Hlavní obsah

Kanárové holky měly během války jasný cíl: Smrti hledět vstříc do očí a přežít za každou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Během první a druhé světové války byly ženy vyžívány jako levná pracovní síla v továrnách na výrobu munice. Vzhledem k zabarvení kůže a vlasů je nazývali kanárkové holky. Ženy musely riskovat své životy. Podívejte se, jakou funkci ženy plnily.

Článek

Mladé ženy pracovaly v továrnách na munici a jejich úkolem bylo skladovat nebezpečné chemikálie, které se používaly při výrobě střeliva. Práce byla velmi nebezpečná. Během druhé světové války pracovalo v muničních továrnách přibližně 950 000 britských žen, které vyráběly zbraně, mezi něž patřily náboje a střely. Kanárkové holky musely být velmi opatrné a pečlivé, aby nedošlo k explozi nebo jiným nehodám. Špatné pracovní prostředí a nevyhovující podmínky měly velmi negativní vliv na jejích zdraví. Vlasy by dnes měly velmi módní odstín, ale tehdy u žen zelená barva značila nebezpečné smrtící chemické látky v jejich těle. Barva kůže byla známkou vážného onemocnění jater. Takto zbarveným dívkám se proto říkalo kanárci. Trinitrotoluen je jedovatá nažloutlá látka, která dráždí pokožku a při delším kontaktu ji zbarví na žluto. Při opakovaném styku s látkou může tritol způsobit anémii a u mužů sterilitu. Při požití, což se v továrnách často nestávalo, se člověku zbarvila moč do ruda.

Dennodenní riziko smrti

Ženy musely manipulovat bez ochranných pomůcek i s takovými nebezpečnými chemikáliemi, jako jsou kyselina dusičná či rtuťnaté sloučeniny. Jejich úkolem bylo ale do dělostřeleckých granátů plnit výbušný trinitrotoluen. To se zdálo jako docela obyčejná a vcelku zábavná práce. Kanárkové holky dostaly svůj název podle toho, že se používaly také ke kontrole úniku jedovatých plynů. Pokud došlo k úniku plynu, kanárkové holky byly umístěné do speciálních boxů. Vydávaly nesrozumitelné zvuky a měly halucinace. Pokud se po určité době nedošlo ke zlepšení zdravotního stavu, zemřely na otravu jedem. Tento hrůzný systém ukazuje na bezohlednost nacistických režimů využívajících lidi jako stroje pro válečné úsilí. Přesto tyto ženy plnily důležitou funkci a jejich příběhy byly často opomíjeny ve válečné historii.

Foto: Wikimeda Commons/Public domain

Přežít za každou cenu ve válečném pekle

Dívky byly často nezletilé a jejich úkolem bylo kontrolovat kvalitu munice tím, že ji testovaly na bezpečnost pomocí svých holých rukou. Tento proces byl velmi nebezpečný a každodenně hrozilo, že dojde k explozi a následnému požáru. Kanárkové holky si musely být vědomy toho, že jsou ohroženy smrtelným nebezpečím každou minutu své práce. Přestože se snažily dodržovat předepsaná pravidla a postupy, mnohdy nestačilo ani to, a docházelo k tragickým nehodám. K největší tragédii v historii došlo v roce 1918 v Británii, kde vybuchla továrna na výrobu zbraní a válečné munice. Zahynulo zde mnoho mladých dívek a žen. V únoru 1944 došlo k další vážné nehodě v Královské zbrojní továrně v Kirby v hrabství Lancashire. V jedné budově 19 dělníků, převážně žen, plnilo zásobníky rozbušek pro protitankové miny, když jedna z rozbušek explodovala a odpálila ostatní rozbušky v zásobníku. Ani takové katastrofy neodradily další ženy od nebezpečné manipulace s municí. Do továrny chodily v domění, že jsou přínosem pro obranu jejich země před napadením nepřítelem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz