Hlavní obsah
Věda

V Německu byl nalezen bronzový meč ze 14. století: Je tak dobře zachovalý, že se stále krásně leskne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Archeologové v Noerdlingenu, který se nachází mezi Norimberkem a Stuttgartem, objevili v pohřebišti tří neznámých osob z konce 14. století př. n. l. meč patrně z doby bronzové. Tato sečná zbraň je kupodivu v tak dobrém stavu, že se stále leskne.

Článek

V Německu byl před nedávnou dobou objevený meč, který pravděpodobně pochází z konce 14. století př. n. l., tedy přibližně z poloviny doby bronzové. Konkrétně měl být nalezen minulý týden, během plánovaných vykopávek v Noerdlingenu. Noerdlingen je město ležící mezi Norimberkem a Stuttgartem. Nálezy takových zbraní z této doby jsou velmi vzácné. Navíc je velmi ojedinělé i místo samotného nálezu. Jak se shodlo několik archeologů, nálezy z této doby jsou opravdu vzácné, protože mnoho hrobů ze střední doby bronzové bylo v průběhu tisíciletí vyrabováno. A co je tedy tak zajímavého na „obyčejném“ meči?Především fakt, že meč, který byl vyrobený před více než 3000 roky, je velmi dobře zachovalý, krásně se leskne a nenese známky výrazného poškození. Zbraň má zdobený osmihranný jílec vyrobený z bronzu, který má nazelenalý nádech. To z toho důvodu, že bronz obsahuje měď. Nazelenalá barva kovu je způsobena oxidací působením vzduchu a vody.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Osmihranné meče vyráběli jen zruční kováři

Bronzové osmihranné meče uměli vyrobit pouze hodně zruční kováři. Rukojeť meče, která má dva nýty, byla odlita přes čepel známou technikou překrytí. Čepel však nemá žádné viditelné stopy po řezu, nebo známky opotřebení. Z toho podle některých historiků vyplývá, že tento meč mohl být využívan jako obřadní zbraň, nebo měl jen symbolický účel. I přesto šel meč snadno použít jako aktivní zbraň, protože těžiště na předním konci čepele naznačuje, že mohl účinně zabít protivníky. Vědci znají dvě místa výroby těchto osmihranných mečů. Jedna oblast se nacházela v jižním Německu. Ta druhá by měla pocházet ze severního Dánska. Prozatím není prokázáno, kde byl tento nalezený meč odlit.

Nález mečů z tohoto období je vzácností

Podle doposud zveřejněných informací by tento 3000 let starý meč měl pocházet z hrobu, v němž byli v rychlém časovém sledu pohřbeny společně s bronzovými předměty tři neznámé osoby. Dle všeho se jednalo o muže, ženu a malé dítě. Podle všeho by to měl být dospívající chlapec. Zatím není prokázáno, zda tyto osoby byly v nějakém příbuzenském vztahu. Archeologové budou ostatky nalezených osob i nadále zkoumat, aby zjistili, zda jejich těla spolu nějakým způsobem souvisely. Meč a nalezené pohřebiště musí být ještě velmi důkladně prozkoumáno, aby archeologové mohli tento vzácný nález přesněji klasifikovat.

Již teď lze říci, že stav nalezené zbraně je opravdu zachovalý a vskutku výjimečný. Takový nález je velmi vzácný. Nález mečů z tohoto období je totiž velmi neobvyklý. Zároveň nevyloučitelný, protože se objevily v pohřebních mohylách otevřených v 19. století nebo jako jednotlivé nálezy, na různých místech. Podle dosavadních slov archeologů je velmi pravděpodobné, že po bližším průzkumu bude meč umístěn do muzea, kde bude následně odhalen veřejnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz