Hlavní obsah
Cestování

Stezka Českem aneb 2000 km kolem republiky. Ale co jiné dálkové treky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dálkové treky nabízí člověku pohled do jeho vlastní duše

Díky televiznímu seriálu Stezka Českem si stejnojmenný dálkový trek dnes užívá velké pozornosti veřejnosti. Co ale další proslulé dálkové trasy? Do jaké společnosti Stezka Českem vlastně patří?

Článek

Stezka Českem

Ještě, než se podíváme do zahraničí, představme si zmíněnou Stezku Českem. Na tu se lze dívat dvojím způsobem. V první představě jde o cestu z nejzápadnějšího bodu republiky do toho nejvýchodnější. Vyrazit lze buď severní cestou kopírující severní hranici, nebo cestou jižní vedoucí podél jižní hranice republiky. Obě větve přitom mají asi 1000 km. Druhá představa je taková, že se jedná o okružní cestu kolem České republiky v délce 2000 km.

Při cestě ze západu na východ severní cestou člověk projde Krušné Hory, Lužické Hory, Jizerské Hory, Krkonoše, Orlické Hory, Jeseníky a Beskydy. Jižní trasa vás provede cestou z Českého lesa přes Šumavu, Novohradské hory, Českou Kanadu, Podyjí, Bílé Karpaty a Javorníky. Obě trasy by měl průměrně trénovaný turista projít shodně za 40 dní, o rychlost tady ale samozřejmě vůbec nejde. A teď se vydejme do zahraničí.

Pacific Crest Trail

Výběr zajímavých dálkových pěších tras snad ani nelze začít jinak než s tzv. Pacifickou hřebenovkou. Trasa Pacific Crest Trail začíná na americko-mexické hranici v Kalifornii a končí na americko-kanadské hranici ve státě Washington. Trasa nabízí nespočet úchvatných scenérií, od vyprahlých pouští a zasněžených vrcholů až po husté lesy a malebná pobřežní panoramata. Celá trasa měří 4286 km a prochází třemi americkými státy.

Foto: Pixabay

Pacifická hřebenovka je nejslavnější dálkový trek světa

Trasa Pacific Crest Trail byla oficiálně zprovozněna v roce 1968 a ten, kdo se na ní vydá, projde kolem takových ikonických míst jako jsou Yosemite, Mount Rainier nebo Crater Lake. Průchod celé trasy trvá lidem průměrně půl roku. Mnozí ale nespěchají a stráví na ní třeba celý rok.

Camino de Santiago – Svatojakubské cesty

Vraťme se nyní do Evropy. Tam je nejslavnější dálkovou trasou určitě Svatojakubská cesta, resp. Svatojakubské cesty. Množné číslo je zde na místě, neboť se ve skutečnosti nejedná o jednu jasně danou trasu, ale spíše o síť cest, které mají různý začátek, ale společný konec. Tímto koncem je Santiago de Compostela ve španělské Galicii.

Konkrétních tras Camino de Santiago je celá řada. Asi nejznámější z nich je tzv. Camino Francés. Jedná se o cestu, která začíná ve francouzském městě Saint-Jean-Pied-de-Port a vede přes Pyreneje do Španělska. Trasa měří 780 km a prochází městy Pamplona, Burgos nebo León.

Foto: Pixabay

Camina de Santiago se od ostatních treků liší tím, že jde především o náboženskou pouť

Camino de Santiago je především poutní cesta ke hrobu svatého Jakuba a její historie sahá až do 9. století. Dnes na ní však nepotkáte jen poutníky s náboženskou motivací, ale i turisty. Pokud byste chtěli do Santiaga de Compostela vyrazit z Česka, možných tras je několik a půjde o pouť dlouhou asi 3000 km.

Greater Patagonia Trail

Pod názvem Greater Patagonia Trail se skrývá dálkový trek, který vás provede po 5 300 km dlouhé cestě napříč divokou jihoamerickou Patagonií. Trasa tohoto treku prochází územím Chile a Argentiny a taktéž nabízí úchvatné scenérie, jejichž seznam sahá od zasněžených hor a ledovců až po bujné lesy a pobřežní fjordy.

Foto: Pixabay

Patagonie je krásná, divoká a nebezpečná

Jedná se o poměrně nový trail, který byl otevřen v roce 2020. Rychle se ale zařadil nejen mezi nejdelší značené treky světa, nýbrž i mezi ty, o které usiluje opravdu hodně dobrodruhů a sportovců. Jedná se o trek, který je jen pro opravdu dobře připravené cestovatele. Počítat můžete s ohromným převýšením, a naopak po většinu trasy nemůžete počítat s jakýmkoliv významnějším zázemím.

To je tedy malá ochutnávka toho, jaké úžasné treky lze ve světě absolvovat. Ten český si s nimi co do zajímavosti ale v ničem nezadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz