Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Čepek před smrtí hodně trpěl. Na manželky štěstí neměl, lidé mu jen ubližovali

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Zářnou kariéru Petru Čepkovi předčasně utnula zákeřná nemoc, která mu připravila opravdu kruté chvíle. Když se dozvěděl o vážné nemoci, věděl, že je to jeho konec.

Článek

Jeho uhrančivý pohled byl nepřehlédnutelný. Byl nejen velice zajímavý muž, ale také úžasný herec, který dokázal věrohodně zahrát snad všechno, co mu přišlo pod ruku. Někteří jeho kolegové na něj dokonce žárlili. Když se ocitli po jeho boku na jevišti, neměli v podstatě šanci. Tak skvělý Petr Čepek byl. V očích většiny lidí ale zůstane navždy prchlivým řidičem Turkem z nesmrtelné komedie Vesničko má středisková nebo promítačem v kině v seriálu Byl jednou jeden dům. Osud mu ale bohužel vyměřil až příliš málo času a zákeřná nemoc mu nakonec připravila opravdu kruté chvilky.

Hercem se stal ještě jako malý kluk

K herectví Petr přičichl už jako mladý. Narodil se v Praze, ale když mu byly tři roky, zemřel mu otec a on se s maminkou a bratrem přestěhoval do Hrabůvek k babičce a dědečkovi. Po jejich smrti se přestěhovali do Ostravy. Právě tam se poprvé seznámil s divadlem. Jeho teta byla nadšená ochotnice, která svého synovce Petra ráda zasvětila do tajů a krás divadla. A tak už v pouhých třinácti letech stanul poprvé na prknech, která znamenají svět, a to ve hře Zlatovláska. Když se později rozhodoval, co bude dělat měl jasno. Vystudoval gymnázium, a s přihláškou na DAMU už neváhal.

Foto: Wikimedia commons

Jenže tam tvrdě narazil. Čepek měl velký smysl pro spravedlnost, a když s něčím nesouhlasil, dal to jasně najevo. A to se mu také vymstilo. Ze školy ho totiž vyloučili. Mohl za to jeden z majálesů, kterého se zúčastnil i kamarád Ladislav Mrkvička, který vylezl na tramvaj a sundal kladku, aby do nich nemohla najíždět. K jeho smůle ho ale stačila zvěčnit StB a problém byl na světě. Na škole už neměl Mrkvička co pohledávat. S tím Čepek krajně nesouhlasil, a tak letěl i on. To ale na jeho budoucí kariéru nemělo žádný vliv. A brzy se z něho stala velká hvězda. Dokonce se o něm říkalo, že je lepší než legenda Miloš Kopecký.

Se ženami to neměl jednoduché

I když byl umělcem tělem i duší, velmi si přál mít rodinu. Jeho první žena nejspíš děti mít nemohla, a tak se jejich manželství brzy rozpadlo. Zadařilo se až na druhý pokus. S druhou manželkou Helenou se poznali při natáčení. Společně na svět přivítali dceru Petru, která je dnes úspěšnou výtvarnicí. Ale ani tento vztah neměl dlouhého trvání. Rozvedli se po čtyřech letech, protože mu žena utekla za kolegou Zdeňkem Rytířem. Pak se oženil ještě jednou, s letuškou Ivanou, a dočkal se další dcery Kristýny. Napotřetí mu to konečně vyšlo. Jen škoda, že jejich idylku zhatila hercova nemoc.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Mezi herci se proslýchá, že kdo si zahraje Fausta, přijde o život. Petr ale tuto roli bral jako něco, co se poštěstí jen málokomu, a s chutí se do ní pustil. Jenže během natáčení mu bylo čím dál tím více špatně. Verdikt lékařů byl nakonec nemilosrdný – rakovina slinivky. Sám věděl, že už na tomto světě dlouho nebude. Doktoři mu i dovolili, aby dál kouřil. Když ho dcera viděla naposledy, měl už metastázy po celém těle. V posledních dnech vážil pouhých 30 kilogramů, smrt tak pro něj byla vysvobozením. Dne 20.9.2024 to bude již 30 let, kdy Petr Čepek navždy opustil tento svět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz