Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rychle zbrojit je jediná cesta, jak předejít velké válce Ruska proti nám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ruský útok může dle našich vojáků přijít v řádu jednotek let, přesto se naše společnost na obrannou válku dostatečně nepřipravuje. Slabost demokracií je obvyklým důvodem, proč agresivní diktatury zaútočí.

Článek

K výdajům na obranu:

- po konci Studené války se státy NATO dohodly, že zmenší své armády na minimum. Vypočítalo se, že 2 % HDP ročně stačí na udržení základních schopností armád v době plného míru.

- my jako Česko jsme toto naprosté minimum v době míru dávali naposledy v roce 2005. To je devatenáct let zpátky. Od té doby jsme armádu ořezali tak, že skoro dvě dekády nedostávala ani nejnižší domluvené minimum, někdy šlo jen o polovinu z něj - okolo 1 % HDP.

- takže když po skoro po dvaceti letech poprvé dáte stanovené naprosté minimum pro plně mírovou dobu (2 % HDP, letos poprvé), tak reálně začínáte nakupovat úplně základní věci, doháníte skoro dvacetiletý dluh

- jenže my už nejsme v plně mírové době, jsme v předválečném období, protože ruský útok na nás může přijít v řádu jednotek let, říkají naši nejvyšší vojáci a zpravodajci

- proto musíme co nejdříve naskočit na alespoň tři procenta HDP výdajů na obranu ročně, abychom se stihli připravit

- pro srovnání: Rusko už dnes dává 7 % svého HDP na válečnou mašinérii, která se rychle chystá na válku proti nám

Sprintujeme a hrajeme o čas, zdali se stihneme připravit a odstrašíme Rusko od útoku tím, že budeme dostatečně silní.

Zatím to tak nevypadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz