Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bublinková revoluce aneb voda v láhvi: Vynález švýcarského hodináře se stal luxusem i medicínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Byl známým hodinářem, ale také se zajímal a ve skrytu duše tajně toužil po bublinkách v láhvi, které do té doby nedokázal zatím žádný vědec vyrobit. Nebýt trpělivosti a nadšení Johanna Jacoba Schweppeho, historie sody by vypadala zcela jinak.

Článek

V dnešním uspěchaném a rušném světě se stále více lidí snaží najít způsob, jak si odpočinout a načerpat novou energii. Jednou z nejpopulárnějších a příjemných metod relaxace se stává krátký spánek během dne, známý také jako power nap nebo dutinová revoluce. Ať už je to na pracovišti, ve škole nebo doma, všímaví jedinci začínají využívat tuto jednoduchou a efektivní techniku, která nabízí řadu výhod pro tělo i mysl.

Věřili, že bublinková voda dokáže vyléčit nemoci

Ale co kdybychom vám řekli, že existuje revoluce, která přichází ve formě bublinek? Ano, právě tak, takzvaná bublinková revoluce, která má kořeny u švýcarského hodináře, změnila pravidla hry a přinesla novou úroveň luxusu do našich každodenních rituálů. A v jejím středu stojí soda v láhvi. V roce 1767  se zrodila první sodová voda na světě. Za jejím vznikem stál Joseph Priestley, duchovní vůdce a filozof. Bublinková voda způsobila neskutečnou senzaci u laiků, ale také u lékařů. V 18. století věřili, že sodová voda dokáže vyléčit mnoho nemocí. V místních lékárnách se na medicínu stály fronty a používali ji i elitní švýcarští lékaři. To všechno velmi zajímalo Priestleyho současníka, hodináře Schweppeho natolik, že si dal za cíl uchovat tento bublinkový elixír v lahvích. Nejprve však musel ale přijít na to, jak ho tam dostat. Všechno začalo v jeho malé dílně. Několik let experimentoval a nakonec se mu to v roce 1783 skutečně podařilo.

Během své dovolené v exotické zemi objevil jedinečnou kombinaci přírodních surovin a také technologii, která mu umožnila vytvořit lahodnou bublinkovou sodu. Jeho receptura zahrnovala speciální minerální vodu, vybrané přírodní extrakty a jemné bublinky, které vytvořily nezapomenutelný zážitek na chuťových pohárcích. Johann Jacob Schweppe se rozhodl, že tuto lahodnou bublinkovou sodu představí světu. S podporou inovačního týmu vybudoval továrnu na výrobu sodových výrobků a začal propagovat svoji vizi o bublinkové revoluci. Jeho cílem bylo změnit vnímání sodových nápojů a posunout je z běžného denního občerstvení na úroveň luxusu.

Foto: Pixabay/Public domain

Soda v lahvi se postupně stala luxusem

A jeho plán se vydařil. Bublinková revoluce se rychle rozšířila po celém světě a soda v láhvi se stala skutečnou luxusní komoditou. Lidé začali chápat, že si zaslouží více než jen obyčejnou sladkou limonádu. Bublinky v nápoji jim přinášely nejen osvěžení, ale také pocit elegance a sofistikace. První stáčené limonády byly velmi luxusním zbožím a nemohl si je dovolit kdokoliv. Uchovávaly se v  hliněných lahvích a skladovaly se naležato na stojanech. Schweppeho perlivá voda získala v roce 1836  královskou pečeť kvality, a to přímo od královské rodiny, která si bublinkovou vodu rovněž oblíbila. Dnes můžete vidět všude na světě spoustu lidí, kteří si užívají tento nový trend. Restaurace a bary nabízejí exkluzivní menu s různými druhy bublinkových sod, které se staly špičkou gastronomie. Sodoví sommeliéři zkoumají harmonii chutí a bublin vytvářejí degustační zážitky, které představují nový level pro milovníky nápojů.

Bublinková revoluce změnila představu o tom, jak sodu vnímáme. Už to není jen průměrný nápoj, který pijeme kvůli žízni. Pijme bublinky s radostí, ale nepřehánějme to s nimi. Perlivé vodě by se měli vyhnout lidé se srdečními problémy, zánětem žaludku a žaludečními vředy, nebo nemocí jícnu. Můžete si ji také doplnit zdravými ingrediencemi, jako je rakytník, zázvor, jahody, máta nebo bezový květ. Ale hlavně si udělejte pohodu, abyste si svou limonádu vychutnali plnými doušky. Je to nápoj, který si můžeme užít s radostí, elegancí a s pocitem, že si dopřáváme něco opravdu výjimečného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz