Hlavní obsah
Internet a technologie

Brno jako mekka kyberbezpečnosti? Vychováváme tu novou generaci expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SŠ Čichnova

Střední škola Čichnova poskytuje studentům vzdělávání v oboru kybernetické bezpečnosti

Jak čelit útokům hackerů? Jak před nimi chránit instituce a jejich sítě? Výzvy v oblasti kyberbezpečnosti řeší řada brněnských organizací. Mezi ně patří také střední škola Čichnova, jejíž unikátní projekt bojuje o prvenství v soutěži Evropské komise.

Článek

O Brně se mluví jako o gastro- a kavárenském centru, o světovém producentu elektronových mikroskopů, ale málokdo ví, že se tu v posledních letech formuje také výrazný cyber cluster. Koncentrují se zde firmy, instituce a odborníci na kyberbezpečnost. V Brně sídlí Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) i soukromé společnosti typu AVAST. Ochranou počítačových systémů se zabývají také místní univerzity. A ti všichni hledají v regionu vzdělané pracovníky a pracovnice.

Tuto potřebu se na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví rozhodli pokrýt otevřením nového vzdělávacího oboru kybernetická bezpečnost. Na tom, jak by měl vypadat a s jakými dovednostmi by ho měli absolventi a absolventky opouštět, se podíleli i odborníci z výše uvedených institucí. „Do spolupráce je zapojeno zhruba 45 partnerů, kteří zajišťují odbornou praxi a vytvářejí scénáře pro výuku, v nichž vycházejí z případů, které museli sami řešit,“ popisuje ředitelka školy Olga Hölzlová. „Studenti se v rámci svého vzdělávání připravují na to, jak čelit hackerským útokům, jak ochránit informační systémy, sítě i data, zlepšují se v práci s digitálními technologiemi a v cizích jazycích. Pravidelně se umisťují na předních příčkách v rámci národní soutěže kybernetické bezpečnosti a poptávka po programu výrazně převyšuje nabídku školy,“ dodává.

Foto: SŠ Čichnova

Na vzdělávání žáků se podílí odborníci z dalších brněnských institucí

Učí se žáci i učitelé

Vzdělávání na střední škole Čichnova se ovšem netýká pouze studentů. Junior Centrum Excelence zahrnuje i důraz na další školení učitelů a učitelek, a to nejen v rámci školy. Formou celoživotního vzdělávání nabízí centrum svoje vědomosti i poznatky získané z praxe pedagogům a pedagožkám z dalších středních i základních škol. Díky tomu se kolem něj vytváří fungující komunita, ve které se vzájemně učí žáci, pedagogové i experti.

Zájem o sdílení tohoto unikátního know-how už projevily Liberecký, Moravskoslezský nebo Jihočeský kraj. Že jde o přístup inspirativní i na evropské úrovni, dokazuje dosavadní úspěšné tažení v soutěži Regiostars Awards, kterou vyhlašuje Evropská komise. Do ní se letos přihlásilo rekordních 228 projektů z celé Evropské unie, ale do finále bylo vybráno jen 30 z nich (a z toho čtyři z České republiky). Mezi pěticí uchazečů o titul v kategorii Konkurenceschopná Evropa je právě i Junior Centrum Excelence Čichnova. Podpořit jej může každý z nás svým hlasem na webu soutěže. Hlasovat lze do 14. listopadu.

Foto: SŠ Čichnova

Projekt brněnské školy slaví úspěch i na evropské úrovni

Městu na kyberbezpečnosti záleží

Junior Centrum Excelence bylo podpořeno nástrojem Integrovaných územních investic (ITI), a to zhruba 40 miliony korun. Čerpat tyto prostředky je možné na projekty, jejichž význam přesahuje hranice obce a rozvíjí celou Brněnskou metropolitní oblast (o jejím přínosu jsme psali už dříve).

Díky nástroji ITI vznikl v Brně taky CERIT Science Park II. Jedná se o podnikatelský inkubátor pro inovativní start-upové firmy zaměřené na oblast bezpečnostního výzkumu a vývoje. Příležitost v inkubátoru sídlícím na ulici Šumavská mohou dostat i absolventi Junior Centra Excelence.

Město význam kyberbezpečnosti zdůrazňuje také ve svém hlavním strategickém dokumentu, Strategie #brno2050. Mezi projekty zařazené ve strategii patří mj. CyberCampus, jenž koncentruje aktivity v oblasti kyberbezpečnosti a propojuje mezi sebou místní instituce (univerzity, armádu a další státní organizace – NÚKIB, Národní organizaci pro komunikační a informační technologie atd.). Součástí CyberCampusu jsou i Junior Centrum Excelence a CERIT Science Park II.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz