Hlavní obsah

Berkshire Hathaway: Maják odolnosti uprostřed možných tržních propadů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: rawpixel.com

Čeká akciový trh krach? Nevím. Proto vlastním tyto akcie odolné vůči recesi. Neumím odhadnout čas trhu, ale bez ohledu na to, co se stane, jsem přesvědčen, že tato firma bude v pořádku

Článek

Akciový trh se od roku 2022, kdy dosáhl medvědího dna, působivě zvedl a většina významných indexů se blíží svému zenitu. Za touto dynamikou stojí klesající očekávání úrokových sazeb a pokračující solidní výkonnost těžkých technologických akcií, což vede k příznivému období pro akciové investory. Nicméně přirozeně volatilní povaha akcií udržuje investory ve střehu vzhledem k tomu, že krach akciového trhu může být nevyhnutelný – není otázkou zda, ale kdy.

V souladu s tímto vědomím je pro investory zásadní zajistit svá portfolia akciemi, které jsou známé svou dlouhodobou stabilitou bez ohledu na volatilitu trhu. Berkshire Hathaway (BRK.A 0,67 %) (BRK.B 0,54 %) vyniká jako spolehlivá volba akcií pro přečkání potenciálních tržních krachů.

Společnost Berkshire Hathaway zahrnuje různorodou škálu odolných podniků. Představuje směs provozních podniků, akciového portfolia a držby hotovosti – to vše přispívá k její robustnosti. Přestože akciové portfolio s sebou nese rizika krachu odrážející volatilitu trhu, akcie ze sbírky společnosti Berkshire si obvykle vedou lépe než většina ostatních.

Provozní aspekt společnosti zahrnuje více než 60 dceřiných společností. Přestože některé z nich jsou náchylné k tržním turbulencím a recesím, většina by měla zůstat stabilní. Dceřiné společnosti jako GEICO a další pojišťovací operace se blíží tomu, aby byly skutečně odolné vůči recesi, protože pojistné je třeba platit i v obtížných dobách.

Mezi další impozantní součásti společnosti patří Berkshire Hathaway Energy, což je podnik, který je stejně dobře odolný vůči recesi. Je tomu tak proto, že bez ohledu na hospodářský pokles jsou účty za elektřinu a plyn i nadále nepostradatelnými výdaji. Odolnost posilují společnosti BNSF Railroad, Pilot Travel Centers a Duracell – podniky, které jsou navrženy tak, aby odolaly propadům trhu.

Pro odlišení společnosti Berkshire od ostatních subjektů odolných vůči krachům a recesi je však nezbytné přiblížit její bezkonkurenční finanční pružnost. Jejím magnetickým severem jsou obrovské hotovostní rezervy a krátkodobé investice společnosti, které na konci druhého čtvrtletí činily impozantních 277 miliard dolarů. Většina je prozatím investována do státních cenných papírů s ročním výnosem přibližně 5 %.

Tato obrovská rezerva poskytuje Warrenu Buffettovi spolu s jeho týmem značnou manévrovací schopnost, která mu umožňuje využít příležitostí, jež přinášejí krachy na trhu. Zásobu hotovosti lze využít k nákupu prudce zlevněných akcií nebo k vyjednání exkluzivních investičních obchodů. Příkladem je investice společnosti Berkshire do Bank of America – pozůstatek obchodu s prioritními akciemi s warranty v hodnotě 5 miliard dolarů, který Buffett vyjednal během finanční krize.

Krach na trhu nevyhnutelně vyvolá volatilitu v akciovém portfoliu společnosti Berkshire. Nicméně její provozní podniky by měly i nadále dosahovat zisku. Její hotovostní rezervy by mohly společnost posílit a umožnit jí odrazit se od krachu trhu silnější než dříve.

Aniž bychom popírali nevyhnutelnost poklesu akcií společnosti Berkshire během tržního krachu – což je skutečnost, se kterou se společnost potýkala již v předchozích kraších -, jsme přesvědčeni, že společnost je lépe připravena než jakýkoli jiný subjekt s velkou tržní kapitalizací přečkat bouři relativně bez úhony.

Zajištění odolnosti portfolia je klíčové, zejména tváří v tvář potenciálním tržním krachům, a investice do dlouhodobě výkonných a robustních akcií, jako je Berkshire Hathaway, tuto stabilitu rozhodně posiluje a funguje jako bezpečný přístav v nejistých časech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz