Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko sice podporuje Izrael, ústavním zákonem však uznává existenci samostatné Palestiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ted Eytan (Wikipedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0)

Tel Aviv v Izraeli

Česká republika je dlouhodobým partnerem židovského státu, a i v době válečných konfliktů v pásmu Gazy jej podporuje. To ale odporuje českému ústavnímu zákonu, který je stále v platnosti.

Článek

Už je to více než rok, co začala válka mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamásu. Vše začalo ostřelováním izraelského území a masakrem na hudebním festivalu. Izrael nečekal a provedl odvetné útoky. Do konfliktu se do dnešního dne zapojil i Libanon a Írán, což celé napětí vyeskalovalo.

Stanovisko českého lidu k této situaci ale není jednotné. Část občanů naší země Izrael podporuje, protože se domnívá, že židovský stát pouze chrání své obyvatele a snaží se předejít dalším možným teroristickým útokům. Řada lidí se ale domnívá, že odvetné útoky Izraele nejsou adekvátní a často míří i na civilní cíle. Při takových útocích pak umírají nevinní lidé.

Česká vláda stojí oficiálně na straně izraelského státu, neboť s ním má dlouhodobě dobré partnerské vztahy. Existuje však ústavní zákon, který takovému počínání odporuje, neboť tento zákon uznává Palestinu jako samostatný stát. Najdeme jej v české ústavě účinné od 31.12.1992 jako Ústavní zákon č. 4/1993 Sb. s názvem Ústavní zákon České národní rady o opatřeních souvisejících se zánikem České a Slovenské Federativní Republiky.

V článku 5 tohoto zákona stojí, že Česká republika uznává všechny státy a vlády, které ke dni svého zániku uznávala i Česká a Slovenská Federativní Republika. ČSSR ale uznala stát Palestinců již v roce 1988. Nová česká ústava tak původní uznání nepopírá, naopak jej znovu potvrzuje.

Tento ústavní zákon odporuje tomu, jak se Česká republika chová. A pokud je ČR opravdu na straně Izraele, pak by mělo dojít k výslovnému neuznání Palestiny změnou tohoto ústavního zákona.

Problém je ale jinde. Lidé v Česku nevědí, čemu mají věřit. V dnešní době moderní techniky se totiž nepravdivé informace šíří rychleji než kdykoli předtím a velmi snadno zapadnou mezi ty, které považujeme za jisté, správné a ověřené. V debatním pořadu Máte slovo, který vysílala Česká televize 10. října 2024, padlo mnoho protichůdných tvrzení a ani Michaela Jílková nedokázala diskutující ohlídat natolik, aby mezi nimi nevypukl ostrý spor.

Dva nesmiřitelné tábory se do sebe pustily a argumentovaly spekulacemi, které nebylo možné potvrdit, ale ani vyvrátit. Ať už člověk poslouchal obhájce chování Izraele, nebo ty, kteří jeho postup odsuzují, výsledkem pro něj byl ještě větší zmatek.

Hostem pořadu byl i europoslanec Alexandr Vondra, který potvrdil existenci materiálů, které dokazují, že odvetné útoky Izraele jsou naprosto adekvátní, ale že se jedná o tak brutální záběry z útoků Hamásu, že je není možné pustit na veřejnost. Za to byl ale těmi, kteří Izrael odsuzují v pořadu kritizován a zmiňované materiály byly označeny za propagandistickou lež.

Komu ale máme my Češi věřit, když se před námi spousta faktů zatajuje, ale jsou nám často předkládány spekulace či nepravdivé informace. Jde přece o Izrael. O stát, se kterým jsme měli dlouhodobě dobré vztahy, tak proč se nám na naše otázky mnohdy nedostává odpovědí?

Zdroje:

pořad „Máte slovo“ (Česká televize, 10.10.2024)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz