dobu dostali vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz