Hlavní obsah

Dovolená v Egyptě a každodenní boj o lehátka. Ručníky od večera a neustálé hádky o nejlepší místo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Betynka

Léto je v plném proudu a mnoho Čechů se vydává na dovolenou užít si slunce, moře a odpočinek u bazénu. Jedním z typických jevů, který lze po celém světě pozorovat, je ranní boj o nejlepší lehátka u bazénu. Jak tedy vypadají lehátkové souboje?

Článek

Naše dovolená v Egyptě začala jako každá jiná. Slunce, moře a nekonečné hodiny odpočinku na lehátku u hotelového bazénu. Všechno probíhalo v poklidu až do toho dne, kdy do hotelu dorazilo mnoho nových a nezkušených turistů. Právě začala turistická sezona a s ní i školní prázdniny, což přineslo zvýšený zájem o ta nejlepší místa u hotelového bazénu.

Dovolená v Egyptě jako každodenní boj o lehátka

Je pět hodin ráno a hotel se teprve začíná probouzet. Zatímco většina hostů ještě sladce spí, někteří se již připravují na svůj každodenní rituál. Tím myslíme závod k bazénu. Vybaveni ručníky, plážovými taškami a občas i budíky na mobilu, vyrážíme odhodlaně z pokojů, abychom si zajistili ta nejlepší místa. Lehátka ve stínu pod slunečníky jsou ta nejcennější, protože nabízejí útočiště před horkým sluncem po celý den. Někteří turisté si však neuvědomují, že tento boj o lehátka má i svá nepsaná pravidla. Nejedná se jen o fyzickou zdatnost a rychlost, ale také o slušnost a respekt k ostatním hostům.

Co bylo ale ještě překvapivější byl fakt, že někteří Češi si začali nechávat ručníky a plážovou obuv na lehátkách i přes noc. Tento neobvyklý způsob rezervace lehátek vyvolal mezi ostatními hosty nemalé rozhořčení. „Je to nespravedlivé,“ postěžovala si jedna z českých turistek, když přišla k bazénu v sedm ráno a nenašla ani jedno volné místo. „My, co přicházíme později, nemáme šanci užít si den u vody, jak bychom chtěli,“ dodala naštvaná žena, která tak musela celý den trávit na sluníčko. Paradoxem je, že některá lehátka pak po většinu dne zůstávají prázdná. Je to neslušné a sobecké, rozčilují se ostatní hosté. Situace se vyhrotila natolik, že hotelový personál se musel začít touto nepříjemnou situací ihned zabývat.

Foto: Betynka

Ručníky od večera a neustálé hádky o nejlepší místo

Pro ty, kteří chtěli předejít tomuto stresu z ranního závodu, zajistili i jiné možnosti, jak si pohodlné místo u bazénu rezervovat. Nabídli nám možnost předplacené rezervace lehátek. Tato služba byla za menší poplatek, ale zaručila nám klid a jistotu místa. Mnoho turistů s tím nesouhlasilo a rozčilovali se, že tím přijdou o své kapesné a budou uplácet místní zaměstnance. Bylo jim nabídnuto, že můžou v resortu využít existují i jiné, méně frekventované bazény s dostatkem lehátek a bez placení. To se ale některým nelíbilo.

Dobrá domluva s ostatními hosty a personálem v hotelu vytvořila příjemnější atmosféru a zabránila tak nepříjemným konfliktům. Při cestování do zahraničí je důležité respektovat místní zvyklosti a také kulturu. Mnoho hotelových resortů, zejména v jižních zemích, má u bazénů svá vlastní pravidla. Je dobré se jimi řídit, aby se zamezilo nedorozuměním a zvýšila se celková úroveň pohody pro všechny hosty. Příběh z naší dovolené v Egyptě tak není jen o slunci a odpočinku, ale i o pochopení a respektování. A když už jsme nechtěli ležet u bazénu, využili jsme nabídky na místní potápění a šli jsme to zkusit. A to je mnohem větší zážitek, než se s někým každé ráno dohadovat o nějaké místo u bazénu.

Zdroje: Autorský text a vlastní zážitek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz