Hlavní obsah
Cestování

Ilulissat: když do Grónska, tak právě sem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pohled na záliv Disko Bay

Grónsko není typickou cestovatelskou destinací, avšak zvídavému cestovateli toho umí nabídnout opravdu hodně. Ne nadarmo je právě Ilulissat nejnavštěvovanějším místem v Grónsku.

Článek

Pod ledovými horami

S necelými 5000 obyvatel je Ilulissat třetím největším městem Grónska. Na rozdíl od hlavního města Nuuk leží již za polárním kruhem, což znamená, že v létě zde slunce nikdy nezapadá a v zimě naopak nikdy nevychází. Ale pozor, ve skutečnosti najdete na některých místech v okolí více zeleně než na většině míst Grónska, včetně těch jižněji položených. Důvodem je natočení místních svahů na jih a tím i lepší prohřívání půdy.

A proč je právě toto místo tak hojně navštěvované? Je to díky kombinaci přírodních krás i atmosféře samostatného městečka. Městečko Ilulissat je přístav rozložený na břehu malé zátoky se skalnatým pobřežím. Jméno města znamená v místním dialektu ledovce nebo ledové hory. Led je všude kolem a ani na hladině zátoky nechybí majestátní ledovce pohybující se směrem k volnému moři. Celá oblast je ne náhodou na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Nedaleko městečka se nachází ledovec Sermeq Kujalleq, který obsahuje 6,5 % veškerého grónského ledu. I on se ale zmenšuje a každoročně přichází o 35 miliard tun. Jedná se bohužel o jeden z nejrychleji se zmenšujících ledovců na světě.

Foto: Pixabay

Jedna z ker v okolí Ilulissatu

Vlastní městečko Ilulissat

Nemírně fotogenické je samotné městečko Ilulissat sestávající z typických barevných domků. Návštěvníkům nabízí potřebnou infrastrukturu v podobě hotelů, obchodů a služeb. Zajímavostí je, že zde většina lidí nemá auto. Když si ale uvědomíte, že by stejně neměli kam jezdit, tak je vlastně docela logické, že spíše než garáže najdete u domů přístřešky pro polární psy. Psí spřežení je zde zcela běžným dopravním prostředkem a pokud se do Ilullisatu vypravíte, měli byste si jej vyzkoušet také.

Návštěva Ilulissatu bývá spojena také s lodním výletem do zálivu Disko Bay. Kromě plovoucích ker a úžasných scenérií pobřeží budete moci s trochou štěstí pozorovat i velryby. Právě záliv Disko Bay je pro pozorování velryb tím nejlepším místem v celém Grónsku.

Co dalšího je možné v Grónsku dělat? Můžete třeba vyrazit do některé z blízkých vesnic a poznat tam život ještě v odlehlejších komunitách. Vynechat nesmíte také ochutnávku tuleního masa.

Foto: Pixabay

Atmosféra Ilulissatu je skutečně jedinečná

Jak se do Ilulissatu dostat?

Pro návštěvu Illulisatu připadá do úvahy samozřejmě pouze letecká doprava. Letadla sem létají z hlavního města Nuuk a potom také z některých dalších odlehlejších míst v Grónsku. Nutno podotknout, že přistání na letišti v Ilulissatu není nic pro slabé povahy. Na druhou stranu, pohled z okénka při přistání je za dobrého počasí skutečně úchvatný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz