Hlavní obsah

Analýza silných hráčů při volatilitě akciového trhu: Realty Income a Markel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

2 nejlepší dividendové akcie, o které se při výprodeji na burze vůbec nebojím

Článek

Výprodeje na akciových trzích mohou být pro mnoho investorů důvodem k obavám, přičemž některé akcie zaznamenávají výraznější dopady než jiné. Vnitřní hodnota silného podniku však v těchto podmínkách málokdy zakolísá. Tento článek vrhá světlo na dva takové odolné podniky: Realty Income a Markel.

Společnost Realty Income (O) se v profilech držitelů akcií objevuje jako silný hráč díky své odolnosti při výprodejích na trhu. Solidní výsledky společnosti, která dosahuje celkových výnosů překonávajících tržní hodnoty, v kombinaci s trvalým nárůstem příjmů v průběhu času ji izolují od výkyvů na akciovém trhu. Díky dosažení tohoto méně volatilního růstu společnost Realty Income dominuje nad indexem S&P 500.

Realitní investiční fond vlastní přibližně 15 500 samostatně stojících komerčních nemovitostí v USA a Evropě. Tyto nemovitosti, které jsou většinou obsazeny maloobchodními podniky a podniky služeb, hrají podstatnou roli v udržování stálého růstu společnosti Realty Income. Dosažení takové stability lze částečně přičíst odolným nájemcům společnosti, z nichž většina se zabývá podnikáním odolným vůči recesi nebo e-commerce.

Dlouhodobé nájemní smlouvy jsou u nájemců společnosti Realty Income běžnou praxí. Tyto smlouvy zahrnují každoroční zvyšování nájemného a ukládají nájemcům povinnost platit daně, pojištění a většinu nákladů na údržbu. Tato daňová metoda se osvědčila, neboť společnost Realty Income od svého vstupu na newyorskou burzu před 30 lety vykázala celkový roční výnos 13,5 %. K finančnímu úspěchu společnosti přispělo i to, že bez ohledu na ekonomické změny udržuje již 107 čtvrtletí po sobě růst výplat. V současné době, s výnosem 5,2 % a cenou akcií, která je stále více než 25 % pod historickými maximy, se Realty Income jeví jako velmi slibná investiční cesta pro dlouhodobé investory.

Dalším robustním podnikem, který má tendenci přečkat výprodeje na burze, je Markel Corporation (MKL). V základu je Markel poskytovatelem pojištění a nabízí řadu speciálních pojistných a zajišťovacích produktů. Markel vykazuje mezi svými kolegy jedinečný přístup, neboť investuje přebytečný kapitál dvěma hlavními způsoby: do běžných akcií a do podniků v raném stádiu vývoje prostřednictvím své divize Markel Ventures. Tato dvojí investiční strategie poskytuje společnosti potenciál využít výprodejů na trhu nákupem výrazně podhodnocených akcií a zároveň nabízí potenciálně lukrativní výnosy z investic v rané fázi vývoje.

Pokud se vrátíme k jádru společnosti Markel, poskytování základních speciálních pojištění je základním kamenem pevných základů podniku. Je v zásadě odolná vůči poklesům trhu, protože lidé trvale potřebují pojistné produkty, které poskytuje. Markel se v současné době obchoduje na úrovni přibližně 17násobku odhadovaného zisku. Ačkoli se nemusí zdát, že by byla levná, zdá se, že cena je pro tak jedinečného prodejce pojištění přiměřená. V případě výprodeje na trhu, který by vedl k poklesu ceny, by se akcie společnosti Markel staly atraktivním nákupem.

Vzhledem k těmto dvěma příkladům je hlavní radou pro investory, aby se během výprodeje na trhu vyhnuli unáhleným rozhodnutím o nákupu nebo prodeji. Při příchodu prudkého poklesu trhu nebo dokonce drastického růstu je rozumné zdržet se okamžitých kroků. Jakkoli se může zdát načasování trhu lákavé, v dlouhodobém horizontu často vede k nepříznivým výsledkům.

Jakmile se však tržní otřesy rozptýlí a ceny jsou stále nízké, představuje to vynikající příležitost k akumulaci akcií kvalitních podniků s atraktivní slevou. Stejně jako dvě akcie analyzované v tomto článku může existovat mnoho dalších, o kterých by investoři mohli uvažovat, zejména pokud by byli svědky náhlého poklesu cen akcií o 10 % a více na pozadí nezměněných hospodářských výsledků. Navzdory chmurnému zdání výprodejů a poklesů mohou otevřít dveře k solidním, výnosným investicím v podobě odolných podniků, jako jsou Realty Income a Markel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz