Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Když se příroda změní v zabijáka: Limnická erupce jezera Nyos usmrtila stovky lidí i zvířat v okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Příroda je plná úžasných míst, které si získávají naši pozornost svou neobyčejností. Jedním z nejpodivnějších jezer je kamerunské jezero Nyos, které se nachází v západní Africe. Na první pohled působí idylicky, skrývá však nebezpečné tajemství.

Článek

Kamerunské jezero Nyos je kráterové jezero, které leží na svazích pohoří Massif du Mbam na severozápadě Kamerunské republiky ve střední Africe. Vzniklo po sopečné erupci před tisíci lety. Co je na něm však tak unikátní a nebezpečné, je právě jeho geologická historie, která jezeru propůjčuje nezvyklou barvu.Voda je totiž bohatá na rozpuštěné minerály, zejména obsahuje velký podíl železa, které propůjčuje jezeru temně hnědou až černou barvu. Díky tomu má Nyos úchvatně tajemný vzhled. Kamerunské jezero Nyos je proslulé svou vražednou historií. A nedá se považovat za napraveného provinilce.

Nebezpečné jsou emise oxidu uhelnatého

Co je však mnohem více nebezpečné, jsou emise oxidu uhličitého, které se uvolňují právě ze samotných hlubin jezera. V průběhu let se vlivem geologických procesů a vulkanické aktivity voda nasycuje tímto plynem, který se uchovává na dně jezera pod tlakem. To vytváří podmínky pro katastrofální přírodní jev známý jako limnická erupce. Limnická erupce je velmi vzácným jevem, při kterém dochází k prudkému uvolnění oxidu uhličitého z vody do vzduchu. Pokud dojde k této erupci, celý oblouk kolem jezera se zaplní těžkým toxickým plynem, který klesá na zem a tlačí vzduch na úrovni hladiny jezera. To má za následek vyhynutí všech živých bytostí v dané oblasti, ať už jde o lidi, zvířata či rostliny. Proto je jezero právem považováno za jedno z nejnebezpečnějších.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Osudný rok 1986

A právě podobná tragédie se odehrála i v roce 1986, kdy jezero Nyos skutečně postihla limnická erupce, během které se uvolnil nashromážděný plyn na povrch jezera. Erupce si vyžádala tragickou daň. V okolí jezera v okruhu pětadvaceti kilometrů oblak plynu usmrtil několik set lidí, kteří se na toto jezero přijeli podívat, ale i mnoho zvířat a rostlin. Jezero Nyos se touto tragédií zapsalo do historie prvního přírodního hromadného zabití lidí.

Tato událost ihned přenesla pozornost k nebezpečí, které toto jezero představuje pro obyvatele v jeho blízkosti. Od té doby se sice místní úřady snažily podniknout patřičné kroky, které by měly snížit riziko další erupce, nic z toho však nefungovalo tak dobře, jak si zřejmě představovaly. Od té doby se jezero znovu několikrát naplnilo oxidem uhličitým, a proto existují oprávněné obavy, že by se podobná erupce mohla v budoucnu opakovat. Kamerunské jezero Nyos nám stále připomíná, že i když je příroda nádherná a fascinující, může také skrývat nepředvídatelná nebezpečí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz