Hlavní obsah

Disney: potenciál zhodnocení pro investory ve čtyřech faktorech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Burzovnisvet.cz

Tento přední mediální a zábavní podnik má pádné argumenty na obou stranách

Článek

V sezóně, kdy se trh plně soustředí na výsledky hospodaření, je jednou z nejočekávanějších finančních zpráv společnost Walt Disney (DIS). K radosti investorů společnost vykázala tržby a upravený zisk na akcii, které překonaly předchozí očekávání. Navzdory přívětivým finančním zprávám se akcie společnosti Disney v den oznámení propadly přibližně o 4 %. Tyto statistiky prodlužují bezútěšnou sekvenci pro neustále potírané akcie mediální a zábavní společnosti, které se znepokojivě obchodují přibližně 57 % pod svým zenitem z března 2021.

Nad navigací akcií společnosti Disney se nepochybně stahují bouřlivé mraky. Než však investoři přispěchají s využitím tohoto propadu, je zásadní osvojit si kardinální býčí a medvědí argumenty, které se podstatně podílejí na předvídatelné trajektorii společnosti.

V obrysech býčího případu společnosti Disney potvrzují potenciál zhodnocení pro investory čtyři následné faktory. Především se společnost Disney může pochlubit jedním z nejrozsáhlejších ekonomických příkopů. Provozní páteř společnosti, zejména její bezkonkurenční portfolio duševního vlastnictví, posiluje udržitelnost tohoto příkopu. Jen málo společností, pokud vůbec nějaká, může konkurovat společnosti Disney, jejíž mnohotvárný obsah zahrnuje Pixar, Marvel, Lucasfilm a Disney Animation. Jejich rozsáhlé duševní vlastnictví nejenže odlišuje společnost Disney od ostatních, ale také hraje klíčovou roli v její trvalé významnosti po celá desetiletí.

Tato robustní infrastruktura duševního vlastnictví je prokazatelně živnou půdou pro násobení příjmů prostřednictvím různých způsobů monetizace. To se promítá do strategického potenciálu společnosti Disney investovat miliardy do tvorby exkluzivního obsahu a následně získávat příjmy z nejrůznějších kanálů, jako jsou vstupenky do kin, lineární sítě, streamovací platformy, parky a prodej spotřebitelských produktů.

Pandemie COVID-19 byla pro společnost Disney hlavní překážkou v segmentu zážitků, včetně zábavních parků a výletní linky. Zajímavé je, že tato divize se ve třetím čtvrtletí fiskálního roku 2024 (skončilo 29. června) razantně vrátila na scénu, když její tržby a zisk před úroky a zdaněním (EBIT) eskalovaly o 28 %, resp. 29 % ve srovnání se stejným obdobím fiskálního roku 2019.

Zprávy o čtvrtletním úspěchu jistě umocnila skutečnost, že kombinované streamovací služby společnosti Disney, konkrétně Disney+, Hulu a ESPN+, zaznamenaly ve třetím čtvrtletí provozní zisk. Využití tohoto nečekaného úspěchu dříve, než vedení původně předpokládalo pro 4. čtvrtletí, v sobě skrývá naději na zvýšení zisku z této divize, která historicky odčerpává hotovost.

Přejdeme-li k medvědímu scénáři pro společnost Disney, bylo by nerozumné nebrat na vědomí pozoruhodné potenciální problémy.


Odkaz současného generálního ředitele společnosti Disney, který na trůnu působil v letech 2005 až 2020, se odráží ve strategických a finančních úspěších společnosti v uplynulých letech. Nicméně argument, který dělá díry do jeho působení, vyplývá z něčeho, co se zdá být promarněnou příležitostí, neboť vlajková streamovací služba Disney+ byla na trh uvedena se značným zpožděním v roce 2019 – o celých 12 let později než debut Netflixu v USA.

Související argument medvěda vychází z předpokladu, že segment společnosti zaměřený na přímý prodej spotřebitelům (direct-to-consumer, DTC) by nemusel přinést zisky rovnající se ziskům generovaným dříve prosperujícími lineárními sítěmi, jako jsou ABC a ESPN. S rozmachem fenoménu „cord-cuttingu“ se zdá, že vysoké opakující se příjmy a impozantní 30% provozní marže, které zaznamenaly lineární sítě ve fiskálním roce 2010, jsou stále méně dosažitelné.

Novějším důvodem k obavám investorů jsou zábavní parky společnosti Disney, které v případě Bull vykazují známky zpomalení a jejichž tržby v posledním fiskálním čtvrtletí vzrostly pouze o slabá 2 %. Potenciálně hrozící recese s sebou přináší nebezpečí poklesu spotřebitelských výdajů, což by nevyhnutelně výrazně poznamenalo Disneyho divizi zážitků.

Po zvážení obou argumentů se zdá, že býčí argumenty společnosti Disney převažují nad medvědími. Nicméně krajina s sebou nese vlastní nejistoty, protože společnost se přizpůsobuje vyvíjejícímu se mediálnímu prostředí. Navzdory současným nejistotám se zdá, že výrazné oslabení, které akcie společnosti Disney zaznamenaly, signalizuje přehnanou reakci trhu. To potenciálně otevírá prostor pro trpělivé investory, kteří by mohli v příštích třech až pěti letech zaznamenat znatelné výnosy, až se společnost bude pohybovat v těchto nejistých vodách a její základní ukazatele se zlepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz