Hlavní obsah
Cestování

Bodrum: živé místo v jižní části Egejského moře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Středověký hrad z 15. století je dominantou Bodrumu

Řekne-li se Bodrum, mnohým z vás se vybaví dost možná krásné pláže. I dalšími tipy na zábavu se to zde jen hemží. Plánujete vyrazit do Turecka? Proč ne do Bodrumu?

Článek

Opravdu živé letovisko

Nuda přes sezónu v létě tu rozhodně není a každý si tu najde to své. Historické turecké město láká každý rok davy turistů. Kdo ale touží večer po klidu, neměl by sem raději vůbec jezdit. Tohle místo je svým nočním životem známé. Žije zde více než 140 000 obyvatel a živé turecké přístavní město zkrátka každý večer zprudka ožívá.

Co zde můžete vidět a jak se v Bodrumu bavit

Kromě vodních sportů, které najdete téměř v každé přímořské destinaci, zde najdete i překrásné písečné pláže. Chybět na některých z nich nebudou ani velbloudi. Zhruba 15 km od centra Bodrumu lze navštívit krásnou pláž s pozvolným vstupem do moře, jmenuje Camel Beach. Jak sám již název napovídá, nechybí zde právě místní koráby pouště. Přítulná atraktivní zvířata si nenechají ujít zejména děti. Jízda na velbloudovi je nezapomenutelný zážitek, který si nenechá ujít snad nikdo, kdo na tuto pláž zavítá.

Foto: Pixabay

Bodrum a jeho pláže: recept na zajímavou dovolenou

Čím pobavit děti

Hledáte během dovolené v okolí Bodrumu tip na zajímavý rodinný výlet? Pak zamiřte do delfinária. Pouhých 14 km od centra města leží zátoka Guvercinlik. Právě zde se na ploše 4000 metrů čtverečních rozkládá jedinečný delfíní park s křišťálově čistou vodou a nepřeberným množstvím zábavy a poučení.

Tím hlavním je samozřejmě show s delfíny plná nejrůznějších triků, tanců a skoků těchto nesmírně inteligentních tvorů. Show se koná několikrát denně a nadchne celou rodinu. Delfinárium nabízí i speciální možnost plavání s delfíny, konkrétní podmínky si ale vždy ověřte. Delfíní park je každopádně skvělé místo pro výlet.

Odskočte si do Řecka

Z přístavu Bodrum se dá snadno dostat i na řecký ostrov Kos. Lodí se na Kos dostanete již za nějakou půlhodinku a můžete si tímto způsobem zpestřit dovolenou v Turecku. Loď vás doveze přímo do přístavu města Kos, kde můžete obdivovat historické památky, zajít na nějakou řeckou specialitu nebo se vykoupat na místní pláži. A na večeři jste zpátky ve svém hotelu. Jen si samozřejmě nezapomeňte pas.

Foto: kallerna, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Výlet na Kos je velkým lákadlem pobytu v Bodrumu

Památky města Bodrum

Jednoznačnou dominantou města je hrad sv. Petra z 15. století. Kromě toho, že je hrad architektonicky cenný, v něm dnes sídlí Muzeum podmořské archeologie, kde si můžete prohlédnout zajímavé nálezy z vraků lodí v různých érách.

Příznivci antiky si jistě nenechají ujít návštěvu římského amfiteátru ze 4. století př. n. l. Ten je volně přístupný, a kromě jeho jedinečné atmosféry vám nabídne i krásné pohledy na okolí.

Pokud jste ochotní si za památkami trochu popojet, nabízí se výlet do starověkého Efesu. Je to k němu sice 170 km, jeho význam za tu dlouhou cestu rozhodně stojí.

Na tržiště nejen na nákupy

Žádný návštěvník Bodrumu by si neměl nechat ujít ani místní tržiště neboli Bazzar. Nejde ani tak o zboží, které je na něm nabízeno (i když nějaký ten suvenýr tady určitě najdete), tím hlavním je jeho jedinečná atmosféra. Tohle je další zážitek, který byste si neměli nechat ujít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz