Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam kráčíš, Brno? Festival představí, co se ve městě chystá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: BRNOmycity

Jakým směrem se Brno rozvíjí? Co se v něm buduje? Na co se ve městě s ohledem na jeho budoucnost myslí především? To vše zodpoví série přednášek, procházek a speciální výstava pod hlavičkou festivalu „Kam kráčíš, Brno?“.

Článek

Brňanky a Brňany v současnosti pálí hned několik věcí. Například stále čekají na dokončení velkého městského okruhu, jenž má výrazně ulevit dopravě. Za dva roky by již měli mít možnost zavítat do nové multifunkční arény, která bude hostit řadu kulturních či sportovních akcí. Do toho Brno – stejně jako celá jižní Morava – intenzivně řeší dopady změn klimatu a adaptaci na ně.

Jak se ovšem lze koordinovaně zabývat tolika problémy z rozličných oblastí? A ještě k tomu v tak velkém městě? Práci politikům i odborníkům usnadňuje hlavní rozvojový dokument města, Strategie #brno2050. Ta zastřešuje všechny možné oblasti, na něž je třeba při rozvoji města myslet: bydlení, dopravu, životní prostředí, ekonomický růst, zdravotní péči, sociální služby, odpadové hospodářství nebo elektronizaci služeb. Díky Strategii má Brno vizi, jak má v roce 2050 vypadat, plán, jak toho dosáhnout, i konkrétní projekty, které se již nyní ve městě realizují.

Foto: Kancelář architekta města Brna

Strategie #brno2050 se zabývá například i protipovodňovými opatřeními na brněnských řekách

Festival poskytuje obyvatelům Brna zpětnou vazbu

Rozvoj města ovšem nepatří pouze vybrané skupině rozhodujících aktérů. Do přípravy Strategie #brno2050 se před lety zapojila také veřejnost, která nyní dostává zpětnou vazbu. Tedy minimálně jednou ročně prostřednictvím festivalu „Kam kráčíš, Brno?“.

I na jeho jednotlivých ročnících lze pozorovat, jak se Brno posouvá dopředu. Když se totiž odehrával loni na podzim, v okolí Tomkova náměstí ve čtvrti Husovice se ještě intenzivně stavěla součást městského okruhu v podobě mostní estakády. Nyní už po vybudovaném úseku, který dopravu v lokalitě urychlil a výrazně uklidnil, jezdí auta.

Proměna Brna se nicméně rozhodně netýká jen dopravy. Třeba plavci už mohou téměř rok využívat nový, 25 metrů dlouhý bazén za Lužánkami v Králově Poli. V srpnu se ve stejné městské části otevřel Dům pro Julii, první dětský hospic svého druhu v České republice (psali jsme o něm podrobněji zde). A v univerzitním kampusu v Bohunicích se zase staví další objekty včetně BioPharma Hubu pro Farmaceutickou fakultu Masarykovy univerzity.

Foto: BRNOmycity

Takto vypadá nový úsek velkého městského okruhu u Tomkova náměstí

Jednotlivá témata se proberou z různých úhlů

Co jednotlivé změny přináší nejen brněnskému obyvatelstvu, ale i pravidelně dojíždějícím nebo návštěvníkům města, o tom bude od 29. září do 15. listopadu pojednávat festival „Kam kráčíš, Brno?“. Návštěvníci se během něj mohou těšit na odborné přednášky o výzvách, jimž město čelí, na procházky po rozvíjejících se lokalitách i na doprovodnou výstavu v Urban centru na Staré radnici.

Na přednáškách vystoupí odborníci i politici, kteří se zabývají adaptací města na klimatickou změnu, dopravou, energetikou nebo podporou inovací. Do debaty se se svými dotazy může zapojit také publikum. Vybrané téma přitom bude vždy představeno z několika různých úhlů pohledu. Například hned na první přednášce věnované klimatické změně se zájemci dozví, jak k tomuto problému přistupuje město prostřednictvím tzv. ekodotací, Masarykova univerzita se svými projekty, nebo developerské firmy, které ve městě staví nové bytové domy. Zároveň se posluchači dozví více o budovaných protipovodňových opatřeních.

Foto: BRNOmycity

Díky ekodotacím se zvelebují mj. vnitrobloky

Procházky v terénu zase zavedou zájemce do rozvíjejících se lokalit, v nichž se již nyní staví. Účastníci se tak projdou po oblasti, v níž vyroste celá nová čtvrť Trnitá i s přesunutým hlavním nádražím, anebo po čtvrti Pisárky, v níž se rozrůstá vozovna dopravního podniku (nejnověji o vratnou smyčku pro tramvaje) a kde kvapem pokračuje stavba multifunkční areny.

Veškerý program festivalu „Kam kráčíš, Brno?“, pořádaného Odborem strategického rozvoje a spolupráce Magistrátu města Brna, je dostupný zdarma. Detailní informace naleznete na webu brno2050.cz, registrovat na jednotlivé akce se můžete přes web gotobrno.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz