Hlavní obsah
Lidé a společnost

Babičky už dávno nejsou jen ty šedovlasé dámy v zástěrách, co pečou buchty a pletou svetry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Dnešní prarodiče jsou často plní energii, cestují po světě a někteří dokonce ještě pracují. Jak se vlastně změnila role babičky a dědečků v naší uspěchané době?

Článek

Pamatujete si na svou babičku, jak vám v dětství četla pohádky a pekla štrúdl? Ne, tak na to u dnešních babiček můžete zapomenout! Moderní prarodiče totiž často žijí život plnými doušky a na nudu nemají čas.„Dnešní babičky jsou mnohem aktivnější než dřív. Často mají své koníčky, chodí cvičit nebo se vzdělávají,“ řekla mi má známá psycholožka. A má pravdu. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a uvidíte babičky, které cvičí jógu, sedí v kavárně s kamarádkami nebo dokonce cestují po světě.

Prarodiče v roli záchranné brzdy

Dnešní uspěchaná doba klade na prarodiče nové nároky. Často musí zaskakovat za rodiče, kteří jsou zavaleni prací. „Prarodiče dnes hrají klíčovou roli v péči o vnoučata. Mnoho rodin by bez jejich pomoci nemohlo fungovat,“ uvedl sociolog Petr Svoboda. A má pravdu! Kolikrát jsme viděli babičku, jak vyzvedává vnoučata ze školky nebo je vede na kroužky? To už dávno není výjimka, ale spíš pravidlo.

A co teprve, když se řekne babička a technika? Dřív to bylo jako oheň a voda, ale dnes? To byste koukali! Moderní prarodiče zvládají smartphony, tablety a někteří dokonce i sociální sítě. „Moje babička mi posílá memy na Instagramu,“ směje se dvacetiletá Tereza. „A děda se naučil používat Skype, abychom si mohli volat, když jsem na Erasmu. “ Podle průzkumu společnosti Senior Tech z roku 2023 používá internet pravidelně 65 % seniorů nad 65 let. To je o 20 % více než před pěti lety! Takže příště, až uvidíte babičku s tabletem v ruce, nedivte se.

Prarodiče na částečný úvazek

A teď se podržte! Někteří prarodiče dokonce stále pracují. Ať už proto, že je práce baví, nebo proto, že si chtějí přivydělat k důchodu.„Práce mi dává smysl a udrží mě v kondici,“ říká sedmdesátiletá Hana, která stále pracuje na poloviční úvazek jako účetní. „A navíc mám díky tomu víc peněz na dárky pro vnoučata,“ dodává s úsměvem.

Díky všem těmto změnám se vztahy mezi prarodiči a vnoučaty mění. Už to není jen o tom, že babička upeče buchtu a děda opraví kolo. Dnešní prarodiče jsou často parťáky, se kterými se dá zažít spoustu zábavy. „S babičkou chodíme na koncerty a děda mě učí programovat,“ říká patnáctiletý Jakub. „Jsou to moji nejlepší kámoši!“

Je jasné, že role prarodičů se mění stejně rychle jako svět kolem nás. Dnešní babičky a dědečkové jsou aktivní, moderní a plní života. Zároveň ale zůstávají důležitou oporou pro svou rodinu. Jaké máte zkušenosti s moderními prarodiči vy? Napište mi do komentářů.

Zdroje: Autorský text a vyprávění Terezy, Hany, Jakuba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz