Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Letní radovánky v době první republiky: V trendu byly plavky ke kolenům a indulona na opalování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Za doby první republiky se koupání stalo populárním způsobem trávení volného času. Ženy musely dbát na to, aby byly při plavání vkusně oblečené a zároveň chránily svou pokožku. Existovaly různé typy plavek, lišily se stylem, materiálem a funkčností.

Článek

Koupání a vodní radovánky za první republiky

Život na plovárnách byl v první republice velmi oblíbeným způsobem trávení volného času. Plovárny nabízely nejen možnost koupání, ale také restaurace, taneční sály a různé formy zábavy. Lidé sem chodili odpočinout si po náročném pracovním dni a užít si společnosti svých přátel. Restaurace na plovárnách se specializovaly na lehkou letní kuchyni, jako jsou saláty, grilované ryby a maso nebo osvěžující koktejly. V tanečních sálech se konaly večerní tance s živou hudbou a lidé se bavili do pozdních nočních hodin.

Kromě toho byla na plovárnách i další forma zábavy například divadelní představení nebo soutěže. V té době byly populární i tzv. vodní radovánky, což jsou hry a soutěže ve vodě pro dospělé i děti. Mezi ty nejoblíbenější patřily například štafety s nafukovacím kolem nebo loďkami, závody na nafukovacích kolech či hledání pokladu pod vodou. Ničemu nebránilo ani samotné plavání či skákání do vody. Všechny tyto aktivity přispívaly ke zdravému životnímu stylu a posilovaly týmový duch mezi účastníky. Život na plovárnách byl pro mnohé lidi symbolem bezstarostného léta plného radosti a veselých okamžiků.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Typy plavek pro ženy za první republiky

Na začátku 20. století byly plavky pro ženy velmi odlišné od těch, které známe dnes. V té době se totiž koupání v moři nebo veřejných bazénech stalo populárním a tak se začaly objevovat nové typy plavek. Jedním z nejpopulárnějších typů byly tzv. bathing costumes, což byly celotělové kostýmy s krátkými rukávy a nohavicemi, které sahaly až ke kolenům. Tyto plavky mohly být vyrobeny z bavlny nebo z jiných přírodních materiálů, zdobené byly různými vzory. Často měly na krku límec, aby chránily před spálením sluncem.

Dalším oblíbeným typem byla dvoudílná varianta s kalhotami do půli stehen a topem zakrývajícím ramena. Tyto plavky se obvykle nosily s košilí nebo šálou jako ochranu proti slunci na cestách k moři či jezeru. Kromě toho si ženy na koupání oblékaly i speciální košilové šaty, které jim sloužily jako ochrana proti spálení. Tyto šaty mohly být také zdobené různými motivy a barvami. Ženy si tak chránily svou pleť před negativními účinky UV záření, což bylo velice důležité zejména pro ty, které trpěly citlivou pokožkou nebo alergickými reakcemi na slunce.

První opalovací krémy

V první polovině 20. století nebyla ochrana pokožky před sluncem tak důležitá jako dnes. Lidé se opalovali bez jakýchkoliv prostředků a často trpěli slunečními popáleninami, které mohly být velmi bolestivé, a dokonce i nebezpečné pro zdraví. Opalovacím krémům tehdy chyběla ochrana proti UV paprskům, proto se používaly spíše masti a oleje, které měly za úkol zvlhčit pokožku a chránit ji před vysušením. Tyto krémy byly často vyrobeny z přírodních ingrediencí jako např. kokosový olej nebo med, což dodávalo pokožce hebkost a jemnost. Nejznámější prostředek na opalování byla jednoznačně Indulona.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V roce 1938 byl vyvinut první opalovací krém, který obsahoval chemickou látku benzylidene camphor, také známou jako oxybenzone, která pomáhala chránit pokožku před UV zářením. Tento nový typ krému se stal okamžitě populárním mezi lidmi. Krém byl dodáván ve skleněných lahvičkách s názvem Sun-Tan Lotion a byl prodáván v lékárnických řetězcích po celém světě. I když tento krém nebyl tak účinný jako moderní opalovací prostředky, poskytoval určité množství ochrany proti spálení a umožňoval lidem strávit více času na slunci bez rizika poškození jejich pokožky.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Další možností byly klobouky nebo čepice, které chránily hlavu a obličej před sluncem. V minulosti byly velmi populární slaměné klobouky zdobené květinami nebo stuhami. Ženy nosily také lehké šperky jako náramky nebo korálkové náhrdelníky, které se dnes vracejí do módy právě pro svůj zachovaný retro styl. Pamatujte si ale, bez ohledu na to jak stylově budete vybaveny, že ochrana vaší pokožky by měla být vždy na prvním místě.

Zdroje: Informuji.cz, Dumazahrada.cz, Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz