Hlavní obsah
Lidé a společnost

Televizní hlasatelka Jana Fořtová přišla kvůli režimu o práci. Emigrovala do Austrálie a oddává páry

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Ilustrační foto

Jana Fořtová byla známá hlasatelka Československé televize. Zanechala nesmazatelnou stopu v historii českého vysílání. Její kariéra byla plná úspěchů a obdivu diváků, ale i nečekaných zvratů a osobních výzev.

Článek

Jana Fořtová byla jednou z nejpopulárnějších televizních hlasatelek v Československu. Její půvabný vzhled a profesionální vystupování ji rychle vynesly mezi nejznámější tváře Československé televize a získala si také srdce mnoha diváků. Nejvíce se proslavila jako moderátorka pořadu Vysílá studio Jezerka. Vrcholem její kariéry byl moment, kdy získala prestižní cenu Zlatý krokodýl v roce 1986 za moderování tohoto pořadu. Navzdory svému úspěchu však Jana Fořtová v roce 1987 nečekaně zmizela z televizní obrazovky. Důvodem bylo okamžité zrušení jejího úspěšného pořadu, a to bez jakéhokoliv vysvětlení. To vedlo k postupnému úbytku jejích kolegů a přátel, kteří se jí postupně začali vyhýbat.

Stala se nežádoucí osobou pro své okolí

Jana Fořtová se pravidelně v pondělí zúčastňovala schůzek ohledně připravovaných pořadů. Jednoho dne se jí však nikdo neozval. Zavolala do redakce a zeptala se, co se děje. Asistentka jí sdělila šokující zprávu: Jano, ty to nevíš? Ty už tady nepracuješ. Fořtová nikdy nedostala žádnou omluvu ani vysvětlení, proč se její pořad z ničeho nic stáhl z televizního vysílání. Snažila se získat odpovědi, ale vedení televize jí nikdy neposkytlo pádné důvody. Hlasatelka tušila, že se stala nepohodlnou a nežádoucí osobou pro tehdejší režim. Domnívala se ale, že důvodem by mohlo být i její odmítání navštěvovat různé večírky a společné dýchánky. Tato situace zůstává dodnes nevyjasněná.

Nečekaný konec v televizi měl na její profesní život značný dopad. V té době již měla dospělého syna z manželství s Jiřím Krampolem a třináctiletou dceru z druhého manželství. Situace se vyhrotila natolik, že se nakonec bývalá hlasatelka rozhodla emigrovat, a to těsně před sametovou revolucí v roce 1989. Jako cíl si vybrala Austrálii, protože tato země byla natolik daleko, aby se již nechtěla vrátit domů. Její propuštění mělo také dopad i na život jejího syna Tomáše. Komunistický režim ji zasáhl také tím, že zakázal Tomášovi účast na zahraničních turnajích. Byl talentovaným tenistou, a měl reprezentovat naši zemi. To se však nestalo.

Emigrovala do Austrálie a do Česka už nechtěla

Cesta do nového života vedla přes uprchlický tábor Traiskirchen v Rakousku. Jana Fořtová v jednom ze svých rozhovorů popsala drsné podmínky, které tam musela zažít. První dva týdny strávili v uzavřeném oddělení pod dohledem stráže. Situace byla plná zoufalství a beznaděje. Nakonec společně se svou dcerou přijala nabídku muže z Polska, aby v táboře čistily toalety. Tímto způsobem si alespoň trochu zajistily malé peníze. V Austrálii začínala od nuly. Její první práce byla v herně na Kingskross, kde směňovala peníze za žetony. Následně se dostala o něco výše a zabývala se prodejem životních pojistek. Ve stáří se stala recepční ve fitness centru. Přestože začátky byly těžké, ona nikdy nepřestávala věřit, že se časem situace zlepší. Dnes se v Austrálii živí oddáváním manželských párů.

Ve svém novém domově potkala muže, který se stal jejím manželem. Seznámili se v Sokolském spolku a už 27 let spolu vedou šťastný život. I když občas cítí stesk po své rodné zemi, dnes by se už zpět nikdy nevrátila. Stejně tak se cítí i její syn Tomáš, který na opačné straně světa pracuje jako tenisový trenér. Zajímavým faktem je, že si ponechal matčino příjmení a ze svého života i z úředních dokumentů prakticky vymazal svého otce, herce Jiřího Krampola.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz