Hlavní obsah
Cestování

Dovolená na Thassosu: ráj pro milovníky moře, přírody i historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jeden z malých, romantických přístavů na ostrově Thassos

Řecké ostrovy si na nedostatek zájmu českých turistů stěžovat nemohou. Jedním z těch, kam míří letadla z českých letišť, je i Thassos přezdívaný „Smaragd Egejského moře“. Co svým návštěvníkům nabízí?

Článek

Kde Thassos hledat?

Ostrov Thassos je nejseverněji položeným ostrovem Egejským mořem, resp. někdy je označován jako ostrov ležící v Thráckém moři. Na délku má Thassos asi 100 km a jeho rozloha činí 379 km2. Zajímavostí je, že jste o Thassosu pravděpodobně slyšeli dávno předtím, než byste dnes řekli. S Thassosem se lidé většinou neseznamují v katalozích cestovních kanceláří nebo hodinách zeměpisu, nýbrž v literatuře nebo dějepisu při probírání Homérovy Odysei. Ano, právě tady pole pověstí sídlily sirény, které lákaly námořníky, aby je poté zahubily.

Foto: Pixabay

Pobřeží na Thassosu je rozmanité

Dnes turisty na ostrov nelákají sirény, nýbrž tyrkysové moře, borovicové lesy, romantické olivové háje či malebné vesničky. Thassos je prostě esencí Řecka. Pyšní se navíc rozmanitou krajinou, ve které nechybí horské oblasti s nejvyšším vrcholem Ypsarion (1203 m n.m.) ani klasické dovolenkové pláže. Lze tady proto provozovat pěší turistiku, stejně jako relaxovat na pláži nebo si užívat jedinečné atmosféry vesnických taverniček.

Co navštívit a neminout?

Začněme nejdříve u koupání, koneckonců, proto se do Řecka jezdí především. Na Thassosu je pláží celá řada a jsou také různého druhu. Ta vůbec nejdelší se jmenuje Golden Beach a najdete jí u městečka Skala Potamia. Jedná se o pláž písečnou a budete zde mít k dispozici veškerý myslitelný servis. Další oblíbenou písečnou pláží je Makryammos s blízkým borovicovým pobřežím. Nebudete tak mít problém s tím najít si pro svoji deku stinné místo. Rodiny zase ocení pláž Aliki na jihu Thassosu, neboť jim nabídne pozvolný vstup i vybavené hřiště.

Na mnoha plážích budete mít k dispozici klasickou nabídku vodních sportů, lekcí potápění a dalších aktivit od jízdy na čtyřkolkách po jízdu na koni. Stačí si jen vybrat.

Až si užijete moře, bude čas na poznávání ostrova. Kde jinde začít než v hlavním městě Limenas. Místní památky zahrnují zbytky agory i antického divadla jsou jasnou volbou a vynechat byste neměli ani muzeum plné archeologických artefaktů.

Foto: Pixabay

Nádherná Thassos

Za vidění stojí také klášter Archangelou z 18. století nebo město Aliki. Také zde najdete pozůstatky řady antických památek. Z přírodních krás lze zase doporučit jeskyni Dracotrypa s bohatou krápníkovou výzdobou.

Jedinečným zážitkem je výstup na nejvyšší horu Thassosu, Ypsarion s výškou 1200 metrů. Z vrcholu je krásný výhled na celý ostrov. Výstup je samozřejmě trochu náročnější a není pro každého. Ale buďte v klidu, na vrchol se dá dojet třeba na čtyřkolce.

Tipy na cestu

Kdy vyrazit? Pokud vám jde o koupání, pak je volba jasná: konec června až konec září. V jarním období je Thassos vhodnější na turistiku a pravděpodobně na ostrově nepotkáte tolik lidí. Na Thassosu není žádné letiště, létá se na letiště Kavala a poté se jede na Thassos trajektem.

Možností ubytování je nepřeberné množství různých kategorií a je na vás, na co budete mířit. Thassos je zkrátka velice zajímavý ostrov, jehož návštěva za to prostě stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz