Hlavní obsah

Akce Tesla Robotaxi vyvolává skepsi investorů, akcie klesají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Getty Images

Je čas nakupovat, nebo se na to vykašlat? Proč se akcie Tesly po akci propadly?

Článek

Nedávná, velmi očekávaná akce společnosti Tesla Inc. zaměřená na robotické taxi vyvolala skepsi investorů a způsobila, že ceny jejích akcií po prezentaci prudce klesly. Stalo se tak na pozadí posilující rallye v předchozím čtvrtletí, která se konala v očekávání této události, a to navzdory zpomalujícímu se vývoji trhu v odvětví elektromobilů (EV). Proto investory vyzýváme, aby situaci pečlivě vyhodnotili a rozhodli se, zda tento propad představuje příležitost k nákupu, nebo signál k prodeji jejich akcií společnosti Tesla.

Společnost Tesla, která je průkopníkem v oblasti autonomních vozidel, původně naplánovala svou akci s názvem Robotaxi na srpen, ale musela ji odložit. Po delším čekání se divákům naskytl pohled na nejnovější vynález společnosti Tesla – futuristický dvoumístný kyberautobus bez volantu a pedálů. Jednou z hlavních obav, které byly v souvislosti s tímto designem vzneseny, je omezená kapacita míst k sezení, která omezuje větší skupiny nebo rodiny v používání jednoho vozidla pro dojíždění. Aby takovým požadavkům vyšla vstříc, představila Tesla současně 20místný robovan, který by potenciálně mohl sloužit větším skupinám nebo sportovním týmům.

Tesla slíbila, že její nové kyberkabiny se budou prodávat za méně než 30 000 dolarů. Vzhledem k mezeře na trhu spojené s dvoumístnými vozidly, kterou zaujímají převážně sportovní vozy, však tento krok vyvolává otázky ohledně poptávky spotřebitelů. Zdá se, že u sportovních vozů dávají majitelé přednost vzrušení z vlastního manévrování s vozidlem. Cílem společnosti Tesla je zahájit výrobu těchto vozidel před rokem 2027, ačkoli generální ředitel společnosti Elon Musk přiznal, že má sklon k optimismu. Podrobnosti o bezpečnostních prvcích vozidla, dojezdu a technologiích použitých v kyberkabině zatím nebyly zveřejněny.

Musk oznámil nadějné plány zahájit do příštího roku v Kalifornii a Texasu testy autonomních vozidel FSD (full self-driving), která nebudou vyžadovat žádný lidský dohled. Tesla se však nepodělila o žádný technologický pokrok, který učinila za účelem přechodu na plně samořízené řízení FSD. Stávající technologie FSD společnosti Tesla pod dohledem se potýkala s několika problémy a byla spojena se stovkami nehod.

Nedávno agentura Reuters v jednom ze svých článků naznačila, že plány společnosti Tesla v oblasti robotaxi do značné míry spoléhají na „hru s černou skříňkou umělé inteligence“. Vedoucí pracovníci v tomto odvětví, odborníci na autonomní vozidla, a dokonce i inženýr společnosti Tesla vyjádřili názor, že absence funkcí, jako je radar a lidar, činí technologii společnosti Tesla zranitelnou vůči méně častým jízdním událostem. Rovněž uvedli, že se systémem „black box end-to-end AI“ má problém identifikovat problémy, když dojde k nehodě, což představuje výzvu pro budoucí bezpečnostní opatření. Ačkoli by tato technologie AI mohla být nákladově efektivní, otázka její bezpečnosti je stále předmětem obav.

Musk na akci znovu zdůraznil robota Optimus společnosti Tesla a představil jej jako největší příležitost společnosti. Tito roboti, jejichž cena se odhaduje na 20 000 až 30 000 dolarů, údajně na afterparty akce podávali nápoje a tančili, přičemž je dálkově ovládali zaměstnanci společnosti Tesla.

Nejasné podrobnosti uvedené na akci a nechvalně známá historie společnosti Tesla, která nesplnila sliby týkající se autonomního řízení, vyvolávají otázky ohledně jistoty, že se robotické osy dostanou na silnice do roku 2027. Kromě toho, i kdyby Tesla uspěla, stále zaostává za společností Waymo společnosti Alphabet, která nabízí placené jízdy v různých velkých amerických městech a plánuje brzy expandovat do Austinu.

Současně hlavní činnost společnosti Tesla v oblasti elektromobilů vykazuje propad, přičemž růst prodejů se zpomaluje a v případě Tesly dokonce klesá. V minulém čtvrtletí se dodávky společnosti Tesla snížily o 5 % a tržby z prodeje automobilů zaznamenaly 7% pokles. Navíc její dodávky za 3. čtvrtletí ve výši 462 890 kusů zaostaly za očekáváním analytiků, kteří předpokládali 469 828 kusů.

Vzhledem k tomu, že forwardový poměr ceny k zisku (P/E) společnosti Tesla činí na základě odhadů na příští rok 68násobek, je zřejmé, že ocenění společnosti je ve srovnání s tradičními automobilkami obchodovanými pod šestinásobkem značně přitažené za vlasy. Proto býčí argumentace pro společnost Tesla do značné míry závisí na jejích aspiracích v oblasti robotaxi a robotů.

Vzhledem k nejednoznačným podrobnostem poskytnutým v rámci této akce, potýkajícímu se hlavnímu podnikání a mraku nejistoty, který se vznáší nad její technologií FSD, se zdá, že současná úroveň akcií společnosti Tesla nemusí být pro investory vhodným nákupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz