Hlavní obsah
Jídlo a pití

Od rituálního nápoje k oblíbené pochoutce králů: Historie čokolády sahá až do starověku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Publicdomain

Čokoláda je sladká a neodolatelná. Ale za dobrodružstvím pro chuťové buňky leží fascinující historie, která se táhne tisíce let zpět. Od rituálního nápoje a afrodiziaka, se stala oblíbenou pochoutkou králů.

Článek

První indicie historie čokolády začíná ve starověké Mezoamerice, dnešním Mexiku, kde se čokoládu objevili již před čtyřmi tisíci let. Právě tady byly nalezeny první keře s plody kakaovníku, z nichž se čokoláda vyrábí. Slovo čokoláda pochází z aztéckého slova xocoatl. Tento výraz označoval hořký nápoj. Olmékové, jsou jednou z nejstarších civilizací v Latinské Americe, byli první, kdo kakaové boby zpracovali na čokoládu. Starověký čokoládový nápoj pili během rituálů a používali ho jako lék.

Mayové vyznávali čokoládu jako nápoj bohů

O několik století později Mayové vyznávali čokoládu jako nápoj bohů. Mayská čokoláda byla uctívaným nápojem z upražených a rozemletých kakaových semen, ke kterým přimíchali chilli, vodu a kukuřičnou moukou. Tuto směs přelévali z jedné nádoby do další a tím vytvořili pěnivý hustý nápoj zvaný xocolatl, což v překladu znamenalo hořká voda. Aztékové v 15. století používali jako platidlo kakaové boby. Byli přesvědčeni, že čokoláda je darem boha Quetzalcoatla a pili ji jako osvěžující nápoj a pro své povzbuzující účinky. Čokoláda byla také považována za afrodiziakum. Pro tyto kultury, byla čokoláda rovněž rituálním nápojem, používaným při obřadech a jiných důležitých událostech.

Foto: Pixabay/Public domain

Kdy se čokoláda dostala do Evropy, nikdo přesně neví. Dle legendy se praví, že čokoládu přivezl do Španělska cestovatel Hernán Cortés roku 1528. Pravděpodobně Cortés objevil čokoládu během své několika denní cesty po Americe. Při hledání zlata a bohatství ho údajně aztécký císař obdaroval šálkem kakaa. Později se čokoláda dostala i do Evropských zemí, a začala se postupně měnit. Původně byla konzumována jako nápoj než jako pevná pochoutka. V průběhu času se k ní přidával cukr a mléko, čímž se začala tvořit hmota, podobná oblíbené čokoládě, jak ji známe dnes. Postupem let se stala čokoláda symbolem luxusu a bohatství.

Čokoládu konzumovaly i královské rodiny

V 19. století přišla velká změna ve výrobě čokolády. Byla vyvinuta nová výrobní technologie na vytvoření hladké a jemné čokolády ve formě tabulek. Tento inovativní výrobní stroj dokázal z pražených kakaových bobů vylisovat kakaové máslo a zanechal za sebou jemný kakaový prášek. Ten se pak smíchal s tekutinami a dalšími ingrediencemi, nalil se do formy, kde ztuhl v chutnou tabulku čokolády. Tak vznikla nová éra čokolády. Tato pochoutka byla mezi evropskou aristokracií velmi uznávaná a nesmírně oblíbená. Čokoládu konzumovaly také královské rodiny a vyšší vrstvy, a to především pro její zdraví prospěšné účinky.

Foto: Pixabay/Public domain

Čokoláda je a zůstane důležitou součástí lidské kultury a radosti z jídla.

Tato modernizace umožnila čokoládě stát se produktem, který byl dostupný většině labužníků a milovníkům sladkého. Dnes je čokoláda jednou z nejoblíbenějších sladkostí na světě, dostupná v různých formách, chutích a receptech. Ačkoli její význam a využití se měnilo po celá staletí, stále má schopnost potěšit naše smysly a zpříjemnit naše životy. Historie čokolády je příběhem pokladu, který se vyvíjel z jednoduchého nápoje, až po svou současnou podobu. Ať už se jedná o afrodiziakum, lék na žaludek, nebo jen o oblíbenou pochoutku, čokoláda je a zůstane nesmírně důležitou součástí lidské kultury a radosti z jídla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz