Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pokojové rostliny: Tichý zabiják ve vaší domácnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bára Divá

Pokojové rostliny jsou součástí každé české domácnosti. Oblíbené dekorace však mohou být i životu nebezpečné. Jsou členové vaší rodiny v bezpečí nebo je jejich zdraví v ohrožení?

Článek

Pokojové rostliny zbožňuju a u nás doma to vypadá jako v džungli a určitě to tak nemám sama. Obecně jsou pokojovky považovány za nevinné a prospěšné doplňky našich domovů. Přinášejí domů kus přírody, čistí vzduch a zlepšují náladu. Nicméně, za jejich líbivým vzhledem se mohou skrývat závažná zdravotní rizika, o kterých mnozí lidé netuší.

Alergie a dýchací potíže

Jedním z největších rizik spojených s pokojovými rostlinami jsou alergie. Některé druhy rostlin produkují pyl, který může u citlivých lidí vyvolávat alergické reakce, jako jsou kýchání, rýma, svědění očí a dýchací obtíže. Navíc, vlhkost v květináčích a na listech může podporovat růst plísní, které můžou při vdechování způsobovat zdravotní problémy. Osobně jsem alergická na pyly i plísně, a zatímco kvetoucí pokojovky mi nijak nevadí, jakmile začne plesnivět hlína v květináči je zle a musím jí okamžitě vyměnit.

Jedovaté rostliny

Hodně běžně pěstovaných pokojových rostlin je ve skutečnosti jedovatých. Mezi známé příklady patří filodendron, difenbachie, oleandr, pokojový břečťan nebo veleznámý tchýnin jazyk. Pokud jsou tyto rostliny pozřeny ať už dětmi nebo domácími zvířaty, mohou způsobit i vážné otravy, které se projevují zvracením, průjmem, bolestmi břicha, a v některých případech i selháním orgánů. Osobně mám tyto pokojovky zásadně mimo dosah a pořád zvažuju, že bych se jich pro jistotu zbavila.

Bakterie a pesticidy

Půda v květináčích může být také domovem pro různé druhy bakterií a hub, které jsou problém pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Navíc, mnoho pokojových rostlin potřebuje ke zdárnému růstu pesticidy a jiné chemikálie, které mohou kontaminovat vzduch v domácnosti a způsobovat zdravotní problémy při vdechování nebo při kontaktu s pokožkou. Tohle je přesně ten důvod proč květiny nehnojím nebo jen ekobio prostředky. Nechci si trávit domácnost nějakými chemickými jedy.

Něco za něco

Je pravda, že pokojové rostliny mohou přinášet radost a zkrášlí domovy, ale je důležité být si vědomi i potenciálních rizik. Pečlivý výběr rostlin, správná péče a pečlivě promyšlené umístění minimalizují zdravotní hrozby, pokud máte malé děti, domácí zvířata nebo členy rodiny s alergiemi. Díky tomu budete mít z rostlin radost a nezaděláte si potenciální potíže. Pokud nechcete riskovat, je to vaše věc. Čistý vzduch v domácnosti a útulnost můžete vytvořit i jinak. Za mě jsou ale pokojovky to nejlepší řešení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz