Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eldorado: Město zlata, které nikdy neexistovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Eldorado je často označované jako město zlata. Stalo se jednou z nejtrvalejších legend z dob španělského dobývání. Jenže podle všeho se jedná o velmi dobře promyšlenou legendu.

Článek

Již od pradávna kolují mezi lidmi legendy, že se toto město stalo místem nepředstavitelného bohatství a pokladů, které měly po staletí fascinovat nejen badatele, ale i historiky z celého světa. Jeho historický význam spočívá nejen v mytologickém statusu, ale také v tom, že ukrývá neobjevené bohatství takzvaného Nového světa.

Legendy mají hluboký význam

A právě legendy mají významný kulturní dopad, který začal symbolizovat jediné. Tím byla touha po bohatství, objevování a nečem neznámém. Nejznámnější je snad mýtus o ztraceném městu, kterému jsou připisovány různé artefakty. Patří mezi ně drahé šperky, obřadní předměty a zlaté relikvie, které často poukazují na to, jak kdysi fungovalo řemeslo a ruční zpracovávání. Většina těchto artefaktů byla objevena v oblastech, kde v minulosti vládly domorodé jihoamerické civilizace, mezi něž patří Inkové a Muiskové.

Mýtus o Eldoradu

Legenda o Eldoradu má své kořeny u domorodých kmenů Jižní Ameriky, zejména u národa Muisca v dnešní Kolumbii. Pojem Eldorado znamená Zlatý. Mělo se ve skutečnosti jednat o místní rituál, během kterého se náčelník kmene Muisca celý obalil do zlata a následně se ponořil do jezera Guatavita jako oběť bohům. Proto následně obyvatelé, kteří žili nedaleko tohoto místa, Eldorado mylně označili jako město, která oplývá zlatem. Postupem času se legenda proměňovala a rozšiřovala, podporována představami Evropanů a jejich mylnými představami o bohatství Nového světa. Tím, že se na toto místo po několik let pořádaly různé výpravy a expedice, došlo k tomu, že se objevily další domorodé civilizace. Mezi ně patří i všemocná říše Inků. Incká civilizace je známá především pro své honosné bohatství a také těžbu zlata. Právě zlato si vysloužilo přezdívku slzy slunce.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupné dílo

Spojení s Inky

A právě objevy, které směřují k Inkům, dospěly k závěru, že Eldorado má s Inky velmi zvláštní spojení. Zříceniny incké říše, jako je majestátní město Machu Picchu, se svou architektonickou propracovaností a vyspělým urbanismem, dále podnítily spekulace o tom, že tyto dvě národnosti byly opravdu bohatě propojeny. Někteří se totiž domnívají, že to byli právě Inkové, kteří dokázali postavit takové město, kde došlo k existenci Eldorada. Právě o tom mají napovídat i některé objevené artefakty, které se pojí s legendou o Eldoradu. Například velmi propracované šperky, zlaté relikvie a sošky poukazují na to, jak zruční byli domorodí obyvatelé jihoamerických civilizací. Mezi ně můžeme zařadit například vor Muisca, což je zlatý předmět, který znázorňuje obřad, který dokázal inspirovat Mýtus o Eldoradu.

Významnou roli v odkazu Eldorada hrají také ceremoniální předměty. Patří mezi ně zlaté masky, hole a rituální nádoby, které odrážejí duchovní praktiky starověkých kultur. A jak to vidí profesionálové? Vědci se domnívají, že město ze zlata ve skutečnosti nikdy neexistovalo. Pojem však vznikl v době, kdy španělští dobyvatelé na svých cestách natrefili v kolumbijských Andách na kmen se zvláštním korunovačním rituálem. A tím měli být oni zázrační Inkové. Artefakty, které byly po mnoho let objevovány, nikdy nebyly ze zlata. Mělo se jednat o velmi dobře vytvořené makety, které byly obarveny zlatým barvivem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz