Hlavní obsah
Lidé a společnost

Místa, kde se narodili slavní, vás překvapí: V hospodě, pivovaru nebo ve škole

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Jejich jména zná snad každý Čech, ale okamžiky jejich narození nám možná ve škole unikly. Příběhy jejich rodných domů jsou přitom nevšedním pohledem do historie a zajímavým tipem na výlet.

Článek

Narození ve víru tancovačky

V pronajatém domě čp. 12 v Nelahozevsi provozoval své řemeslo hostinský a řezník František Dvořák, když se mu tady 8. září 1841 narodilo první z devíti dětí, syn Antonín. Když bylo Antonínovi deset měsíců, jeho otec ho odvážně vynesl ven při požáru, který hostinec zachvátil, a zachránil tak mnoho krásné hudby pro celý národ i svět. V domě býval kromě hospody i taneční sál, a právě uprostřed jedné z vesnických tancovaček přišel budoucí skladatel na svět. Od roku 1951 je v domě otevřena expozice a na dům byla umístěna pamětní deska připomínající narození významného hudebního skladatele.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Antonín Dvořák skica.

Pochmurný dům

Tvůrce Rychlých šípů Jaroslav Foglar přišel na svět 6. července 1907 v domě v Benátské ulici č.3 naproti pražské botanické zahradě a s oblibou mu říkal pochmurný. Rád vyprávěl historky, které toto hodnocení podporovaly. Jaroslav Foglar se zde narodil jako druhorozený syn, ale rodina se v domě dlouho nezdržela. Když mu byly tři roky, přestěhovali se do Ústí nad Labem, a nakonec rodina opět skončila v Praze. Ve Foglarově domě nenajdeme žádné muzeum, ale jeho narození připomíná skleněná vitráž nad vchodem. Veřejně přístupný není ani jeho byt na Žižkově, kde spisovatel bydlel.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Jaroslav Foglar autogram.

Otec národa se narodil ve škole

Učitel z Hodslavic v moravskoslezských Beskydech Jiří Palacký jen tak tak stačil dostavět dům se školou, a už do něj 14. června 1798 v malé světnici vedle učebny přišel na svět další obyvatel. Chlapec jménem František byl pátým z dvanácti dětí, ale svým talentem to dotáhl ze všech nejdál. Jeho rodný dům s číslem 108 se nachází nedaleko kostela svatého Ondřeje. Před vchodem domu stojí socha, která zde byla umístěna až v roce 1968, kdy byl dům upraven na památník s expozicí o životě a díle Otce národa, jak se Palackému přezdívá. Vidět tady můžete dřevěnou kolébku, vyzkoušet si tradiční kroj a mimo jiné se dozvědět informace získané z jeho osobního deníku, které jinde neuslyšíte.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Zámecký pivovar

Prostory bytu v zámeckém pivovaru v Litomyšli, kde se 2. března 1824 narodil do rodiny místního sládka Bedřich Smetana byly pro veřejnost otevřeny už při stém výročí jeho narození. Skladatelův rodný byt právě prochází závěrečnou fází kompletní rekonstrukce. Z bytu pak bude možné přímo vejít do prostor pivovaru. Expozice bude poskytovat hudební zážitky propojené s vizuálními dojmy, ale provede návštěvníky i prostorami Smetanovy domácnosti včetně originálního zařízení. Expozice byla otevřena letos v červnu, kdy ve městě vrcholily oslavy 200. oslavy výročí Smetanova narození.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Roubený domek

Budoucí světoznámý vynálezce a průmyslník František Křižík se narodil 8. července roku 1847 v malém roubeném domku v Plánici nedaleko Klatov, v rodině chudého ševce. Tam také začal chodit do školy, a od devíti let pokračoval ve škole v Klatovech. V roce 2010 prošel domek kompletní rekonstrukcí. S opravou se otevřela i příležitost k vytvoření nové expozice, kde je součástí dochovaná funkční oblouková lampa. Exponáty a dokumenty připomínají Křižíkovo osvětlení měst, budov nebo výstavních sálů.

Zdroje: Wikipedie.org, Webové stránky Skautské nadace Jaroslava Foglara, Databazeknih.cz, Litomysl.cz, Webové stránky Elektřina.cz - František Křižík: Český Edison se přirovnávání k vynálezci žárovky bránil

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz