Hlavní obsah
Lidé a společnost

Černý anděl má v Americe pověst jedné z nejstrašidelnějších soch. Vyrobený byl v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Public domain

V srdci Ameriky, na hřbitově Oakland v Iowa City se nachází socha, která návštěvníky uchvacuje svou strašidelnou přítomností a strašidelnou aurou Černý anděl. Co více je na této soše zajímavé než fakt, že pochází z České republiky.

Článek

Stala se jednou z nejstrašidelnějších a nejzajímavějších amerických soch

Tato záhadná socha, vyrobená v České republice, se stala jednou z nejstrašidelnějších a nejzajímavějších amerických soch. Je známá různými legendami a neutuchajícím půvabem Černého anděla. Ponořme se společně do mrazivých příběhů a odhalme tajemství, která tuto temnou a záhadnou postavu obklopují.

Sochu Anděla smrti na hřbitově odhalili v roce 1913. Černý anděl, oficiálně známý jako Vítězný anděl smrti, byl vytvořen českým sochařem Mariem Korbelem v roce 1912. Objednala si ho Tereza Doležal Feldevertová, aby sloužil jako ochránce pomníku pro její rodinu. V 19. století se do Spojených států přestěhovala z Čech. Měla jednoho syna Edwarda z prvního manželství, který zemřel v roce 1894. Na hřbitově v Iowa City nechala Tereza postavit sochu Černého anděla, aby strážil jeho poklidný spánek. Její druhý manžel Nicholas v roce 1924 rovněž spočinul na stejném místě jako Tereza sama. Socha byla vytesána z jednoho bloku černého československého onyxu a odeslána do Spojených států. Díky svému nápadnému vzhledu a slavnostnímu výrazu se stala předmětem fascinace a intrik po celé generace.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Legendy a strašidelné příběhy

Černý anděl si získal pověst nositele neštěstí a nadpřirozených jevů. Sochu obklopuje mnoho příběhů a legend, které ještě umocňují její tajemný půvab. Podle jedné z legend každý, kdo sochu políbí, do sedmi let zemře. Dokonce se říká, že pokud kolem roztažených křídel sochy projdou těhotné ženy, do pár dnů potratí. Podle jiné pověsti socha během noci mění polohu, přes den stojí vysoko a v noci klečí. Tato mrazivá vyprávění přispěla k pověsti Černého anděla jako předzvěsti zkázy. Přeměnila se snad v černého anděla sama jeho navrhovatelka Tereza Feldevertová, která se po smrti svých milovaných obrátila špatným směrem? Po smrti Terezy a uložení jejího těla k odpočinku, prý socha převzala část její špatné duše na sebe.

Původně nebyl Černý anděl černý, ale měl měděný vzhled. Postupem času však bronzový povlak na soše zoxidoval, což mělo za následek její tmavou a zlověstnou barvu. Tato proměna ještě více umocnila děsivou přítomnost sochy a posílila její spojení se smrtí a nadpřirozenem. V průběhu let Černý anděl trpěl povětrnostními vlivy a chátral. V roce 1986 proběhl restaurátorský projekt, jehož cílem bylo sochu zachovat a chránit. Proces restaurování se však setkal s kontroverzí a spekulacemi. Někteří se domnívali, že čištění a restaurování narušilo duchy spojené se sochou, což vedlo ke zvýšené paranormální aktivitě na hřbitově.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Černý anděl stále přitahuje návštěvníky

Navzdory své strašidelné pověsti Černý anděl stále přitahuje návštěvníky, kteří jsou zaujati jeho temnou krásou a tajemnou přítomností. Mnozí jsou fascinováni příběhy a legendami, které sochu obklopují, zatímco jiné přitahuje symbolika smrti a transcendence, kterou postava znázorňuje. Černý anděl se stal ikonickou a mrazivou památkou, která přitahuje zájemce o nadpřirozeno a makabrózní jevy.

Černý anděl je svědectvím o prolínání umění, tajemna a nadpřirozena. Od svého původu v České republice až po současné místo, kde vzbuzuje intriky na hřbitově v Oaklandu, tato záhadná socha stále přitahuje představivost těch, kteří se s ní setkají. Ať už jsou to legendy o zkáze, příběhy o nadpřirozených událostech, nebo prostě jen podmanivá přítomnost samotné sochy, Černý anděl zůstává jednou z nejstrašidelnějších a nejmrazivějších amerických soch, která udržuje svůj odkaz tajemné a svůdné postavy z České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz