Hlavní obsah

Argentinská varianta na štědrovečerní řízky

Foto: Blogerka Sacharin

Máte k jídlu na Štědrý den kapra, nebo řízek? Pokud to druhé, nejste sami, tak co tomu dát letos trochu jiný říz a inspirovat se Argentinou?

Článek

Sváteční přípravy jsou v plném proudu. Loni jsem shodou náhod viděla anketu, která mě překvapila tím, že podle ní většina tamních hlasujících kapra ke štědrovečerní večeři nejí. Lépe vycházely například filety z jiné ryby, nebo kuřecí řízek… (Bohužel tu anketu na Youtube už opravdu nedohledám.) Nicméně já na kapra nedám dopustit, ovšem pokud vy milujete řízky… co si je letos udělat trochu jinak?

Tenhle recept je oblíbený v Argentině - v zemi vyhlášené masem. Typické je pro ni grilování. Já gril ovšem nemám. Takže, když naše kulinářské cestování (více zde) padlo na tento stát, skončili jsme nakonec u hovězích argentinských řízků Milanesa a la Napolitana. A já mám hlad, sotva na ně pomyslím… Bože, to bylo dobrý. Recept mi pomohl dát dohromady ChatGPT a já se o něj musím podělit s vámi.

Ingredience na 4 porce:

  • cca 500 g hovězího masa (plátky na řízky — ideálně dobře naklepané)
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • strouhanka (na obalení)
  • olej na smažení
  • rajčatová omáčka (nebo protlak) - množství podle toho, kolik omáčky chcete mít omáčky na řízku
  • 4 plátky šunky (nebo víc, dle počtu řízků)
  • cca 250–300 g mozzarelly (přiznám se, že jsme omylem použili eidam – ale i tak to bylo skvělý)
  • volitelně: trochu suchého oregana nebo jiných bylinek na dochucení

Postup:

  1. Maso naklepejte, aby bylo tenčí a rovnoměrné. Osolte a opepřete.
  2. Rozšlehejte vejce v misce, můžete případně i sem přidat trochu soli, pepře, koření. Vezměte maso a obalte ho ve vejci.
  3. Poté řízky obalte ve strouhance.
  4. V pánvi rozehřejte olej a řízky osmažte dozlatova z obou stran. Po smažení je nechte odkapat na papírové utěrce (odstranění tuku).
  5. Následně předehřejte troubu na cca 160 – 180 °C. Na každý řízek dejte trochu rajčatové omáčky (i sem možno přidat trochu pepře, bylinek či česneku – záleží na vás), poté plátek šunky a navrch mozzarella (nebo sýr podle chuti).
  6. Vložte řízky do trouby a pečte, dokud sýr nerozpustí a nezačne lehce zlátnout - většinou cca 5 – 10 minut.
  7. Podávejte teplé se vším možným od hranolků, přes salát až po pečivo. My zvolili bramborovou kaši.

Možná je to tím, že je tenhle recept o dost podobnější české kuchyni, než všechny předcházející zkušenosti, ale opravdu se těším, až si řízky uděláme znovu. Tentokrát třeba s mozzarellou a česnekem…

Šťastné, veselé a chutné Vánoce všem!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz