Hlavní obsah
Cestování

Promajna: poklidná rodinná dovolená v srdci Makarské riviéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Malebná Promajna

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací českých dovolenkářů. Velké oblibě se těší především Makarská riviéra. Letovisko Promajna je ideálním místem pro její poznávání.

Článek

Seznamte se s Promajnou

Promajna je stará rybářská vesnička na Dalmatském pobřeží, necelých 80 km od Splitu. V dnešní době je samozřejmě hlavním zdrojem obživy místních lidí turistický ruch a Promajna je letovisko se vším všudy. Na rozdíl od Makarské jakožto centra celé oblasti je však o poznání klidnější.

Nejen pro rodiny s dětmi nabízí Promajna vstřícnou atmosféru, čisté oblázkové pláže a křišťálově čisté moře. Nouzi nebudete mít ani o příjemné restaurace a nabídku zábavy v podobě dětských hřišť, vodních sportů apod.

Foto: Pixabay

V Promajně hlady nebudete

Na výběr budete mít z řady restaurací s širokou nabídkou ryb, těstovin, ale i typické chorvatské kuchyně. Chybět tak nebude černé rizoto s mořskými plody, nebo čevabčiči. Také místní pekárny nabízejí po celý den čerstvé dobroty v podobě sladkého i slaného pečiva. Zapomenout nesmíme na skvělou jadranskou zmrzlinu. To vše vám bude chutnat o to víc, když budete mít přímo do svého stolu výhled na moře. Zkrátka nepřijdou ani milovníci koktejlů, které pro ně budou mít přichystány plážové bary.

To ale není ani zdaleka všechno. Kouzlo Promajny spočívá v možnostech výletů do okolí.

Vydejte se kterýmkoliv směrem

Z Promajny se můžete vydat podél moře na příjemnou procházku do asi 3 km vzdáleného letoviska Baška Voda. To je větší než Promajna a budete zde mít na výběr z mnoha obchůdků, cukráren i restaurací. Z místního přístavu také vyráží výletní lodě na své plavby podél pobřeží. Již samotná procházka ale stojí za to, neboť pobřeží je opravdu krásné a romantické. Celá cesta vede po chodníku a není proto problém absolvovat jí třeba s kočárkem.

Z Promajny můžete ale vyrazit i druhým směrem, tedy na jih. Pouhý kilometr tímto směrem na vás čeká obec Bratuš s krásnou malou pláží, předtím se ale budete moc pokochat dokonalými výhledy na brilantně tyrkysové moře z výšky. Pokračovat můžete i dále a dojít až do samotné Makarské, kde nuda rozhodně nebude. Je ale třeba počítat s tím, že podstatná část cesty je kamenitá a neupravená. V tomto případě by to bylo s kočárkem trochu náročnější.

Foto: Pixabay

Makarska při pohledu z moře

Ve stínu pohoří Biokovo

V Promajně nenabízí dokonalá panoramata pouze pohled směrem k moři. Na straně druhé se totiž vypíná monumentální pohoří Biokovo. V něm není nouze o možnost náročnějších procházek, tou hlavní atrakcí je potom vyhlídka se skleněnou podlahou otevřená v červenci 2020. Vyhlídka ve tvaru koňské podkovy nese jméno Skywalk. Vyhlídka je ve výšce 1228 m.n.m. a je z ní úchvatný výhled na celou Makarskou riviéru, ale i ostrovy Hvar, Brač i Korčula. Za dobrých podmínek, o které naštěstí není nouze můžete dohlédnout až na italské pobřeží, konkrétně na poloostrov Monte Gargano.

Vyhlídka Skywalk je součástí přírodního parku Biokovo a tomu odpovídá i specifický režim vjezdu do této oblasti. V první řadě je park otevřen pouze od 6 hodin do 20 hodin s tím, že auta jsou vpouštěna každou celou hodinu, naposledy v 19 hodin. Silnice vedoucí k parkovišti odkud půjdete k vyhlídce pěšky, není úplně pro každého. Bude vyžadovat určitou schopnost řidičských schopností a pevné nervy. Zážitek z vyhlídky ale stojí za to.

Jak se dostat do Promajny

Nejpohodlnějším způsobem cesty do letoviska Promajna je samozřejmě let do Splitu a následná cesta půjčeným autem, nebo zajištěným transferem, která vám zabere asi hodinu. Většina lidí se ale do Chorvatska vydává autem. Pro tento případ platí staré známé možnosti cesty do Chorvatska. Existují dvě hlavní možnosti, tou první je cesta na rakouský Linec, Graz a dále do slovinského Mariboru, chorvatského Záhřebu a dále napojení na Jadranskou magistrálu u Zadaru, která vás dovede až k Promajně.

Foto: Nikolaj Potanin, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Na cestě do letoviska Baška Voda

Závěrem

Letovisko Promajna je opravdu ideálním místem pro rodinnou dovolenou, pokud ji chcete strávit právě v Chorvatsku. Krásné čisté moře, pláže s pozvolným vstupem do moře, kompletní vybavenost, nádherné scenérie pohoří Biokovo a široká nabídka výletů i aktivit. To vše v Promajně najdete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz