Hlavní obsah
Prezidentské volby

Babiš je hrozba, kterou Pavel zastaví, pokud pomůžeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy (Michal Sula)

Stál jsem mezi skupinou lidí, novinářů a fotografů a poslouchali jsme Babišovo vyjádření bezprostředně po sečtení výsledků prvního kola. Jsou to lidé, kteří jsou zvyklí na politickou přetvářku.

Článek

Ovšem odpor nad lhaním a pomluvami, které padaly z úst poslance Babiše, byl patrný i mezi ostřílenými profesionály.

V kontrastu se slušným, čestným a stranicky pojatým vystoupením těsného vítěze prvního kola prezidentských voleb Petra Pavla vykrystalizovala podoba následujících dvou týdnů. Během nich se čeští voliči rozhodnou, jestli chtějí posílit demokracii a vrátit prezidentskému úřadu jeho smysl a s tím spojenou důstojnost, nebo jestli prodlouží na dalších minimálně pět let epochu prezidentství jako rukojmí bezhraniční pokleslosti, bezpáteřnosti a prodejnosti.

První kolo voleb dopadlo podle předpokladů. Nejen v samotném výsledku. Jak jsem varoval v předchozím článku, Babiš okamžitě spustil pandemonium lží a pomluv. Lhal o tom, že Petr Pavel by byl „dalším náčelníkem generálního štábu, když jednoho už máme“, lhal o tom, že Petr Pavel je kandidát této vlády. Nejvíce ale šokovalo tvrzení, že Babiš v StB bojoval v 80. letech 20. století proti „zlým vojenským rozvědčíkům“ a že podobného prezidenta, který byl vojenským rozvědčíkem, mají už jen v Rusku.

To je asi tak skandálně tupé jako tvrdit, že Sovětský svaz bojoval za mír. Putin byl jako člen KGB operující v tehdejším východním Německu ve velmi podobné pozici jako Babiš nasazený v Maroku. Pouze s tím rozdílem, že Babiš byl v roli řadového udavače, zatímco Putin přímo řídil řadu operací. Představa bojovníka estébáka Babiše je tak komicky nesmyslná, že nutně vyvolává potřebu ptát se, jaké důvody vedou k tak nebetyčnému blábolení.

S největší pravděpodobností jde o to, že lidé okolo této politické améby už nevědí, kudy kam. Stojí před překážkou, o které vědí, že je mimo reálný potenciál matérie zvané Babiš. Proto hrají od prvního okamžiku all in, což v jeho případě znamená lži a pomluvy bez hranic. Babiš i politováníhodná suita kolem něj jsou v koncích.

Je zřejmé, že demokracie v ČR má velkou šanci. Situace je jiná než před pěti lety. Liberálně demokraticky orientovaný kandidát zvítězil už v prvním kole a nemusí dohánět náskok. Další podobně orientovaní kandidáti ho okamžitě podpořili a v celkovém součtu hlasů tedy Babiš nemá, kde brát.

Proto se celá strategie uchyluje ke snaze pomluvit a diskreditovat protikandidáta do té míry, aby bylo co nejvíce voličů odrazeno od toho jít volit ve druhém kole. Kalkulace Babišova týmu je taková, že v případě, kdy bude část voličů odrazena a část voličů přijme manipulaci, že Pavel je horší než Babiš, může populista zvítězit.

Ve skutečnosti to pouze ilustruje jeho ubohost a bezvýchodnost jeho situace. Uchyluje se k tomu nejnižšími prostředky, protože zjistil, že jinudy už cesta nevede. Naštěstí máme tu moc lháři ukázat, že i tahle cesta je slepá a že jeho současné politické maximum je ve Sněmovní, ne na Pražském hradě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz