Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Hromadná nehoda na dálnici a jak se zachovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Brněnská odchytová se svolením autora záběru aggy007

Hromadná nehoda na dálnici

Co má řidič udělat jako první, když uvidí, že se před ním za špatného počasí stane dopravní nehoda? Jaká by měla být první reakce? Více se dozvíte v tomto článku.

Článek

Co mají společného grupáč a hromadná dopravní nehoda?
Kromě toho, že je to intenzivní prožitek více lidí, který se neobejde bez vzájemného tření, je to také zkušenost, u které je více než vhodné vědět, co dělat. S chováním během grupáče vám asi moc neporadím… ale pojďte se alespoň podívat, co dělat při hromadné dopravní nehodě.

Naprosto nečekaný bod číslo jedna – brždění

Nehrajte si na drsňáky a začněte brzdit hned, jak uvidíte, že se před vámi něco stalo. Teprve pak, jako varování pro řidiče za sebou, zapněte výstražná světla (za špatného počasí také zadní mlhové světlo).

Pokud situace neumožňuje pokračovat – ukliďte se z cesty

Pokud nehoda neumožňuje pokračovat, nechte co největší rozestupy. V tomhle případě vám neslouží ke cti, vecpat se do každé díry. Dáte tak možnost ostatním řidičům včas zpomalit a prostor zařadit se ke svodidlům.

Zastavte co nejblíže u krajnice (na pravé straně silnice). Pokud jste v levém pruhu, zastavte u středových svodidel. Prostředek silnice by měl zůstat volný – například pro řidiče, kteří nezvládnou ani bod 1.

Zůstat, nebo vyrazit?

Tohle věděl už slavný Bilbo Pytlík – vždy je lepší vyrazit za dobrodružstvím. V tomhle případě za svodidla. Ale ani Bilbo by nepodcenil přípravu. Není rozumné vyrazit ve spěchu a bez rozmyslu. Nejdřív je nutné zjistit situaci kolem, aby bylo vystoupení z auta, pokud možno bezpečné. Bezpečnější je samozřejmě vystoupit na straně ke krajnici.

A nikdy, nikdy se neprocházejte po silnici (o tom by zase mohl vyprávět pro změnu Frodo).

Slušivou reflexní vestičkou nic nepokazíte. Tedy pokud ji máte po ruce (třeba ve dveřích auta). Když je schovaná v kufru, pod nákupem nebo heverem a oblečením pro charitu – vykašlete se na ni. Hlavní je opustit vozidlo a dostat se za svodidla.

Součet obsahů čtverců nad odvěsnami – matematika v praxi

Nehody jsou obecně skvělou záminkou pro opakování matematiky. Třeba možnost zopakovat si trojúhelníky.

Trojúhelník se standardně umisťuje ve vzdálenosti 50 metrů na běžné silnici a 100 metrů na dálnici. ALE ani s opáčkem z matematiky to není dobré přehánět. Vždy si dobře rozmyslete, jestli jsou pro ni dobré podmínky. Vlastní bezpečí je důležitější než označení nehody.

S ohledem na možná rizika při stavění trojúhelníku, můžete také (v relativním bezpečí za svodidly) vyrazit naproti přijíždějícím autům a máváním se je snažit upozornit na nehodu. Další doprovodná gesta jsou čistě na vašem uvážení, fantazii a zkušenostech při hraní pantomimy.

Zůstat ve středním proudu?

Když už zastavíte u středových svodidel, ukliďte se za ně. Nemá cenu snažit se dostat na pravou stranu vozovky, pokud hrozí jakékoliv nebezpečí. Vyčkejte, až to bude bezpečné. Dá se také projít ve středním dělícím pásu až na začátek nehody a na druhou stranu se dostat bezpečně tam. Většinou je tam takový „špunt“ z aut, kudy už by nemělo nic projet a přejít tam je zpravidla bezpečné.

Pokud zjistíte, že máte dítě – nepanikařte

U dopravní nehody to platí dvojnásob. Tím spíš, pokud máte dětí víc. Vystupte (ideálně na bezpečnou stranu ke krajnici) a postupně uvolněte děti ze sedaček a dostaňte je za svodidla. Pokud jsou v okolí jiní lidé, nebojte se požádat o pomoc.

Pokud cestujete s dětmi, je dobré mít předem domluvené, kdo co, v případě nehody, udělá. Kdo vezme které dítě, kdo bundy a kdo se nechá pochválit, jak dobře vše vymyslel. Do této dohody by měli být zahrnuti, jak dospělí, tak starší děti (dodá jim to na pocitu důležitosti a jistoty a něco takového se neztratí, ani když se nikdy nic nestane).

Co by udělal Profesor Xavier?

V případě, že jste na vozíčku, je dobré, zkusit zastavit před větším a těžším autem (náklaďák, kamion, dodávka, menší vesmírná loď, Hulk, …). To snáz a lépe pohltí případný náraz.

Aplikace Waze má funkci Požádat o pomoc. Kromě odeslání žádosti o pomoc je vhodné rovněž přidat komentář, aby tak ostatní věděli, co přesně potřebujeme.

A když všechno selže… zkuste se modlit.

No co? Jeden nikdy neví.

Pokud máte lepší rady nebo tipy, neváhejte se o ně s námi podělit v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám