Hlavní obsah
Cestování

Kamerun: Afrika v malém, jazykový babylon nebo domov největší žáby světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Děti Kamerunu

Kamerun má přezdívku Afrika v malém, neboť oplývá nesmírnou rozmanitostí přírody i kulturní diverzitou. Čím vším je tato země fascinující? A stojí za to se do ní vydat?

Článek

Seznamte se s Kamerunem

Chcete-li vyrazit do Kamerunu, musíte zamířit do oblasti rovníkové Afriky, konkrétně na západní pobřeží „černého kontinentu“. Co do rozlohy je Kamerun asi šestkrát větší než Česká republika a je v tomto ohledu srovnatelný například se Španělskem. V zemi žije něco přes 25 milionů obyvatel a svoji novodobou historii počítá od roku 1960, kdy země získala nezávislost na Francii a Británii, které jí spravovaly poté, co nárok na území ztratilo v důsledku výsledku první světové války Německo. Není proto žádným překvapením, že úředními jazyky jsou angličtina a francouzština, která je též jazykem nejrozšířenějším. Hlavním městem Kamerunu je Yaoundé, tím největším potom více než pětimilionová Douala.

Foto: Tontonjer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ani v Yaoundé není o dopravní zácpy nouze

Tento strohý popis však tak úplně neodpovídá každodenní realitě života v Kamerunu. Lidé zde mluví celkem 280 místními nářečími a obyvatelé musí během jednoho dne použít v průměru šest různých jazyků. Většina místních obyvatel se hlásí ke křesťanské víře, rozšířený je ale i Islám a úplně neobvyklá nejsou ani původní přírodní náboženství. S mírnou nadsázkou lze potom říci, že všichni Kamerunci mají ještě jedno společné náboženství. Tím je jednoznačně je fotbal. Pokud přemýšlíte, jak navázat s Kameruncem konverzaci, začněte u Pavla Nedvěda nebo Tomáše Rosického. Můžete si být jisti, že rázem budete mít o čem mluvit.

Obyvatelstvo je etnicky velmi rozmanité a zahrnuje několik černošských etnik, stejně jako Araby nebo Pygmeje. Populace je obecně velmi mladá a 60 procent lidí je mladších 25 let. Na druhou stranu je zde průměrná doba dožití 55 let, na čemž se kromě málo rozvinutého zdravotnictví podílí také epidemie viru HIV nebo podvýživa v některých odlehlých oblastech.

Příroda na území Kamerunu

V Kamerunu najdeme jak tropické pralesy, které mimochodem patří k nejstarším v celé Africe, ale i savany. Kromě toho jsou zde kamerunské hory s nejvyšším bodem ve výšce 4095 m n. m. (Mt. Cameroon), nebo mangrovové oblasti, které patří k největším v Africe. I proto, že některé části Kamerunu patří vůbec k nejvlhčím v celé Africe, může se země pochlubit skutečně vysokou mírou biodiverzity. Vyskytuje se zde téměř 8500 druhů rostlin a místní fauna zahrnuje přes 400 druhů savců, téměř 700 druhů ptáků, nebo 250 druhů plazů. V pobřežních vodách žije také ohromné množství ryb.

Kamerun patří spolu s dalšími západoafrickými zeměmi k významným producentům kakaových bobů. Pro místní pěstitele představuje kakao významný zdroj příjmů, současně ale díky plantážím dochází k poměrně masivnímu odlesňování se všemi jeho negativními důsledky. Nadnárodní korporace navíc generují z afrického kakaa obří zisky, zatímco místní farmáři stále balancují na hranici chudoby. Kakaové boby sloužily v minulosti jako platidlo a v některých odlehlých oblastech Kamerunu se s touto praxí lze setkat dokonce i dnes.

Foto: Pixabay

Pěstování kakaa je významnou součástí kamerunské ekonomiky. A také ekologickou hrozbou…

Mezi nejzajímavější živočišné druhy žijící v Kamerunu patří kriticky ohrožená gorila nížinná, kterou zná díky úspěšnému chovnému programu Zoo Praha i celá řada Čechů. Setkat se tady ale můžete také s nosorožci, pralesními slony, paviány nebo třeba šimpanzi. Nechybí ani levhart nebo král zvířat, lev. Kamerun je zkrátka Afrika se vším všudy.

Kamerun se může pyšnit také tím, že zde žije jedna z největších žab světa, která nese jméno veleskokan goliáší. Ten může dorůstat délky až 40 cm a natáhne-li nohy, pak měří až jeden metr. Není to žádný drobeček čemuž odpovídá i jeho hmotnost již může dosahovat až 6 kg. Pro některé místní kmeny jsou žáby posvátné, v jiných oblastech jsou zase naopak loveny kvůli svému masu, které je považováno za skutečnou pochoutku.

Foto: Jordiferrer, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Veleskokan goliáší, největší žába světa. Pro někoho posvátná, pro jiného gurmánský zážitek

Turistika a cestování do Kamerunu

Na rozdíl od řady jiných afrických zemí není Kamerun tak hojně navštěvovanou destinací. Důvodem je doposud nerozvinutá infrastruktura nebo stále poměrně vysoké riziko kriminality. Zvláště ve městech je doporučeno pohybovat se pokud možno ve skupinách a v doprovodu místního průvodce, neukazovat jakékoliv cenné předměty, nepřibírat při cestách taxíkem další cestující apod.

Zdravotní péče je na nízké úrovni a evropského standardu dosahuje pouze na několika málo soukromých klinikách ve větších městech. Skutečně kvalitní cestovní pojištění je v tomto případě nezbytností. Pro vstup do Kamerunu je povinné očkování proti žluté zimnici, ale důrazně doporučené je i očkování proti břišnímu tyfu, žloutence typu A i B, tetanu, či meningokokům. Při cestách do odlehlejších oblastí je navíc doporučováno i očkování proti choleře.

Pro vstup na území Kamerunu je potřeba vízum, které je třeba vyřídit předem. Velvyslanectví Kamerun v České republice nemá, v případě žádosti o vízum je proto třeba cestovat do Berlína. Žádost musí obsahovat kromě dvou kopií formuláře a dvou fotografií také cestovní pas se třemi volnými stránkami, kopii očkovacího průkazu a potvrzené rezervace letenek i ubytování. Poplatek činí v přepočtu asi 5500 korun a vyřízení víza trvá zhruba jeden týden. Od loňského roku je možné si ale vyřídit e-visum.

Foto: Pixabay

Školní třída na kamerunském venkově

Z Evropy létají do největšího města Douala například letecké společnosti Air France, Turkish Airlines, nebo Brussels Airlines. Časový posun oproti České republice není žádný, a i zásuvky jsou evropského typu. Mobilní signál má však velmi malé pokrytí a také internetové připojení je velmi pomalé.

Vzhledem k široké škále etnik i rozmanitosti klimatických podmínek je kamerunská kuchyně velmi pestrá. Za národní kamerunské jídlo je považováno Ndolé. Jde o rybí či kozí maso dušené spolu s oříšky a hořkými listy. Velmi často je používána rýže, kukuřice, či proso. Velmi často se podávají ryby, naopak kuřecí, nebo hovězí maso jsou zde brány jako exkluzivní a výjimečné pochoutky. Tropické podnebí také znamená, že zde nikdy nebude nedostatek ovoce všeho druhu. Bez problémů zde seženete mango, banány citrusy, ananasy či papáju. Je třeba počítat s tím, že Kamerunci používají poměrně ostře kořeněné omáčky. Západní, případně asijskou kuchyni pak můžete potkat v restauracích ve velkých městech.

Foto: Pixabay

Kamerunská kuchyně využívá především ryby či kozí maso, ovoce a nešetří kořením

Závěr

Kamerun je krásná a fascinující země, kterou ještě západní turistický ruch nestačil podrobně poznat. To má své světlé i stinné stránky. Život v Kamerunu rozhodně není jednoduchý, jeho návštěva však bude nesmírně obohacující pro každého, kdo se sem vydá. Hledáte-li opravdu autentickou rovníkovou Afriku, tady ji najdete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz