Hlavní obsah
Cestování

Maďarské moře: Balaton poslouží i náročným lidem. Nabízí luxusní hotely, restaurace a písečné pláže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Balaton je největší sladkovodní jezero ve střední Evropě. Nachází se v Maďarsku. V minulosti bylo často spojováno se socialismem. Dnešní podoba Balatonu překvapí i ty nejnáročnější návštěvníky. Balaton nabízí exkluzivní služby a luxusní zážitky.

Článek

Změny nastaly po rozpadu socialistického režimu

Zásadní změny nastaly po pádu železné opony a rozpadu socialistického režimu v Maďarsku v roce 1989. Následovala obrovská transformace a modernizace turistických letovisek kolem jezera Balaton. Nové investice přitáhly zahraniční investory, kteří viděli potenciál tohoto krásného místa. Balaton je sladkovodní jezero, které se nachází v Maďarsku, v takzvané Dunajské rovině. Jedná se o největší jezero ve střední Evropě, a právě pro jeho velikost se mu také říká Maďarské moře. Balaton má rozlohu 5180 km čtverečních a je známý svou klidnou hladinou. Dnes nabízí Balaton návštěvníkům širokou škálu luxusních hotelů, pláží, moderních wellness center, spoustu vyhlášených restaurací a exkluzivních sportovních aktivit. Pro ty, kteří mají rádi klid a soukromí, jsou k dispozici nádherné vily a apartmány s výhledem na jezero.

Relax u vody si dnes užijete na luxusních plážích

Dříve jednoduché pláže a provizorní stánky dnes nabízejí pohodlná lehátka a osvěžující bazény. Balaton je poměrně mělký, proto se prohřívá rovnoměrně až do dna. Letní teplota vody je od 20–27 °C. Je to tedy ideální koupání pro rodiny s dětmi. Vstup do vody je poměrně dlouhý a pozvolný. Relax u vody si užijete na luxusních plážích se slunečníky, s denními Beach bary a restauracemi. Pro sportovní nadšence jsou zde perfektní podmínky pro vodní sporty. Velká vodní plocha jezera je vhodná pro windsurfing, kitesurfing, wakeboarding a jachting. Pro milovníky kultury je Balaton bohatý na kulturní akce a festivaly po celý rok. Konají se tady hudební, umělecké a filmové festivaly, které přitahují návštěvníky z celého světa.

Foto: Pixabay/Public domain

Změny nezůstaly nepovšimnuty ani v gastronomii. Region Balatonu je známý svými lahodnými specialitami a výbornými víny. Dnešní restaurace nabízejí kulinářské zážitky na vysoké úrovni a lákají na návštěvu i nejnáročnější gurmány na tradiční maďarské pokrmy a místní vína. Není tedy divu, že se Balaton stal oblíbeným cílem nejen pro maďarské, ale i pro mezinárodní turisty, kteří hledají skvostný pobyt plný luxusu a komfortu. Je to místo, kde se historie setkává s moderností, a kde je možné zažít nezapomenutelnou dovolenou plnou relaxace a krásných zážitků.

Pravý ráj pro náročné turisty

Balaton je také obklopen mnoha historickými městy a vesnicemi, které jsou kulturními poklady Maďarska. Návštěva největšího zámku v Maďarsku Festetics ve vás zanechá nezapomenutelný historický zážitek. Také Balatonfüre patří mezi vyhlášená lázeňská místa. Zde se nemusíte naložit jen do léčivé termální vody, ale také do vody jezera Balatonu na zdejších plážích. Ačkoliv byl Balaton za socialismu spíše terčem výsměchu a kritiky, dnes se může pyšnit nádhernými plážemi, exkluzivními hotely a krásnou krajinou, která přitahuje návštěvníky z celého světa. Je důkazem, že to, co bylo jednou nazýváno falešným mořem, se proměnilo v pravý ráj pro milovníky luxusu i náročné turisty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz