Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak najít vhodnou chůvu pro vaše dítě? Na tyto důležité body byste při výběru neměli zapomenout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Hledáte spolehlivou chůvu pro své ratolesti a nevíte, kde začít? Není divu! Najít tu pravou parťačku pro vaše děti může být pěkný oříšek.

Článek

Než se vrhneme do hledání, zamysleme se, proč vlastně chůvu potřebujeme. Je to jen kvůli práci, nebo si chcete taky občas vyrazit s partnerem na večeři? „Osobní prostor pro rozvoj je velmi důležitý v každé fázi života,“ říká psycholožka Jana Nováková. A má pravdu! Ale stejně důležité je vybrat správného člověka, kterého pustíte do svého života a k svým dětem. Nejlepší je začít ve svém okolí. Zeptejte se kamarádek, sousedů nebo kolegů v práci.

Třeba někdo zná někoho, kdo by se hodil. „Nejspolehlivější doporučení často přichází od lidí, kterým důvěřujete,“ potvrzuje rodinný specializovaný web medium.com. Pokud vám to nevyjde, zkuste specializované weby nebo facebookové skupiny. V Česku se osvědčily weby zaměřené přímo na nalezení paní na hlídání. „Na Facebooku můžete hledat přímo ve své lokalitě,“ radí Petra Svobodová, maminka dvou dětí, která si tímto procesem sama prošla.

Na co se zaměřit při výběru?

Ptejte se, s kolika dětmi už chůva pracovala a jak staré byly. Nebojte se chtít kontakty na předchozí rodiny. „Reference jsou klíčové,“ zdůrazňuje Nováková. Neváhejte si je ověřit. Potřebujete někoho, kdo zvládne vyzvedávat děti z kroužků? Hledejte chůvu s autem! „Chůva s vlastním autem nám ušetřila spoustu starostí,“ říká pan Novák, otec tří dětí. To je základ. Chůva musí mít k dětem pozitivní vztah a umět s nimi komunikovat. „Dobrá chůva je ta, která se dokáže naladit na potřeby dítěte,“ vysvětluje dětská psycholožka Martina Veselá. Není to nutnost, ale může to být plus. „Kurz první pomoci by měl být samozřejmostí,“ doporučuje pediatr MUDr. Jan Horák.

Při pohovoru se nebojte zeptat na všechno, co vás zajímá. Tady je pár nápadů:

  • Jak byste řešila situaci, když dítě dostane záchvat vzteku?
  • Co byste dělala, kdyby se dítě zranilo?
  • Jaké aktivity s dětmi ráda děláte?
  • Máte zkušenosti s dětmi stejného věku jako je naše dítě?
  • Jak byste řešila nečekané situace, například když byste se opozdila?

„Čím více otázek položíte, tím lépe poznáte, zda je chůva vhodná pro vaši rodinu,“ radí rodinná terapeutka Lenka Malá.

Nezapomeňte na názor dětí!

A teď to nejdůležitější – co na to vaše ratolesti? „Nejlepším recenzentem chůvy je samotné dítě,“ tvrdí experti. Sledujte, jak se vaše děti chovají po návratu chůvy. Jsou spokojené a nadšené, nebo spíš protivné a smutné? „Když se naše Anička těšila na příchod chůvy, věděli jsme, že jsme vybrali dobře,“ vzpomíná paní Svobodová.

Sepište si, co od chůvy očekáváte. Pomůže vám to při výběru. Lepší je věnovat výběru více času než později litovat unáhleného rozhodnutí. Domluvte si zkušební období, třeba měsíc. Uvidíte, jak to bude fungovat v praxi. Komunikujte s chůvou otevřeně o svých očekáváních a pravidlech. Pokud vám něco nesedí, i když nemůžete přijít na to co, nebojte se hledat dál.

Právní a finanční stránka věci

Nezapomeňte také na formální stránku. „Je důležité mít jasno v otázkách platby, pracovní doby a případných přesčasů,“ upozorňuje právnička Alena Nová. Co se týče ceny, ta se může výrazně lišit podle lokality a zkušeností chůvy. Hledání chůvy může být náročné, ale stojí to za to. Když najdete tu pravou, budete mít klid na práci a vaše děti skvělou společnost. „Dobrá chůva se může stát důležitou součástí rodiny,“ uzavírá psycholožka Nováková. Tak do toho, maminky a taťkové, a hodně štěstí při hledání! A pamatujte – důvěřuj, ale prověřuj. Vaše děti si zaslouží to nejlepší!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz