Hlavní obsah
Hry

Kvíz: Poznáte známé české ptáky? Otestuje se, kolik si toho pamatujete z učiva základní školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Napadlo vás někdy otestovat si své znalosti, jak jste na tom s učivem z přírodopisu pro základní školy? Osvěžte si své znalosti v rámci našeho kvízu, který se skládá z poznání českých ptáků. Jistě znáte holuba nebo vrabce, ale co ti ostatní?

Článek

Test je naprosto jednoduchý. Podívejte se na následující koláž a zkuste si napsat, jak se který z ptáků nazývá. Následně se pak podívejte na naše výsledky a tím zjistěte, jak jste na tom ještě se znalostmi ze základní školy. Udělejte si rodinné odpoledne plné zábavy. Přejeme hodně štěstí.

Foto: Pixabay/Public domain, koláž:Betynka

Řešení

1. A) Vrabec polní
Vrabec polní je velmi známý, ale pozor, velmi často se může zaměnit s vrabcem domácím. Od něho se výrazně liší svým zbarvením. Jeho oblast výskytu je opravdu široká, nikdo doposud přesně neurčil, odkud pochází. Hnízda staví v dutinách stromů.

2. B) Zvonek zelený
Zvonek své jméno dostal pro svůj překrásný zvonivý zpěv a lehce nazelenalé zbarvení. Tohoto ptáčka můžete potkat především ve volné přárodě i v blízkosti lidských obydlí. Hnízda mívá v keřích a na stromech. Je to velmi vytrvalý pěvec, který dokáže cvrlikat až do soumraku.

3. C) Hrdlička zahradní
Hrdličku si snad nejvíce pamatují lidé, kteří žijí ve městě. Někdy si udělá hnízdečko na stromě přímo před okny panelového domu. Hrdlička svým vzhledem může připomínat holoubka. Rozšířená je skoro po celé Evropě. Její hlavní domov je však východní Asie. Na přítomnost člověka je zvyklá, spatřit ji lze v parcích, alejích i v zahradách.

4. D) Straka obecná
Straka je svou velikostí velmi podobná hrdličce. Co se týče jejího zbarvení, je velmi jednoduché. Straka je černé barvy, které je lemované bílou kontrastní barvou křídel. Její hlavní potravou jsou brouci, nepohrdne ani ovocem a červy. Vidět ji můžeme v zahradách, parcích, ve stromořadí i na travnatých porostech.

5. B) Sýkora babka
Když jsme byli malí, měli jsme rádi sýkorku. Proč? Protože je jemná a říká se, že také hodná. Tento drobný ptáček se vyskytuje především v Evropě a v Asii. Spatřit ji můžeme v parcích a listnatých či smíšených lesích. Pokud máte doma na zahrádce postavené krmítko, myslete na sýkorku. Postačí, když jí do krmítka nasypete semínka. Buďte opatrní a sýkorku nikdy nevyplašte. Jen tak se k vám bude pravidelně vracet.

6. A) Drozd kvíčala
Drozd kvíčala je původně pták pocházející se Sibiře. Do našich končin zavítal až kolem devatenáctého stolení, kdy sem prý přiletěl omylem. Alespoň taková je drozdí legenda. Nejraději hnízdí ve stromech obklopených krátkým porostem či vlhkou loukou. Jeho potravu tvoří především drobní bezobratlí živočichové.

7. D) Červenka obecná
Červenka obecná je podstatně menší pták, než je vrabec, kterého potkáváme na našich ulicích. Spatřit ji můžete u krmítka či v městských parcích, je to zvědavý ptáček, který se nebojí přiblížit se k  lidem. Je dobře rozpoznatelná podle rezavé náprsenky. A co má červenka ráda? Především brouky, mouchy, červy, ale nevadí jí ani bobule.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz