Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruský Fico: dopady zrady na bezpečnost Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ficova vláda systematicky kopíruje maďarskou diplomatickou kuchařku – v zahraniční a bezpečnostní politice prodáte suverenitu své země Moskvě a doufáte v ruské úplatky.

Článek

Pro Česko je to extrémně špatná zpráva, protože pokud se náš nejbližší soused postupně stane satelitem Ruské federace, česká bezpečnost bude ohrožena nejvíce za posledních třicet let.

Slovenská koaliční vláda od svého nástupu systematicky postupuje do ruských rukou. Slovenští vládní lídři se veřejně klaní a objímají se zástupci teroristického režimu, který každý den vraždí civilisty v sousední zemi. Souběžně probíhá vykostění bezpečnostních institucí – armádě a vojenským zpravodajcům velí Ficova pravá ruka ztělesňující rozsáhlou korupci, vláda cíleně ničí prokuraturu a civilní kontrarozvědku i rozvědku dostane do rukou bílý kůň mafiánské struktury.

Ovládnutí slovenského státu provádí premiér Robert Fico extrémně rychle, souběžně se veřejně lísá do přízně ruského diktátora. Pokud by Fico získal do prezidentského úřadu svou loutku, pak bude jeho ovládnutí slovenské exekutivy prakticky kompletní.

Kombinace brutálního ovládnutí bezpečnostních institucí a veřejné deklarace loajality hlavnímu nepříteli Evropy děsí mnoho spojenců Slovenska. Pro Česko má tři zásadní dopady:

Zaprvé: spolu s Maďarskem se Slovensko stává trojským koněm Ruska, takže se výrazně zvyšuje šance, že v případě ruského napadení baltských republik po nějakou záminkou zablokují hlasování o kolektivní obraně NATO, a našim spojencům tak nepřijdeme včas se vší silou na pomoc. Tento děsivý scénář vede taktiku rozhodnutí západních spojenců Slovenska. Veřejně nevyřčená otázka zní: co můžeme udělat pro to, aby slovenská vláda v případě začínající velké evropské války nezradila zbytek Evropy v té nejtemnější hodině?

Zadruhé: Slovensko se po Maďarsku stává ruskou zpravodajskou základnou proti Česku. Slovenské zpravodajské služby nyní pracují pro Ficovy politiky, kteří otevřeně kolaborují s nepřítelem, takže jim nejde věřit a spojenecká důvěra vůči Slovensku zkolabovala. Proč by jakákoliv západní zpravodajská služba předávala citlivé informace do rukou státu, jehož šéf exekutivy veřejně deklaruje loajalitu našemu hlavnímu nepříteli? Výsledkem pro Slovensko bude, že se stane prakticky slepým. Jeho zpravodajské služby budou v aliančním kontextu izolovány, stejně jako ty maďarské nebo rakouské, souběžně jejich politické vedení nebude mít žádný zájem vyžadovat skutečnou kontrarozvědnou práci proti Rusku nebo Číně, pokud vedení státu tyto diktatury považuje za své přátele a spojence. Kvůli populační a kulturní provázanosti Česka a Slovenska tak můžeme bohužel očekávat, že tak ze Slovenska budou proti Česku směřovat rozvědné operace našich nepřátel, podobně jako to bylo za Mečiarovy éry.

Zatřetí: Na Slovensku se za poslední roky postavila silná vojenská přítomnost NATO, která tuto zemi pomáhá připravovat na obranu před ruským útokem. Pokud se slovenský premiér rozhodne alianční vojáky (včetně českých) ze Slovenska pod nějakou záminkou vyhnat, stane se Česko fakticky pohraničním státem aliance. A logicky se budeme bavit o velké vojenské přítomnosti aliančních si na české východní hranici.

Ficova podpora Rusku má obrovské dopady na bezpečnost střední Evropy.

Za posledních třicet let Slovensko ještě nikdy fakticky neohrožovalo Evropu tak jako dnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz