Hlavní obsah
Příroda a ekologie

„Jé, ten pejsek je ale malinkej!“ Proč stále przníme psy?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotor AI

Proč někdo kupuje štěně velikosti křečka, a nekoupí si radši křečka? Asi neví, že mikro čivava ani mini jorkšír jsou genetické anomálie, které budou mít krátký a smutný život.

Článek

Šly jsme s dcerou z cukrárny a potkaly jsme mladou rodinku, kolem nohou jim cupitalo cosi, co vzdáleně připomínalo hračku psa. Nohy tloušťky stopky od vinné skleničky, v sedě by se to vešlo do dlaně, hlava velikosti hopíku, až na ty netopýří uši. Utíkalo to bez obojku, přestože mezi rodinkou a jakýmkoliv obytným domem ležely dva parky a dvě silnice, tedy na volno, a rozhodně to neumělo poslouchat.

Na zoufalé volání paničky toto vyděšené cosi schované v trávě reagovalo úprkem. Když se paní podařilo pejska lapit, posadila si ho do dlaně a s úsměvem odcházela.

Nepochybně se jednalo o štěňátko koupené před pár dny, ještě asi ani nesehnali obojek, protože prodejci ve zverimexech se instagramové módě mikro plemen nestíhají přizpůsobit. Tak malý obojek se prostě shání těžko.

A já se ptám proč!

Má dcerka se přes můj odpor přidala ke skupince, která „pomáhala“ paničce vyděšené stvoření nahnat. Zastavit jsem ji nemohla, protože jsem měla na vodítku vlastního psa, jehož přítomnost by asi k úspěchu honu nenapomohla. Naštěstí moje děti poslouchají přece jen lépe než čerstvě zakoupená čivava, a tak se dcera vrátila a zůstaly jsme opodál.

„Mami, jak to že je ten pejsek tak malinkej?“ ptala se nevinně.

„Protože lidi jsou hlupáci, Zlatěnko,“ odpověděla jsem, než jsem se stačila zarazit.

Je to tak. Samotná čivava ve své standardní velikosti je pes s mnoha vadami. Psí ortopedi znají zlomeniny, ke kterým dojde třeba jen proto, že pejsek příliš razantně vystartuje za míčkem. Psí zubaři zase musí plemena s malými hlavičkami několikrát za život uspat a v narkóze je zbavit zubního kamene, jinak jim záněty dásní způsobí všelijaké, mimo jiné srdeční, komplikace. A každá narkóza je pro psa riziková, malá plemena si jich mohou dovolit za život jen několik.

V průběhu stovek let šlechtění jsme my, lidé, psí druh zmenšili, ale evoluce se nestihla přizpůsobit.

Ale kosti i klouby mají stále stejný tvar a strukturu, jen jsou různě pokřivené a zmenšené, aby se do malého tělíčka vešly. Například kloubní jamka v drobné kostře je nepřirozeně malá a mělká. Drobní pejsci tak častěji trpí artrózou.

Protože hlavice kloubu v mělké jamce nedrží, chrupavka trpí, rychleji se opotřebovává, až dojde k nevratným změnám na kloubu a pejsek trpí bolestí při každém pohybu.

Ovšem nejde jen o klouby, ani kosti drobných plemen nejsou dostatečně odolné. Drobné kůstky jednoduše pejska neunesou. Zatímco stejně velká zvířata jako kočky se vyvíjela po miliony let a stavba jejich těla tomu odpovídá, kost malého psa se vyvíjela tak, aby s odpovídajícím průměrem, pevností a strukturou unesla psa velikosti vlka. Zmenšete a zužte ji, oberte pejska o svalovou hmotu, která se do něj prostě nevejde. Výsledkem jsou drobné tyčky potažené kůží, které se často zlomí při běžném pohybu, jen tak, když pejsek příliš prudce vyrazí za míčkem.

Foto: Fotor AI

Ale tady nemluvíme o standardním malém plemeni

Správná čivava má měřit 15–23 cm v kohoutku a vážit od 1,5 do 3,5 kg. Cokoliv menšího standardu neodpovídá. Jestli vám tedy někdo tvrdí, že prodává mini čivavu, prodává prostě křížence. Takoví pejsci jsou často křížení právě za účelem co nejmenšího vzrůstu. Kříží se tak cíleně jedinci s růstovými vadami, s takovým vzrůstem, jaký zodpovědní chovatelé nepředpokládali. Nevyhnete se genetickým vadám, protože čistokrevný pes musí být k chovu tzv. uchovněn. Tedy musí splňovat nějaké znaky a netrpět genetickými vadami typickými pro dané plemeno.

Většina čistokrevných plemen má ve svém genomu takových vad celou zásobu a právě čistota chovu, kdy pejsci s rizikovými rysy do chovu nepustí, jejich šíření může zabránit. Mini čivavy také často pochází z množíren, kde psi vyrůstají v otřesných podmínkách, a takoví množitelé neváhají křížit sourozence či matku se synem.

I v případě, že právě vaše mikro čivava nebude trpět jedním z výše vyjmenovaných problémů, stále je zde riziko spojené s její mikro velikostí. Jestliže kosti čivavy vážící 1,5 kg jsou tak křehké, že praskají při větší zátěži, o kolik křehčí jsou kosti pejska vážícího 500 g? Čivavy často trpí jiným výše nezmíněným neduhem, a tím je hypoglykemie. Protože má příliš malý obsah žaludku vzhledem k potřebám svého metabolismu, tak její energetický výdej a příjem nejsou v rovnováze. Mikro čivava má ještě menší žaludek a nerovnováha může být ještě výraznější.

Proč si tedy někdo chce pořizovat psa do dlaně trpícího všemi možnými nemocemi, a nekoupí si rovnou morče, to je mi záhadou.

Zdroje:

Evžen Korec, Jak prodloužit život vašeho psa, Ekospol, 2019.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz