Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už nejsme v míru, ale v předválečném stavu (jako v roce 1937)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dva roky úspěšné ukrajinské obrany jsou zázrak podobný bitvě o Británii z léta 1940. Jenže Evropa nenaskočila na polo-válečnou ekonomiku a nyní čelíme rozběhlé ruské vojenské mašinérii, takže směřujeme k pomalé prohře a možné velké válce.

Článek

1) Rusko na Ukrajině pomalu vítězí, protože západní země Ukrajině nedodávají včas zbraně a munici v dostatečném množství, takže Ukrajinci musejí pomalu ustupovat. Nejde zatím o žádnou vojenskou katastrofu, ale Rusko má v mnoha oblastech válčení početně navrch. Pokud se tento nepoměr nepodaří rychle zvrátit, můžeme za několik měsíců v Ukrajině očekávat vojensky a společensky bezvýchodnou situaci

2) Balti, Poláci, Rumuni, Finové a Švédi jsou naprosto vyděšení realističností ruské hrozby, správně zbrojí a připravují se jak o život na obranu svých zemí. Česká muniční iniciativa pro Ukrajinu je skvělá věc, ale jde pouze o mechanismus poslední záchrany jak rychle sehnat alespoň nějaké dělostřelecké granáty, protože evropská produkce zdaleka nestačí a Ukrajinci jsou už skoro na suchu.

3) Kdyby se bohaté západoevropské státy rozhodly do obrany Evropy nasypat adekvátní peníze při začátku velké ruské války před dvěma lety, tak dnes stojí nové zbrojní fabriky a budeme schopni se včas vyzbrojit. To se nestalo, takže ve válečné produkci nás (státy EU) i Ukrajinu Rusové přejíždí, protože na rozdíl od nás naskočili na válečné tempo, jelikož je obrovsky financuje Čína, vůči které jako Evropa nejsme schopni nasadit tvrdé sankce a donutit jí k ukončení podpory ruského terorismu

4) Ve většině Evropy žijeme v naivním klidu, zatímco reálná situace je předválečný stav, podobný roku 1937. Rusko se systematicky a urgentně vojensky, průmyslově a společensky připravuje na třetí světovou válku, na napadení východního křídla NATO. Zdali to udělá bude záležet na příležitosti, tedy jak moc politicko-vojensky slabí celkově jsme a budeme.

5) Rusko má a bude mít ve střední Evropě strategické trojské koně: Rakousko, Maďarsko a nově i Slovensko, kteří budou sabotovat společnou obranu a nejde jim na úrovni státu věřit. Z českého pohledu musíme počítat s reálnou variantou, že se slovenský stát nebude účastnit jako dobrý spojenec alianční obrany a v našem pásmu budeme fakticky nejvýchodnějším státem NATO

6) Ukrajina nám zatím kupuje čas, který z velké části promrháváme. Měli bychom ve velkém zbrojit a mobilizovat, abychom Rusko odstrašili od velkého útoku na nás, Moskva rozumí jen síle. Jako Evropa to ale neděláme, sotva doplácíme minulé dluhy minimální mírové připravenosti, i když jsme fakticky v předválečném stavu. Polsko správně říká, že musíme naskočit na 3 % HDP výdajů na obranu, protože současná 2 % jsou naprostým minimem jen pro plně mírové období

7) Žijeme nejpřelomovější období za tři dekády. Pokud Ukrajina částečně nebo úplně v horizontu jednoho či dvou let prohraje, do našeho regionu rychle přijde mnoho milionů ukrajinských válečných uprchlíků, což by vedlo k velké politické a společenské destabilizaci. Tedy ideální první fáze velkého ruského útoku na NATO, pokud se pro něj potenciálně vítězný ruský diktátor rozhodne.

Je v pořádku se bát, situace opravdu je děsivá.

Jen to nesmí vést k paralýze.

Náš úkol je připravovat se ze všech sil co máme, abychom to zvládli.

Hlavní nyní je materiální podpora Ukrajiny a skokovité navýšení českého obranného rozpočtu směrem ke třem procentům HDP.

Pokud to neuděláme brzo, tak v horizontu jednotek let budeme zpětně litovat, protože naše armáda prostě nebude materiálně připravena na velkou válku, na kterou se Rusko cíleně nyní chystá. Volba je jen na nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz