Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak je to doopravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Můj náhled na to, jak bylo hrozně zle za minulého režimu.

Článek

Musím uznat, že dnes jsou obchody mnohem lépe zásobovány, je nesrovnatelně větší sortiment zboží, elektronika je relativně levná, automobily jsou také levnější než kdysi, není nutné stát fronty na zboží. Jenže to je asi vše. Nevím, proč vždycky uvádíte přepočty na to, co se dalo koupit kdysi a dnes za průměrnou mzdu…Vždyť kdysi opravdu měli lidé podobné platy kolem 3000.- Kč. Dneska ale na vámi proklamovanou průměrnou mzdu kolem 40 000.- Kč většina lidí nedosáhne, ba ani se k ní nepřiblíží - stačí si prolistovat volná pracovní místa. Ale hlavní věc je ta, že kdysi lidi platili nájem s inkasem asi jednu desetinu platu, dnes je to mnohdy téměř tři čtvrtiny jednoho platu. A potom je mi celkem lhostejné, že obchody praskají ve švech, když si to stejně nemohu koupit. Dále ohledně budoucna - kdo nebyl líný, za velmi štědré podpory státu si mohl postavit svůj dům nebo družstevní byt. Dnes aby se člověk zadlužil nejméně na třicet let a modlil se, aby to splatil. A to by si podle vládních expertů měl ještě odložit během aktivního života asi dva miliony na důchod. Nevím, kolik by člověk musel vydělávat, aby toto utáhl, a ještě slušně vychoval děti. Když už píšete, tak buďte objektivní a nedávejte ke srovnání jen něco. Takových je Vás bohužel hodně, ale mám doje, že Vás honoruje někdo z vlády a že jste minulý režim nezažili. Je pravdou, že jsme nemohli nadávat veřejně jako dnes, skončili bychom v base, Ale dnes můžete beztrestně kritizovat cokoli, nevadí že jste bezdomovci v insolvenčním řízení… To je opravdu velká útěcha.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám