Hlavní obsah

Prasonisi: nejzajímavější pláž Rhodosu najdete na samém rozhraní dvou moří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: seligmanwaite, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

V době odlivu lze z pláže Prasonisi přejít na stejnojmenný ostrov suchou nohou

Sezóna letních dovolených je zatím bohužel daleko. To ale neznamená, že si nemůžeme připomenout některá krásná místa typických dovolenkových destinací. Třeba pláž Prasonisi na Rhodosu.

Článek

Co je na pláži Prasonisi tak zajímavého

Pláž Prasonisi najdete na nejjižnějším cípu ostrova Rhodos, který je jedním z nejnavštěvovanějších řeckých ostrovů vůbec. Celková délka této písečné pláže je asi 3 km. Ze dvou stran se zužuje tak, že vytváří jakýsi hrot mířící do moře. V tomto případě však výběžek není zakončený klasickou špičkou, ale na místo toho vytváří jakýsi most, na jehož konci je ostrov nesoucí stejný název jako sama pláž.

Výše uvedené však neplatí pořád, neboť příliv toto spojení ostrovů Rhodos a Prasonisi vždy na čas skryje. Velkou zajímavostí je fakt, že z jedné strany pláž omývá Středozemní moře a z té druhé moře Egejské. Můžete si zde tak zahrát variaci na Cimrmanovské „jdu na sever, jdu na jih“ a v několika vteřinách se potápět ve dvou různých mořích.

Pláž Prasonisi neleží přímo u žádného letoviska, najdete zde i několik restaurací, dva malé obchody, či dva malé hotýlky. Pokud si ale myslíte, že tato odlehlost znamená automaticky klid a minimum turistů, pak jste na omylu. Pláž je navštěvovaná poměrně hojně a jezdí sem přímá autobusová linka z města Rhodos ležícího na úplně opačné straně ostrova. Většina lidí sem potom zamíří v půjčeném autě.

Pláž má opravdu dobré jméno, a proto sem jezdí turistů hodně. Pomalu se proto začínají zavádět určitá opatření k tomu, aby turistický ruch tolik nepoškozoval životní prostředí. Nejedná se však o nic vyloženě omezujícího a zmíněná opatření jsou poměrně logická. Jedná se například o zákaz vjíždět autem až na pláž, nebo o označování míst, kam se svá vejce rozhodly naklást karety obrovské. Těch je tu však den ode dne podstatně méně než v minulosti a naznačují nám tak, že bychom se k tomuto místo měli skutečně přece jen trochu šetrněji.

Foto: Besserwisser123, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Maják na ostrově Prasonisi má svoje nepopiratelné kouzlo

Aktivity a atrakce na pláži Prasonisi a v jejím okolí

Prasonisi patří mezi poměrně dost větrné pláže. Není proto překvapením, že se zde scházejí mnozí příznivci windsurfingu nebo kitesurfingu. Zázemí tu mají kvalitní, nechybí zde ani půjčovny vybavení, nebo školy těchto sportů.

Na zmíněném ostrůvku Prasonisi je největším lákadlem maják stojící na útesu na jihozápadní straně ostrůvku. Výhled z něj je opravdu nádherný a za příznivých podmínek dohlédnete třeba na ostrov Karpathos. Až si vše dobře prohlédnete a dostatečně se vykoupete v obou mořích, můžete vyrazit do nedalekého okolí.

Milovníci historie si jistě nenechají ujít ruiny kostela z doby ranného křesťanství, konkrétně z 6. století našeho letopočtu. Kolem něj stála celá osada, ze které již dnes ale také zbyly ruiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz