Hlavní obsah

Biotechnologické akcie: Investiční zóna rizika a výnosu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Tyto společnosti se nacházejí téměř v nejlepším bodě poměru rizika a výnosu v oblasti biotechnologií

Článek

Investování je umění a věda a biotechnologický sektor je v tomto ohledu obzvláště známý svým zvýšeným rizikovým profilem. Biotechnologické akcie jsou známé svou značnou nejistotou, která je dána složitou povahou vědeckého výzkumu a vývoje (R&D), regulačními překážkami a přijetím na trhu. Uprostřed moře společností v rané fázi vývoje, které s sebou nesou obrovské množství rizik, si však několik „monstrózních“ biotechnologických akcií vytváří pevnou pozici na trhu a slibuje nejen stabilní příjmy, ale také viditelnou trajektorii budoucího růstu.

Tři biotechnologičtí giganti, které je třeba bedlivě sledovat

Pokud zvažujete investovat do slibných biotechnologických akcií ještě před koncem roku, zaslouží si vaši pozornost tři společnosti: Iovance Biotherapeutics, CRISPR Therapeutics a Zealand Pharma.

Iovance Biotherapeutics: Rychle rostoucí biotechnologická firma, na kterou stojí za to vsadit

Na vrcholu seznamu je společnost Iovance Biotherapeutics, rychle se rozvíjející firma, která má v rukávu několik příležitostí k expanzi. Investice do společnosti Iovance před koncem roku poskytuje expozici v podniku, který nabírá na obrátkách. Předpokládá se, že první produkt firmy, Amtagvi, buněčná terapie pokročilého melanomu, bude hlavním motorem růstu do konce desetiletí.

Po schválení Amtagvi v polovině prvního čtvrtletí terapie úspěšně zaznamenala za druhé čtvrtletí vysoké tržby ve výši 31,1 milionu dolarů. To je však teprve začátek. Výrobci předpokládají do fiskálního roku 2025 tržby až 475 milionů dolarů. Aby toho společnost dosáhla, požádala o schválení v mezinárodních teritoriích a očekává, že se do začátku roku 2025 ozvou klíčové regiony, jako je Evropská unie.

Dále několik programů, které společnost připravuje, zkoumá potenciál přípravku Amtagvi při léčbě jiných druhů rakoviny, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s jinými onkologickými léky. Většina těchto programů se nachází ve středních fázích klinických studií. Pro společnost je tedy reálné, že do tří let získá schválení pro další zkoumané indikace, a její oslovitelný trh by se tak mohl rozrůst.

A to je důvod, proč se akcie společnosti Iovance vyplatí koupit spíše dříve než později, protože v dlouhodobém horizontu nemusí být levnější.

CRISPR Therapeutics: Vyzrálý hráč na biotechnologické scéně

V těsném závěsu za společností Iovance Biotherapeutics je CRISPR Therapeutics, biotechnologická společnost v relativně vyspělém stavu. Její první produkt buněčné terapie, Casgevy, byl účinně uveden na trh pro dvě dědičné poruchy krve. K dnešnímu dni byl použit k léčbě 20 pacientů jak u srpkovité anémie (SCD), tak u beta talasemie. Podle analytiků z Wall Street se očekávané tržby společnosti CRISPR Therapeutics v letošním roce pohybují kolem 51 milionů dolarů, přičemž se předpokládá, že v příštím roce vzrostou na přibližně 288 milionů dolarů, a to vzhledem k tomu, že po celém světě bude zřízeno více autorizovaných léčebných center (ATC).

Ačkoli oslovitelný trh společnosti Casgevy může s dalším výzkumem a vývojem růst, v zásadě se zaměřuje na dvě vzácná onemocnění, takže její celkový oslovitelný trh je relativně malý. Růst této biotechnologické společnosti tak bude z velké části tažen jejími buněčnými terapiemi pro onkologické indikace, z nichž čtyři jsou v současné době ve fázi klinického vývoje.

Vzhledem k tomu, že tyto programy směřují ke schválení a komercializaci, povzbudivé klinické údaje by mohly akcie posílit dříve než skutečné příjmy. Očekává se také, že v letošním roce budou zveřejněny údaje alespoň z jednoho programu.

Zealand Pharma: Biotechnologická firma, do které je dobré investovat

A konečně, společnost Zealand Pharma vyniká mezi biotechnologickými společnostmi svou strategií poskytování licencí na své léky farmaceutickým společnostem, místo aby na sebe brala hlavní tíhu komercializace. Přestože její příjmy za 2. čtvrtletí byly poměrně nízké a činily pouze 4,9 milionu USD, nepředpokládá se, že by toto číslo zůstalo takto nízké po delší dobu. Společnost se ve své přípravě zaměřuje výhradně na vývoj léků v potenciálně lukrativní oblasti: hubnutí.

Nejpokročilejší program společnosti Zealand je již ve třetí fázi zkoušek a může se pochlubit velkým farmaceutickým partnerem, společností Boehringer Ingelheim, který je připraven vstoupit do projektu, pokud bude schválen. Společnost oznámila příznivé údaje z klinických zkoušek nejednoho ze svých programů. To naznačuje, že i přes svůj pozdější vstup na trh by si mohla vybojovat významný podíl díky svým jedinečným výhodám oproti předním produktům vyráběným zavedenými lídry, jako jsou Eli Lilly a Novo Nordisk.

Významnou výhodou, kterou společnost Zealand Pharma disponuje, jsou její kolosální hotovostní rezervy. Ve druhém fiskálním čtvrtletí společnost vykázala více než 1,2 miliardy dolarů v hotovosti, ekvivalentech a krátkodobých investicích, zatímco její celkové čtvrtletní provozní náklady činily pouhých 42,1 milionu dolarů. Díky této pohodlné hotovostní pozici je společnost imunní vůči potřebě zadlužit se nebo v dohledné době vydat další akcie, což zajišťuje, že akcionáři si ponechají větší podíl na jejích ziscích, až začnou opět přicházet.

Souhrnně lze říci, že tyto tři biotechnologické společnosti – Iovance Biotherapeutics, CRISPR Therapeutics a Zealand Pharma – představují solidní investice v odvětví, které je známé svou volatilitou a vysokým rizikem. Navzdory neodmyslitelným rizikům spojeným s regulačním schvalováním vykazují stabilní růst tržeb a mají jasné předpoklady k tomu, aby v blízké budoucnosti generovaly ještě více. Vzhledem k tomu, že biotechnologický sektor se nadále vyvíjí rychlým tempem, představují tyto společnosti zajímavé investiční příležitosti pro ty, kteří jsou ochotni se orientovat ve složitostech a potenciálních rizicích tohoto odvětví.

Investoři sledující trendy proto mohou chtít tyto akcie pozorně sledovat, protože jejich úspěšné podniky naznačují značný růst tržeb a nabízejí jasnější cestu k ještě větším ziskům v blízkém období, čímž se odlišují od svých rizikovějších kolegů v rané fázi vývoje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz