Hlavní obsah
Umění a zábava

Uvidíme je v nové řadě StarDance?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bruto

Najde dramaturgie populárního pořadu odvahu k zařazení netradičních tanců?

Článek

Připravuje se další ročník oblíbeného televizního pořadu StarDance …když hvězdy tančí a já si opětovně kladu otázku, kdy najde dramaturgie této oblíbené show odvahu rozšířit poněkud stereotypní nabídku společenských tanců o nové typy. Kolik možností nabízí například sféra diskotékových tanců.

Vzhledem k tomu, že tuto taneční oblast sleduji řadu let, uvádím níže vybrané typy tanců, které by atraktivitu pořadu mohly ještě zvýšit.

První skupinu diskotékových tanců můžeme charakterizovat jako tance „projekční“. Tanečníci si při něm podvědomě promítají nejdůležitější prožitek uběhlého dne. Sem patří například: tanec muže startujícího motocykl, tanec muže se sbíječkou, tanec lopaťák, tanec hubiče hmyzu, tanec škrtiče krys aj.

Existuje menší množství tanečnic a tanečníků, kteří se pokoušejí v pohybové rovině ztvárnit i závažnější témata. Třeba ekologická (v tanci ptáka, který se nemůže odlepit od mořské hladiny pokryté ropou), vrcholový sport (tanec zdivočelých karatistů, dopingový dupák či bafuňářský disco hop) nebo pověry a šarlatánství (v tanci falešných šamanů – tanečník se postaví před některý z reflektorů a rukama jej „zaklíná“, aby zhasl, což se mu většinou nezdaří , a tak oslepený vrávorá do temného kouta, kde zklamaně uléhá na parket.) Na společenských večírcích vědeckých pracovníků jsem pozoroval i taneční zobrazení některých vědeckých teorii. Patří mezi ně skupinové tance Darwinovy opice, Stokholmský syndrom nebo Avogadrova konstanta.

Dále jsou to diskotékové tance označované jako „folklorní ohlasy“. Jsou reprezentovány především heavymetalovým třasákem, rokenrolovým rejdovákem, disco odzemkem, hardrockovou mazurkou a schizofrenickým čardášem.

Nutno říci, že tyto tance jsou fyzicky velmi náročné a proto je můžete spatřit převážně v mužském provedení. Vyskytují se častěji v menších městech a vesnicích, kde je folklorní povědomí obyvatel nejsilnější. K podstatnému zvýšení počtu tanečníků tohoto typu dochází na diskotéce po uzavírací době místního hostince, kde se tanečníci, pod dohledem vrchního choreografa, poctivě připravovali na půlnoční vystoupení.

Tance ze sféry folklorních ohlasů nesmíte nikdy zaměňovat s tzv. tancem „folklorních puristů“, rozšířeným v tradičních moravských oblastech jako Záluží, Horňácko apod. Folklorní puristé totiž zvládají bravurně i nejmódnější disko tance, ale tančí vždy oděni do místního kroje.

Nyní je to již na vás, který z uváděných tanců si vyberete a zazáříte s ním na tanečním parketu.

Společně pak doufejme, že některý zaujme i tvůrce StarDance a zařadí jej do programu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám