Hlavní obsah
Cestování

Florianópolis: brazilské město, které umí nabídnout víc, než jen pěkný název

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ostrov Santa Catarina a město Florianópolis jsou zajímavé nejen z výšky

Pokud se budete ptát lidí, která brazilská města, jistě se doslechnete hodně o Rio de Janeiru, Sao Paulu nebo unikátní Brasílii. Ale co Florianópolis? Toto město má také velký tuistický potenciál.

Článek

Kde hledat Florianópolis

Florianópolis je hlavním městem brazilského státu zvaného Santa Catarina. Z geografického hlediska leží na stejnojmenném ostrově u pobřeží pevninské Brazílie, se kterým je ostrov dokonce spojen mostem, který spojuje města Floriánopolis a Sao José. S více než půl milionem obyvatel je Florianópolis místem, které pulzuje kulturou, ale také moderními technologiemi. Ne nadarmo se mu přezdívá brazilské Silicon Valley. I proto je město a celý stát Santa Catarina v Brazílii jedním z nejbohatších a nejlépe prosperujících (což však neznamená, že by zde snad nebyly slumy). A vynechat nelze ani přírodní krásy, které Florianópolis obklopují. Ale popořadě.

Město Florianópolis

Samotné Florianópolis bylo založeno v 17. století portugalskými kolonizátory a z této doby zůstalo v centru pořád několik budov. Patří mezi ně např. katedrála Nossa Senhora do Desterro nebo Palácio Cruz e Sousa, dnes budova muzea. To byste mimochodem neměli při návštěvě rozhodně vynechat.

Foto: Joalpe, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Muzeum ve Florianópolis

Slunce, moře a krásné pláže

Jedním z hlavních lákadel Florianópolisu jsou bezesporu jeho nádherné pláže. Město má celkem přes 40 pláží a vybere si z nich opravdu každý. Pláže mají každá jinou atmosféru a charakter. Turistů míří do Florianópolisu stále více, a právě pláže jsou jedním z hlavních důvodů.

Mezi nejznámější pláže patří Joaquina, která je oblíbená především mezi surfaři. Pláž Praia Mole je zase místem, kde se schází mladí lidé s cílem užít si divokých večírků. Odlehlá Lagoinha do Leste je zase vyhledávaná pro svoji nedotčenou přírodu. Její nevýhodou je fakt, že je přístupná pouze pěšky nebo lodí.

Foto: Pixabay

Surfaři si Santa Catarinu také užijí

Příroda Santa Catariny

Ostrov Santa Catarina, na kterém město leží, nabízí ale mnoho dalších přírodních krás. Návštěvníci zde najdou romantické laguny, duny i husté lesy. Ikonickým místem je Laguna da Conceição. Tato velká sladkovodní laguna je ideálním místem nejen pro obdivování přírody, ale také pro vodní sporty.

Kuchyně Santa Catariny

Vynechat nelze ani návštěvu místních restaurací. Pokud si budete chtít dát něco dobrého a hlavně místního, dostanete portugalskou tradici v podobě jídel z mořských plodů. Speciality jako čerstvé ryby, krevety a krabi jsou tady běžnou součástí jídelníčku. Tradičním místním pokrmem je tzv. sequência de camarão, což je vlastně série různých pokrmů z krevet, podávaná v několika chodech.

Florianópolis je zkrátka zajímavé místo, které zatím není tak známé jako některé jiné brazilské regiony. Nejste zrovna fanoušky středoevropského podzimu? Tak se vydejte třeba do Florianópolis.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz