Hlavní obsah
Názory a úvahy

Krajské volby za dveřmi. Jak velkou facku Pětikoalice dostane?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ilustrační foto. | Foto: vchal / Shutterstock.com

V termínu 20. - 21. září se konají volby do krajských zastupitelstvech a jedné třetiny Senátu ČR. Jaké vyhlídky má současná vládní Pětikoalice? A jak na tom bude opozice?

Článek

Krajské volby na podzim roku 2024 jsou pro vládní koalici mnohem důležitější, než navenek může působit. Je to totiž poslední skutečná a pravdivá sonda do nálad obyvatelstva před parlamentními volbami v roce 2025. Zde platí přísloví, že jediný reálný volební model či průzkum jsou volby. Zároveň je však třeba říci, že krajské volby jsou značně odlišné od těch parlamentních, právě svou vazbou na region a místních lídrů. Je několik výrazných jmen jako je Pardubický hejtman Netolický, Jihomoravský Grolich, Jihočeský Kuba nebo Moravskoslezský Vondrák. Pak tu jsou jména zcela takřka neznámá jako je kupříkladu Ústecký hejtman Schiller. Navíc mnoho politických stran a hnutí fúzuje do různých místních koalicí s vidinou lepších výsledků nebo se snahou skrýt značku, která se ocitla v nemilosti. Z tohoto důvodu proto nelze brát příliš v potaz současné průzkumy volebních nálad, neboť nemusí zcela odrážet realitu regionálních vazeb a pout voličů k místním lídrům. Napovědět nám však můžou nedávno proběhnuvší volby do Evropského parlamentu.

Evropské volby vodítkem

Připomeňme, že Eurovolby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 26,14 %. Druhé byla koalice SPOLU s 22,27 %. Třetí překvapivě skončila koalice Motoristů s Přísahou se ziskem 10,26 %, následované další koalicí STAČILO! s 9,56 %. Konec peletonu pak uzavírá trojice Starostové se ziskem 8,70 %, Piráti s 6,20 % a SPD se ziskem 5,73 %. Již tyto výsledky by měly být pro současnou vládní koalici alarmující. Hnutí ANO vyhrálo s pohodlným náskokem a vládní souputníci Starostové a Piráti se krčili až za Motoristy s Přísahou a STAČILO!. Tento políček Pětikoalici ještě umocňuje fakt, že se jednalo o volby do Evropského parlamentu. Tyto volby jsou známé nízkou účastí (avšak letos s nejvyšší mírou účasti). V podstatě k těmto volbám chodí pouze poctiví voliči, jenž mají zájem o Evropskou unii a aspoň obecně chápou mechanismus fungování Evropského parlamentu. V minulosti se jednalo zpravidla o voliče Pětikoalice či o voliče stran, které jsou sice euroskeptické, nikoliv však destruktivní se snahou Evropskou unii opustit. Proto jsou výsledky Evropských voleb pro Pětikoalici velmi špatné. Jednak se opozičním stranám povedlo částečně mobilizovat své voliče, kteří jinak o tento typ voleb nejeví zájem, druhak, což je pro Pětikoalici fatální, se zdá, že nemalá část jejich elektorátu dala hlas právě opozici. Lze pouze spekulovat, zda se jednalo pouze o výstražné upozornění, či se jedná o trvalý stav. Obecně má většina voličů v povaze vyvažovat rovnováhu sil (ve zdravé demokracii), aby nedošlo k extrémnímu vychýlení ve prospěch jedné misky vah. Vládci opojení přílišnou mocí se této pak neradi vzdávají. V každém případě by to pro vládní koalici měl být budíček, neboť v těch parlamentních volbách se zvedne většina voličů a nemnoho z nich jsou fanoušci vládní koalice.

Z výsledků Eurovoleb byli Starostové viditelně rozladění a Piráti sami označili volby za debakl. Představitelé koalice SPOLU navenek působili spokojeně, vnitřně jsou si však vědomi, že projektu dochází dech. Zdá se však, že ani jeden ze jmenovaných aktérů nepochopil, kde se skrývá jádro problému. SPOLU opětovně vsadilo na jednoduchou kampaň „antibabiš“ a „antiANO“, což už de facto nikoho nezajímá. Starostové smrskli kampaň na souboj Turek vs. Nerudová, kde jednoznačně tahali za kratší konec. Danuše Nerudová, jakkoli mohla být v kampani prezidentských voleb celkem přijatelné volba, tak nejspíše pojala o sobě dojem, že je nejhezčí, nejchytřejší a zcela nepostradatelná a vlastně bez ní nemůžeme žít. To dokazuje již naprostá absence sebereflexe po Eurovolbách, kdy se nechala slyšet, že bez ní by STAN, takový výsledek neudělal. Jistěže. U Pirátů je pak zásadní problém, že naprosto ztratili vlastní identitu. V rámci vlády jsou naprosto neviditelní, pokud se zrovna nejedná o fiasko s digitalizací stavebních úřadů. Jediný viditelný Pirát je ministr zahraničí, Jan Lipavský. Tomuto budiž k dobru, že světu jasně deklaruje ukotvení České republiky v Západních strukturách a patřil mezi lídry pomoci Ukrajině, což je správné. Paradoxní na tom je, že Jan Lipavský není typický Pirát, a protože není tolik ideologicky spjat se stranou, pracuje zcela jinak, efektivněji a je to znát.

Krajské volby za dveřmi

Již výsledky evropských voleb nám napověděly náladu voličstva a měl by to být varovný prst pro Pětikoalici, ta se však tváří, že jí to je zřejmě jedno. Od voleb uběhly dva měsíce a prakticky jsem nezaznamenal žádnou kampaň ke krajským volbám. Nutno říci, že ani ze strany opozice, vyjma bizarní kampaně SPD a jejich UI letáky. Jistě, je zde vliv prázdnin a je možné, že úderem září začne horká fáze kampaně. Co však vláda stihla za dva měsíce udělat, aby posílila svou pozici do nadcházejících voleb? Poštvat proti sobě prakticky celou státní správu svými sliby o zvyšování platů, které ihned vzaly za své a rozjet digitalizaci stavebního řízení. Tedy spíš rozjet alfa verzi této digitalizace a předstírat, že jedná o super produkt, kterému akorát pitomci nerozumí. To vskutku nezní jako dobrý start do volební kampaně. Na druhé straně opozice také nelení a nechce nechat veškerý mediální prostor jen vládní koalici. Jenže o tuhle kampaň asi ANO příliš nestálo. V posledních dnech média plní své stránky o korupčníkovi Hrabáčovi, primátorovi Chomutova za ANO. Opět ten Chomutov nebo se chce říci Severní Čechy. Ten proklatý kus země, který dělá pouze problémy a možná by ho politici z centra klidně i věnovali jinému státu. Otázkou je, jak Hrabáčova (a také Bursíkova z ODS) kauza ovlivní voliče. Obávám se však, že nepříliš, neboť v komunálních volbách v roce 2022 v Ústí nad Labem ANO ani nemělo program, stačil slogan „Volte naše, ať je zase líp“ a vítězství bylo v kapse. Slogan byl navíc ještě o to pitomější, protože ANO toho času už v Ústí vládlo, takže samo sebe usvědčovalo, že za jeho vládnutí dobře nebylo, ale teď už líp bude. Takže nějaká korupční kauza primátora Chomutova se zahladí dalším úderným sloganem a bude vystaráno.

Jak tedy dopadnou krajské volby? Jednoznačně v drtivé většině vyhraje hnutí ANO. Je zřejmé, že jeho elektorát příliš nerozlišuje krajská a celorepubliková témata. Je pravděpodobné, že ANO získá i některé hlasy nespokojených voličů současné vládní koalice. Nebude jich příliš, ale budou stačit, aby rozdíl mezi koalicí SPOLU a ANO vychýlily do větší nerovnováhy. S těmito hlasy však Andrej Babiš nemůže naplno počítat do dalších voleb, neb tito voliči chtějí potrestat vládu Petra Fialy a krajské volby jim to umožní, aniž by způsobili nějaké fatální následky. Otázkou však zůstává, jak se k hnutí ANO postaví levicoví voliči, jenž jsou zároveň také proevropští. Nová eurofrakce Patriotů může být pro tyto voliče již těžký kalibr a mohou se vrátit k jiným levicovým a proevropským stranám. Kupříkladu ČSSD, toho času SOCDEM.

Koalice SPOLU otestuje, zdali projekt ještě funguje. Pro strany TOP09 a Lidovce je to jediná naděje, jak zasahovat do vyšších pater politiky. ODS však již dává poměrně najevo, že právě tyto strany jsou koulí na noze, nicméně jejich případnou ztrátou z politického kolbiště nemá prakticky žádného dalšího spoluhráče. Z původního vztahu symbiotického se stal vztah parazitický. Zklamaní voliči uskupení SPOLU budou jistě volit protestně ať už se jedná o zklamané voliče Lidovců nebo ODS. Krajské volby tak budou testem, zdali má koalice ještě vůbec smysl.

Co lze však zcela jistě říci, že poraženými budou Piráti a SPD. Projekt Tomia Okamury se vyčerpal. Neustálé recyklování témat migrace, Green Dealu a Eurobijectví je již vyčpělé a voliči nevidí, že by za deset let byla SPD v něčem úspěšná. Není totiž dobré být v opozici za každou cenu a v každém případě. Na zklamané voliče SPD čeká s otevřenou náručí projekt STAČILO! a Přísaha s Motoristy. Jsem si jist, že STAČILO! nejméně v Ústeckém a Karlovarském kraji získá silnou pozici. Je pak dále k zamyšlení, zda se projeví efekt „Turek“. Ten přišel jako blesk z čistého nebe a velmi kvalitní prací na sociálních sítí přitáhl pozornost. Je však rozdíl pořádat si podcasty, kde si „politik“ může vykládat, co ho napadne s absencí jakékoliv oponentury a skutečným politickým střetem, kde již musí reagovat na výpady svých protivníků. Nicméně pro fanoušky „Fízla a Dízla“ byly výsledky do Evropského parlamentu jako pokropení živou vodou a je vysoce pravděpodobné, že nebudou mít strach ze zbytečně propadlých hlasů. Přísaha s Motoristy se tak jistě dotáhne na skomírající SPD a může jej i předběhnout.

Piráti se plácají ve svých vlastních problémech, kdy najednou neví, kam patří. Rebelství odvál vítr času a jen těžko lze získávat protestní liberální hlasy, když je strana již ukotvena v politickém establishmentu, notabene dokonce součástí vládní koalice. Jak bylo zmíněno výše, Piráti navíc nemají co předložit svým voličům, jako své úspěchy. Digitální občanka, korespondenční volba nebo manželství pro všechny? To je zoufale málo. A pokud jsem na nějaký výrazný úspěch zapomněl, je toto důkazem, že ho neumí ani prodat. Navíc, veškeré úspěchy strany naprosto přebila katastrofa s digitalizací stavebního řízení. To je náboj do rukou opozice o velikosti Fat Mana nebo Little Boye. Piráti, již tak nepříliš silní v regionech, ještě více oslabí.

Velkou otázkou jsou pak Starostové. Na jedné straně zde máme místní a dlouhodobé starosty, kteří svůj region dobře znají, pracují pro něj dobře a kvalitně a těší se oblibě. Na straně druhé je zde pak vládní linka, která popularitu STANu výrazně snižuje. Kauza Dozimetr, nekompetentní ministři a přezíravý šéf Starostů Rakušan. Již pomalu prosakuje na povrch vnitřní konflikt mezi centem a periferií, kdy regionální starostové mají pocit, že na ně centrum zapomnělo, případně se zpronevěřilo původnímu poslání. Bude zajímavé, jak velký vliv bude mít toto schizma na voliče. I přes přesvědčení, že voliči chtějí Pětikoalici chtějí potrestat, Starostové, díky regionální práci, si udrží svůj standard. Je však velmi pravděpodobné, že přijdou o svoji Středočeskou hejtmanku Peckovou.

Suma sumárum

Krajské volby nedopadanou pro vládní Pětikoalici dobře. Je prakticky jisté, že výrazně propadnou Piráti. Projekt SPOLU oslabí. Starostové, pouze díky lokálně silným lídrům, si udrží své pozice. Dalším poraženým bude SPD. Bude zajímavé sledovat výsledek ANO. Pakliže získá silný výsledek, pohybující se celostátně okolo 30 %, bude to velké vítězství a silná facka vládní koalici. Jak bylo totiž řečeno v úvodu, krajské volby jsou specifické svou regionálností a mnoho nerozhodnutých voličů volí místně známé politiky. Tedy i volič ANO upřednostní jiného regionálního politika z místního uskupení, protože jej lépe zná. Takový volič však v parlamentních volbách zvolí ANO, neboť není na výběr z lokálních hnutí. V určitých lokalitách lze pak očekávat vzestup Přísahy s Motoristy a koalice STAČILO!. Voliči v krajských volbách tedy silně potrestají současnou vládní koalici a opozice to bude prezentovat jako referendum o vládě. Do řádných parlamentních voleb však zbývá více než rok a za tu dobu se ještě může odehrát mnoho událostí, který zamíchají současnými preferencemi. Pokud však vláda Petra Fialy nenastaví novou dynamiku, spláče nad výdělkem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám