Hlavní obsah
Finance

Co je to vlastně ten stablecoin? A proč je důležitým pilířem světa kryptoměn?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pexels

Jedním z hlavních argumentů skeptiků ke kryptoměnám je, že jsou příliš volatilní na to, aby plnily to, co jsme se naučili, že je klíčovou funkcí peněz. Fungují jako prostředek směny pro nákup a prodej věcí a jako zúčtovací jednotka.

Článek

Právě v tomto směru přicházejí na řadu tzv. stablecoiny. Stablecoiny kombinují to nejlepší z obou světů. Stabilitu fiat s bezhraniční, peer-to-peer povahou kryptoměn a plnou transparentností jejich nabídky.

Tato kombinace staví stablecoiny do jedinečné pozice, kdy vytvářejí most mezi kryptoměnami a tradiční ekonomikou.

Vypůjčením prvků designu stablecoinů plánuje několik zemí prostřednictvím svých centrálních bank vytvořit digitální verze svých měn nazvané Central Bank Digital Currencies.

Co je to stablecoin?

Stablecoiny jsou typem kryptoměny, která se snaží vyřešit problém volatility vlastní bitcoinu a dalším kryptoměnám. Nápověda je v jejich názvu: stabilita je základní vlastností každé měny, kterou bychom chtěli používat na denní bázi.

Toho dosahují tím, že sledují hodnotu dané fiat měny v poměru 1:1 a mohou být denominovány v jakékoli národní měně. To znamená, že stablecoin je pouze tak stabilní, jak stabilní je podkladová měna, kterou reprezentuje, a mechanismus používaný k udržování tohoto vztahu.

Zdaleka nejběžnější denominací stablecoinu je americký dolar. Prvním a dnes stále největším stablecoinem podle tržní kapitalizace je Tether (USDT), který byl uveden na trh v roce 2014.

Od té doby následovalo nespočet dalších stablecoinů, včetně stablecoinů založených na euru, britské libře, australském dolaru a dokonce i na volatilnějších měnách, jako je brazilský real.

Proč jsou stablecoiny užitečné?

Bitcoin je volatilní. Je známo, že se během jediného dne změní až o 80 %, stejně jako ostatní kryptoměny. Pro pochopení problému, který by to způsobilo, použijme příklad, kdyby se každodenní nákupy, které běžně provádíte v eurech, oceňovaly také v bitcoinech.

Pokud byste přešli na nákup kávy za 3 eura v bitcoinech každé ráno, pak by se její cena neustále měnila. Někdy levnější, někdy mnohem dražší – v poměru k euru.

Dlouhodobý pohyb by mohl být směrem nahoru – díky čemuž by vaše káva byla v průběhu času relativně levnější -, ale to nepomůže spotřebitelům ani podnikům, kteří potřebují každodenně sestavovat rozpočet, pro který je zásadní stabilita.

Situace se stává ještě nezvládnutelnější v případě vzácných nebo jednorázových nákupů zboží vysoké hodnoty. Představte si, že si koupíte dům za 500 000 eur – při neustále se měnící relativní ceně v bitcoinech budete přilepeni k cenovým grafům a budete se zoufale snažit transakci příznivě načasovat.

Čistým výsledkem této nejistoty by bylo snížení ekonomické aktivity. Jde o lidskou psychologii – lidé jsou méně ochotní utrácet aktivum, pokud očekávají, že jeho hodnota poroste, zatímco měnu, jejíž hodnota rychle klesá, budou utrácet rychle.

Ekonomikám se daří díky jistotě a v nestálých podmínkách, jako je nestabilní měna, se potýkají s problémy. Ve skutečnosti je jedním z hlavních cílů centrálních bank, jako je Federální rezervní systém, udržovat cenovou stabilitu.

Představte si, že jste majitelem kavárny, který přijímá platby v BTC. Co se stane, když se cena zhroutí těsně předtím, než vyplatíte své zaměstnance? Jejich mzdy jsou stále denominovány v eurech. Podstoupili byste takové riziko?

Proto by většina lidí nebyla ochotna utrácet bitcoiny a většina obchodníků by dnes bitcoiny jako platidlo nepřijímala. Fiatové měny jsou prostě předvídatelnější.

  • Peníze uložené v bance již nemáte pod kontrolou, vaše karta může být zmrazena, účet zablokován.
  • Pokud chcete poslat peníze své rodině do jiné země, může vás čekat vysoká částka a několikadenní zpoždění.
  • Pokud žijete v zemi, která trpí hyperinflací. nemusíte mít přístup k pevné fiat měně.
  • Problém vařící žáby znamená, že vaše úspory postupně erodují, protože fiat není dobrým uchovatelem hodnoty.
  • Právě zde přicházejí na řadu stabilní mince. Díky kombinaci stability fiatových nominálních hodnot s decentralizovanou, globální povahou kryptoměn mohou být Stablecoiny nesmírně užitečné pro integraci a rozšíření dosahu globální ekonomiky.

Jak Stablecoiny fungují?

Pod kapotou jsou stablecoiny záznamy v globálních sdílených digitálních účetních knihách, se kterými lze provádět transakce v decentralizovaných globálních sítích typu peer-to-peer – stejně jako s jakoukoli jinou kryptoměnou.

Většina stablecoinů neprovozuje vlastní sítě. Místo toho běží nad zavedenými blockchainy, jako je Ethereum nebo Binance Chain. Díky tomu lze Stablecoiny spustit bez složitého zakládání sítě od nuly. Obchodování se Stablecoiny založenými na Ethereu se například neliší od obchodování se samotným Etherem.

Klíčovou vlastností Stablecoinu je však samozřejmě stabilita. Různé stablecoiny používají k dosažení stability různé přístupy, které spadají do následujících širokých kategorií:

  • na bázi kolaterálu v podobě fiat
  • krypto založené na kolaterálu
  • algoritmicky založený seigniorage
  • digitální měny centrálních bank (CBDC)
  • každý přístup má své klady a zápory. Podívejme se stručně na jednotlivé přístupy a jejich fungování.

Stablecoiny založené na fiat kolaterálu

Jedná se o nejintuitivnější a nejjednodušší způsob dosažení stability. Byl to první model, který se začal používat, a dnes je zdaleka nejrozšířenější.

Stablecoiny založené na fiat kolaterálu vydávají společnosti v řetězci proti odpovídajícím bankovním vkladům ve fiat měně (kolaterálu) – obvykle je lze vyplatit v poměru 1:1 u vydávající společnosti.

To znamená, že každá jednotka tohoto typu stablecoinu je pouze reprezentací existující jednotky fiat měny na bankovním účtu jeho emitenta.

Například pro každou jednotku Tetheru (měny) v oběhu existuje na účtu Tetheru (společnosti) odpovídající americký dolar.

Nabídka je určena výší zajištění, které společnost drží. Vydání nových jednotek vyžaduje, aby společnost nebo zákazník vložili nové peníze. Naopak vykoupení stablecoinů za fiat vede ke snížení nabídky.

Stojí za zmínku, že tento typ vztahu lze rozšířit i na jiný kolaterál než peníze – komodity (jako zlato nebo stříbro) a dokonce i složitější finanční produkty mohou být (a začaly být) tímto způsobem „tokenizovány“ – tj. uchovávány jako kolaterál a vydávány jako token v blockchainu.

Mezi fungující příklady tohoto přístupu patří Tether, Gemini, Paxos a TrueUSD (vázaný na americký dolar), Digix (krytý zlatem) a Globcoin (založený na koši měn).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz